En dag i november for fire år siden skjønte Preben Fjell og Dennis Vareide at de var blitt superkjendiser.

Duoen hadde på det tidspunktet laget videoer på YouTube i kanalen «Prebz og Dennis» i ett år, men aldri møtt seerne sine.

Det endret seg da de to møtte opp på Spillexpo på Lillestrøm den 8. november 2013.

Hundrevis av elleville fans var kommet for å treffe idolene sine. Det var fullt kjør hele tiden med fans som ville få autograf og et bilde. De hadde aldri opplevd noe liknende.

- Det var Justin Bieber-tilstander. Vi skjønte at dette var mye større enn vi trodde, sier Dennis Vareide (27), en tynn ung bambling med grenlandsdialekt, til Nettavisen.

Ble invadert av fans

Siden det har han og Preben Fjell (26), en mye høyere og bredere sotraværing med klingende bergensdialekt, ikke sett seg tilbake. De er nå blant Norges største kjendiser, de har hatt eget TV-program, og filmen «Prebz og Dennis- the Movie» hadde premiere fredag. Dennis blir dessuten snart å se på «Farmen kjendis».

Det er nå dagligdags at folk ber om selfier og autografer på t-bane og buss.

- Stort sett er det hyggelig, men noen fans kan være veldig pågående, innrømmer Preben.

Da de bodde sammen i et hus i Bamble i Telemark, gikk fans rundt i nabolaget deres og ringte på alle dører for å finne sine idoler. Andre gikk mer vitenskapelig til verks og prøvde å finne ut hvor huset til Preben og Dennis befant seg basert på innspillingstedene i videoene deres. En gutt i nabolaget tok betalt for å guide andre fans til husdøren deres.

- Helt sykt

Etter at lokalavisen Varden, til tross for duoens innstendige oppfordringer, viste hele adressen deres i en video, tok det helt av.

- Det var umulig å holde skjult. Til slutt ble vi en turistattraksjon. Hver sommer kom det campingvogn etter campingvogn utenfor huset vårt for å se oss, sier Dennis.

Den aller verste episoden var da to gutter snek seg inn i huset deres da Preben og Dennis var ute på filminnspilling. De to unge guttene begynte helt uten videre å bruke duoens viktigste verktøy, datamaskinene deres.

- En kompis som var innom huset ringte og spurte om de to guttene som er her virkelig bare kunne låne pc-ene våre? Vi bare «hæ, to gutter?! Hva i svarte?!», sier Preben.

- Det er faktisk helt sykt.

Pågangen ble litt mindre etter at de to flyttet til Oslo-området i fjor. Dennis bor i blokk og navnet på forrige eier står fortsatt på ringeklokka. Preben har et hus i Drammen og er dermed litt mer utsatt.

- Barn i området har vendt seg til at jeg bor der. Oppmerksomheten er uansett stort sett bare hyggelig. Vi får som regel sitte i fred på restauranter og slikt, sier Preben.

- Savner dere anonymiteten?

- Vi kan jo alltids dra utenlands. Ikke til Strømstad eller København eller andre steder med veldig mange nordmenn, men Stockholm går bra, sier Dennis.

Spilte spill

Det hele startet mot slutten av 2010, da Dennis startet en Youtube-kanal, Vareide. Han ble snart den første i Norge som klarte å leve av å lage YouTube-videoer. Etter et par år, spurte han Preben, som han hadde møtt på Jeløy folkehøyskole i 2009, om han ville være med.

De laget noen videoer som ble lagt ut på den nye Youtube-kanalen Prebz og Dennis. Videoene viste dem når de spilte dataspill og kommenterte det som skjedde på skjermen, såkalt «Let’s play».

Det tok av. De fikk 100 seere med en gang. Under et halv år senere hadde de ti tusen abonnenter. Etter det bare økte det i fart.

- Vi tok det seriøst veldig tidlig fordi vi skjønte at her er det noe stort, sier Dennis, som la ned Vareide-kanalen for å bare satse på Prebz og Dennis etter kort tid.

- De andre var snork

Etter hvert har duoen gått i større grad over til humor og vlogging, altså en form for videoblogging. I videoene blir de utfordret av seerne til å gjøre sprø ting som å spise alt fra insekt til grøt med ketsjup eller sjekke damer mens man får elektriske støt.

