Gå til sidens hovedinnhold

Pils en sjelden gang

Foto: CC Jan Kukačka via Flickr

Jeg drikker ikke mye lys lager (pils) lenger. Det kan gå måneder mellom hver gang. Derfor er jeg også spesielt nøye på hva jeg velger når jeg først skal drikke slikt øl. Det kan bli en variant fra en av våre småbryggerier, men som regel ender jeg opp med Pilsner Urquell. Både fordi den er en av de beste innen sjangeren og fordi den er tilgjengelig i de fleste dagligvareforretninger.

Urquell holder til i Plzen, byen som har gitt ølstilen navn. Bryggeriet ble stiftet i 1838 og det jeg nå har i glasset blir regner som urpilsen. Selve utgangspunktet for det meste av lys lager som nytes og fordøyes i verden i dag.

Strågul og vakker i glasset med en flott skumtopp.

Dufter av malt, korn, tørket gress, nybakt fint brød, fruktskall og noen flyktige blomsterdufter. Her kan en kose seg med å utforske duftene en stund.

Det første som slår en med smaken er søtheten. Den er klart til stede, men er langt fra overveldende. Korn og malt er klart til stede og gir ølet en solid kropp. De følges av fruktighet og et lett, men tydelig tilstedeværende, bitterhet. Slipper en til litt luft er det tørkede gresset der fortsatt. Det har følge av et lett krydderaktig preg. Ettersmaken avslører at bitterheten ligger en del høyere enn på standardisert nordisk pils.

Når det gjelder mat snakker vi her om et skikkelig all round øl.


Tidligere anbefalinger:

Kinn - Vestkyst
Lervig - Konrdad's Stout
Nøgne Ø - Porter


Følg meg gjerne
på Facebook

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #malt #humle
#olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund

Reklame

Black Friday: 20 kupp du gjør på sport og friluft