Etter 14 års vennskap ønsker ikke lenger den britiske programlederen Piers Morgan (55) å ha noe med president Donald Trump (74) å gjøre. Det skriver Morgan selv i en svært kritisk kommentar hos den britiske avisen Daily Mail.

I kommentaren omtaler Morgan sin tidligere venn som både «mentalt ustabil», «forvirret» og «farlig».

Les også: Sterk kritikk mot politiets håndtering: – Hadde det vært svarte mennesker, ville de vært skutt

«Det siste året har han blitt transformert til et monster jeg ikke lenger kjenner igjen som en jeg så på som en venn og som jeg trodde at jeg kjente», skriver han om USAs president.

Bryter all kontakt

Det er som følge av stormingen av Capitol Hill i Washington onsdag at 55-åringen går ut mot Trump.

Morgan er blant dem som nå vil avsette presidenten umiddelbart. Han mener at visepresidenten nå bør ta over.

«Jeg hadde aldri trodd at han ville være i stand til å bli det han nå er blitt – den forvirrede lederen til en gjeng med høyrevridde konspirasjonsdrevne fanatiker som har til hensikt å ødelegge det amerikanske demokratiet», lyder den klokkeklare kommentaren til den britiske programlederen.

Les også: Britisk storavis varslet «Grease»-opprør: – Kan bli problematisk, sier norsk presseetiker

Morgan mener den eneste forklaringen bak Trumps reaksjoner på stormingen er at han er mentalt ustabil. Han skriver også at han sist hadde kontakt med presidenten over telefon før valget, og at han da virket som «sitt gamle jeg».

«Hvis han prøver å ringe meg i dag, kommer jeg ikke til å svare», skriver Morgan, som videre påpeker at han er en lojal venn – men at han nå er ferdig med Donald Trump for godt.

Les også: Helt ny Trump i fersk video - dette skal være grunnen

– Han er en venn av meg

Ifølge Insider ble Morgan og Trump venner i 2007, da førstnevnte vant TV-konkurransen «The Celebrity Apprentice». Siden har de hatt jevnlig kontakt opp gjennom.

– Han har vært veldig lojal mot meg på ulike måter, noe jeg setter pris på, sa han blant annet i 2017, ifølge The Guardian.

Les også: Denne «The Office»-scenen har du aldri sett før

På samme tid var han derimot ikke redd for å kritisere politikken til Trump, som han flere ganger har sagt seg uenig i. Blant annet gikk han hardt ut mot 74-åringens kontroversielle innvandringspolitikk fra samme år – men var samtidig tydelig på at han fint kan være god venn med mennesker med andre politiske synspunkter enn ham selv.

– Alle ber meg om å ikke like Donald Trump, men det kommer ikke til å funke. Han er en venn av meg, sa Morgan.

Nå har derimot pipa fått en helt annen lyd.

Forlater Trump

Piers Morgan er ikke den eneste som tar avstand fra Trump. Utdanningsminister Betsy DeVos retter kritikk mot president Donald Trump og går av etter at støttespillere av ham onsdag stormet Kongressen.

I sitt oppsigelsesbrev legger hun skylda hos Trump for stormingen av Kongressen, skriver Wall Street Journal.

– Det er ingen tvil om at din retorikk påvirket situasjonen, og det er vendepunktet for meg, heter det i brevet.

Les også: Slutter i protest: Hevder flere Trump-ansatte ønsker si opp - blir værende av én grunn

DeVos blir dermed det andre regjeringsmedlemmet som går av etter onsdagens kaos i Washington. Samferdselsminister Elaine Chao gikk av tidligere torsdag.

DeVos har vært utdanningsminister siden februar 2017. Også Chao hadde tjenestegjort i regjeringen gjennom hele Trumps presidentperiode.

Nestlederen i Det nasjonale sikkerhetsrådet til Det hvite hus, Matt Pottinger, har også gått av som følge av Trumps reaksjon på opprøret i Washington. Det har også blant annet assisterende pressesekretær i Det hvite hus, Sarah Matthews, og stabssjefen til førstedame Melania Trump, Stephanie Grisham, samt Trumps tidligere stabssjef Mick Mulvaney, som jobbet som spesialutsending til Irland.

Fem døde

Capitol-politiet bekrefter at en av deres betjenter mistet livet som følge av skader han led under sammenstøt da Trump-støttespillere stormet Kongressen onsdag.

Capitol-politiet, hvis oppgave er å beskytte Kongressen, opplyser i en uttalelse at det var betjenten Brian D. Sicknick som mistet livet. Han fikk skader i en fysisk batalje med demonstranter, og kollapset senere da han returnerte til kontoret.

Les også: - Trump var «som et monster» og «mentalt utilgjengelig» under angrepet

Dødsfallet etterforskes av politiets drapsavdeling.

Dermed har fem personer dødd som følge av onsdagens uro. En kvinne ble skutt og drept av politiet da folkemengden tok seg inn i Kongressen, og tre andre døde av medisinske årsaker som følge av den kaotiske situasjonen.

Mer enn 50 politifolk ble skadd, og flere av dem ble innlagt på sykehus med alvorlige skader. Mer enn 50 personer er arrestert etter opptøyene.

(©NTB)