I mars ble NRK klaget inn til Pressens Faglige Utvalg av skuespiller og komiker Atle Antonsen (53).

Ifølge klagen mente Antonsen at statskanalen brøt god presseskikk på seks punkter i Vær Varsom-plakaten gjennom programmet «Arena» og gjennom et nyhetsinnslag på NRKs nyhetsmorgen.

Les også: Atle Antonsen har klaget inn NRK til PFU

Onsdag morgen ble klagen behandlet av Pressens Faglige Utvalg (PFU). Saken ble nøye diskutert, og flere i utvalget ga uttrykk for at det var en vanskelig og sensitiv sak å behandle.

Utvalget kom til slutt til en enighet om at NRK har brutt 3.2 i Vær varsom-plakaten.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Atle Antonsen. Han har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Dette er PFU uenige i

Det betyr at NRK felles av PFU etter at nyhetsinnslagene inneholdt omtale av Antonsens straffesak etter Bar Boca-hendelsen med Sumaya Jirde Ali i oktober 2022.

Det var altså bred enighet i punkt 3.2. Punktet innebærer at man skal være kritisk i valg av kilder, og kontrollere at opplysninger som gis er korrekte.

Les også: Atle Antonsen og Johan Goldens bar stenges

Men utvalget var derimot mer uenig om NRK skulle felles for punkt 4.1.4, som omhandler Antonsens rett til samtidig imøtegåelse.

Til tross for ulike meninger på sistnevnte punkt var PFU-utvalget klare på at begge nyhetsinnslagene om Bar Boca-hendelsene manglet motstemmer.

– Saken sett fra klagers side er fraværende i sendingen. Man får ikke tydeliggjort at partene ikke er enig den aktuelle kvelden. For meg handler det om bredde og relevans i kildevalgtet, sa nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen.

Alvorlige ytringer

Bakgrunnen for klagen som ble sendt inn i mars er at komikeren mener det ble fremsatt feilaktige opplysninger i to NRK-programmer, «Arena» og NRKs nyhetsmorgen, og at fremstillingen av Antonsen ikke var balansert nok.

I et innslag i sistnevnte program fra 23. januar ved navn «Hva kan vi lære av Antonsen saken? /GJEST Etterdønninger rasisme», ble Bar Boca-hendelsen sammenlignet med Bernt Hulskers sak på utestedet Syng i Oslo.

Les også: Atle Antonsen rømte landet: – Skammet meg så fælt

Sammenligningen fra programlederen og NRKs kulturkommentator, Inger Merete Hobbelstad, fikk Antonsen til å reagere. I en uttalelse gjennom sin advokat mente komikeren at uttalelsene og sammenligningene var alvorlige meningsytringer.

Det var i oktober 2022 at det ble kjent at Sumaya Jirde Ali anmeldte komikeren etter en krangel mellom de to på Bar Boca i Oslo. Antonsen beklaget seg offentlig overfor Jirde Ali, og sa blant annet at han måtte revurdere sitt forhold til alkohol.

Saken ble etterforsket av Oslo-politiet, men anmeldelsen ble henlagt tre uker senere. Saken ble henlagt av Riksadvokaten i januar.