Se promo til serien øverst i saken!

Den nye dokumentar-serien fra Viaplay rakk ikke mange dagene siden lansering før det ventet svært krasse tilbakemeldinger fra mediene.

I sesong 1 av konseptet hentet fra Sverige får man et dypere innblikk i livene til Leah Behn, Isabelle Ringnes, Ingeborg Heldal, Iman Meskini og Anita Krohn Traaseth.

Aftenposten triller terningkast to og mener «Powerwomen Norge» driver med «alt annet enn maktutøvelse». Det kommer i en anmeldelse som inneholder karakteristikkene «hul og glattpolert» i tittelen.

«Paradoksalt nok har deltagerne i «Powerwomen Norge» innflytelse på sin arena. Men serieskaperne virker helt uinteresserte i å dokumentere det. I stedet har vi fått en hul TV-serie som minner om det verste av blankpolert og overfladisk influencerkultur», heter det i anmeldelsen.

– Sunt og viktig

Ringnes mener den skarpe mottakelsen er som forventet.

– Når damer tar plass i mediene så blir det ofte debatt. Å stå i kritikk er baksiden av privilegiet man får ved å nettopp få muligheten til å snakke om sine fanesaker og prosjekt på ulike kanaler. Så lenge vi etterstreber å holde debatten på sak og ikke hat mot person, så synes jeg at det er sunt og viktig med en kritisk debatt, sier hun til Nettavisen.

Ringnes tror noe av kritikken tilsynelatende er trigget av serienavnet som mange, henne selv inkludert, opplever som kleint.

– Men skal man først eie denne merkelappen så betyr begrepet “Powerwoman” for meg en kvinne som står trygt i seg selv, tør å ta valg som er riktig for henne, er ambisiøs og klok på sine arenaer, er god mot andre og seg selv, forteller hun og legger til:

– Stikker man hodet frem på alle landets busser og skilt så må man nesten regne med at det blir hogget ned. Kraften ligger i å holde det hevet og ikke ta seg selv så seriøst.

Likevel understreker Ringnes at livet går videre og at det finnes «viktigere ting i verden enn dette».

Les også: Ble fornærmet da hun googlet seg selv: Så tok hun grep

– Synd å bli redusert til det

Dagens Næringsliv mener selv at de fem kjendiskvinnene mottar personlig branding på høyt nivå ved deltakelse i serien, «noe Viaplay på profesjonelt vis utnytter».

De skriver videre i kommentaren sin at «Powerwomen» kun handler om fem kjendiser som «langt på vei lever av oppmerksomhet», men ikke mye mer enn det. Det synes Ringnes er en trist formulering.

– Det er synd at våre yrker og prosjekt blir redusert til det. Vi er fem kvinner med ulike erfaringer, yrker og bakgrunner som har til felles at vi ikke er redde for å bruke stemmen for saker vi tror på. Om det er mangfold, teknologi, ledelse eller kreativitet, mener hun.

Businesskvinnen tar det først og fremst som et kompliment at både DN og Aftenposten har tatt seg tid til å anmelde serien.

– Selvfølgelig hadde det vært hyggelig om de likte serien, men det respekterer jeg at de ikke gjør. Samtidig er det viktig å huske at anmeldere representerer ett perspektiv, og det er sjeldent representativt for alle.

Les også: Kronprins Haakon bryter tausheten om Märtha Louise: – Det er vanskelig

– Litt som å kritisere et skjørt

Aftenposten fremholder i sin anmeldelse at «Powerwomen Norge» i form og fremtoning mest minner om dokusåpen «Bloggerne», som har rullet på TV 2 siden 2014.

– Du føler ikke at serien har bommet på formen?

– Jeg er veldig stolt av teamet som har jobbet med serien i Fremantle og Viaplay og har tillit til at resultatet blir bra. Det har vært et bra samarbeid og det håper jeg sluttproduktet vil reflektere, det er mange episoder å glede seg til enda, svarer Ringnes

Videre tror Ringnes at anmelderne ønsket seg en annen type serie, noe det dessverre er vanskelig å gjøre noe med.

– Det blir litt som å kritisere et skjørt for å ikke være bukse. Det er vanskelig å gjøre alle til lags, men det er hyggelig å se at det er mange som liker serien også.

Viaplay selv tar reaksjonene med knusende ro.

– Vi ser at en serie om kvinner skaper debatt i 2022. Hva anmelderne måtte mene om «Powerwomen Norge», får stå for deres regning, og er ikke noe vi ønsker å kommentere. Seerne vil helt sikkert gjøre seg opp sin egen mening om serien, sier programredaktør i Viaplay, Jonas Møller, til Nettavisen.