Elektriske doninger som sparkesykler, ståhjulinger og enhjulinger har gjort sitt inntog blant unge landet over. Men kombinasjonen av potensiell høy fart og manglende trafikkopplæring får politiet nå til å reagere.

I løpet de siste ukene er det opprettet tolv saker på el-sparkesykler som er ulovlige, melder politiet.

– Vi har blant annet en sak der vi har en film av føreren som kjører i ca 80 km/t uten hjelm på fortauet. Dette er galskap, og det skal ikke mye til før det ender i en dødsulykke, sier politiinspektør Sigve Espeland.

Se videoen i toppen av denne artikkelen.

Les også: Dømt for å ha kjørt elbilen sin tom for strøm

Politet understreker at det nok er mange som kan tro de har kjøpt en vanlig el-sparkesykkel, men som i virkeligheten både er for stor og for kraftig, og som går for fort.

I så fall slår helt andre regler for doningen inn:

Ifølge vegtrafikkloven må den sidestilles med moped eller lett motorsykkel. Det er da et krav om registrering og skilt, og fører må ha sertifikat for minimum moped for å kjøre. Dette forutsatt at kjøretøyet i det hele tatt godkjennes for registrering.

Lovlig toppfart for en elektrisk sparkesykkel er 20 km/t. I tillegg kan en el-sparkesykkel ikke være lengre enn 120 cm eller ha fastmontert sete.

Et kjøretøy som fraviker på minst ett av disse punktene blir regnet som ulovlig, opplyser politiet.

Les også: Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil

Det er per nå avgjørelser i fire av sakene politiet har opprettet.

– Det er gitt forelegg på 5000 kroner for bruk av uregistrert motorvogn samt inndragning av kjøretøy. Dette er saker hvor det ikke har vært uaktsom kjøring. Ved uaktsom kjøring kan fort flere hjemler slå inn, som for eksempel vegtrafikklovens paragraf 3. Det kan påvirke straffereaksjonen, sier Espeland.

Han håper nå at flere blir oppmerksomme på reglene for el-sparkesykler.

– Dette gjelder for alle, men foreldre som kjøper dette til ungdommene bør være spesielt oppmerksomme. Sjekk at el-sparkesykkelen blir levert med fartssperre som ikke kan justeres av brukeren, pass på at føreren bruker hjelm og at det tas hensyn til myke trafikanter, sier politiinspektøren.

Les også: Norsk forsker i strupen på Tesla-eiere