Førstkommende søndag er det premiere på dramaserien «Made in Oslo», der skuespiller Pia Tjelta (44) spiller fertilitetslegen Elin - som nekter å gi opp drømmen om egne barn. TV-serien består av åtte episoder, og sendes på Viaplay.

Les også: Dette svarer Linni Meister på kjæresteryktene

Tjelta var aldri i tvil om dette var en rolle hun ville spille, sier hun overfor Nettavisen i forkant av premieren:

– For min del opplevde jeg den første gjennomlesingen av det manuset som helt «mind blowing». Det er så ekstremt eksistensielt, og samtidig har Kathrine (Valen Zeiner, serieskaper, journ. anm) klart å flette inn et filosofisk aspekt, et politisk aspekt og et dypt, menneskelig aspekt. Og det å jobbe med et sånt materiale oppleves ekstremt meningsfullt.

Men Pia Tjelta er ikke den eneste store stjerneskuespilleren som er med på laget.

I «Made in Oslo» medvirker også ingen ringere enn britiske Tobias Menzies (48), som mange kjenner fra blant annet «Game of Thrones» og «The Crown». I sistnevnte serie spilte han prins Philip – en rolle som i 2021 sikret ham en Emmy.

Og skal vi tro regissør Marit Moum Aune, er det takket være Tjelta at Menzies medvirker i den norske serien.

Fra selfie til samarbeid

For tre år siden satte nemlig Moum Aune opp Ibsen-stykket «Fruen fra havet» på The Coronet Theatre i London, og Tjelta spilte hovedrollen. Og blant publikum i teatersalen var det ofte både castere og store skuespillere, ifølge regissøren.

En kveld var nevnte Tobias Menzies til stede.

– Han så Pia der, og ble helt oppslukt av forestillingen og det hun gjorde der, sier Marit Moum Aune til Nettavisen.

Les også: Juliane Snekkestad etter bruddnyheten: – Deilig å være meg selv igjen

Pia Tjelta skulle på sin side egentlig bare ta en selfie med «The Crown»-stjernen for å vise til kjæresten sin, før stjernemøtet et år senere endte med at de to jobbet sammen.

Hør mer om Tjelta og Menzies første møte i videoen under:

Etter det første møtet, som i utgangspunktet bare skulle være en selfie, skulle det vise seg at Tjelta og Menzies skulle bli godt kjent. De begynte deretter å lete etter et materiale de kunne jobbe med sammen, så dukket «Made in Oslo» opp.

Og den berømte briten ble raskt overbevist, ifølge Pia Tjelta:

– Han syntes det var helt genialt skrevet. Og det er sjelden kost, uansett om du har vunnet en Emmy, å få et dritgodt, gjennomarbeidet og helhjertet manus i hendene. Folk flyr til Norge og sitter alene i karantene i en liten leilighet for sånt.

– Han er veldig kritisk

For det skulle nemlig ikke bare bli enkelt for Menzies å spille inn en tv-serie i Norge.

«Made in Oslo» ble spilt inn da koronapandemien var i full blomst verden over, og strenge innreiseregler førte til at briten måtte sitte i karantene før han fikk begynne å jobbe.

Les også: Emilie Nereng feiltekstet Se og Hør-journalisten midt på natten – så ble det stille

Ifølge Moum Aune sier det sitt om serien at Menzies gjorde dette, da rollen hans ikke er den største.

– Det sier litt, når han, Emmy-vinneren og prins Philip i «The Crown», satt i karantene i en liten leilighet på Grünerløkka i nesten ti dager for jobbe fem dager på sett med oss. Og Tordenfilm er et fantastisk filmselskap, men det når ikke opp til den lønna han vanligvis får, forteller hun.

– Og da er det noe med at et uavhengig prosjekt som dette, det smaker kvalitet. For han er veldig kritisk, legger hun til.

Snek seg rundt i Oslos gater

Også oppladningen til tv-innspillingen skulle vise seg å støte på enkelte utfordringer for Menzies.

Skuespilleren fikk nemlig lov til å gå utendørs i karantenetiden, men måtte holde god avstand til alle andre mennesker og fikk ikke jobbe før karantenen var over. Sistnevnte valgte regissør Marit Moum Aune å se litt mellom fingrene på, og de to møttes i en park for å forberede seg.

– Vi hadde en del forarbeid, så vi møttes ute. Men vi hadde jo egentlig ikke lov til å jobbe sammen, minnes hun.

Les også: Uttalelsene til fotballtreneren får Amalie Snøløs til å se rødt: – Mangel på respekt

Det er imidlertid ikke hver dag at en Emmy-vinner befinner seg i en park i Oslo.

– Etter hvert begynte jeg å legge merke til at folk gikk og så på ham, for det var jo prins Philip fra «The Crown», var det ikke? Så da gikk vi og gjemte oss i en bakgate på Grünerløkka for å gjøre forarbeid, sier regissøren og ler godt.

– Så det begynte å gå rykter om at han var her, men det var jo ingen som trodde på det, legger hun til.