- Så lenge det ikke er ulovlig eller fører til varige skader, så gjør vi alt seerne ber om, sier Dennis, som har laget sketsjer om alt fra Farmen kjendis til en rap-battle.

Dueoen er ikke i tvil om hvorfor de opplevde så stor suksess.

- Jeg og Preben kom inn med mye mer energi og erfaring fra Youtube fra før. Vi skilte oss fort ut. Vi hadde mye mer erfaring, energi, personlighet og kunnskap enn de andre på den tiden. Alt annet var bare snork, sier Dennis med stor selvsikkerhet.

Satt på farens dødsleie

Alt har imidlertid ikke bare gått på skinner for den nå så populære duoen. Julen 2007, da Dennis var 17 år, fikk faren kreft i magen.

Han ble frisk igjen, og sommeren 2008 var han igjen sitt gode, gamle jeg. Et halvt år senere fikk han imidlertid tilbakeslag.

I en video som en tåredryppende Dennis la ut i 2015, forteller han alt. Hvordan han fikk vite at farens kreft er uhelbredelig, om hans reise til faren hjemsted i Havøysund helt nord i Finnmark, hvordan han så faren liggende nesten livløs med et pusteapparat, og kunne tilsynelatende ikke snakke.

I to dager satt han, brødrene og resten av familien på dødeleiet.

Før Dennis gikk for kvelden, takket han faren for en god oppvekst og gode minner. Dennis hørt faren si takk.

Det var det siste han hørte fra faren sin. Han døde samme natt, 45 år gammel.

- Den helgen da han døde var kjempehard. Det var en traumatisk opplevelse, men man får et annet blikk på livet da. Man vet aldri når noe sånt kan skje, sier Dennis til Nettavisen.

Gravde seg inn på rommet

Dennis tok dødsfallet veldig tungt.

- Jeg mistet all motivasjon. Jeg gravde meg inn på rommet mitt og spilte dataspill et halv år etter det. Jeg dreit i skolen og alt mulig. Det satt veldig hardt i, veldig lenge, sier Dennis.

Først etter at moren nærmest tvang han til å være med på Jeløy folkehøyskole, kom han ut av sorgen.

- Det er rart å tenke på at det som har preget livet mitt, altså alt dette med Youtube og Prebz og Dennis, skjedde etter at han døde. Han kjente meg aldri etter det, sier Dennis.

Sammen med Preben, som mistet mormoren sin til kreft for noen år siden, har Dennis hvert år siden 2013 brukt kjendisstatusen sin til å samle inn penger til kreftsaken. De tre siste årene har de samlet inn nesten to millioner til Kreftforeningen.

Preben hadde sosial angst

Det var på folkehøyskolen at Dennis traff Preben, som da slet med sosial angst.

I andre klasse på videregående ble Preben mer og mer lukket. Han gikk på Helse og sosial, sammen med nesten bare jenter og følte seg mye alene.

- Jeg måtte ha en ny start og på en folkehøyskole var det bare å hoppe ut i det, sier han.

Dennis og Preben hadde mye til felles. Begge kjøpte datamaskin for konfirmasjonspengene sine og har vært opptatt av spilling gjennom hele ungdomstiden.

De to gikk i samme klasse på folkehøyskolen og holdt kontakten etterpå.

- Felles interesser og lik humor gjorde at vi «bondet», sier Dennis.

Gikk ned 63 kilo

Siste satsing til duoen er filmen «Prebz og Dennis - The Movie», som hadde premiere fredag.

- Opprinnelig skulle det være en dokumentar, så 90 prosent av det ble fjernet, siden vi er ikke interessante. Det er ren underholdningsfilm. Det er litt «Jackass - The movie», men i Youtube-format og mer personlig, sier Dennis.

Et viktig tema i filmen er vekten til Preben, og han skal blant annet bære en sekk som veier 63 kilo opp et fjell. Sekken skal representere vekten Preben har mistet siden han i 2015 hadde en operasjon som fjernet 90 prosent av magesekken hans.

Preben har alltid vært stor. Han var ingen spesielt aktiv gutt, og satt mye inne og spilte dataspill da han var yngre.

For to år siden var Preben, som riktignok er to meter høy, blitt 180 kilo tung. Han satt seg ned for en prat med faren sin. De ble enige om at noe måtte gjøres.

Løsningen de gikk for var en fedmeoperajon. Etter en lang prosess med godkjennelse, var Preben borte fra Prebz&Dennis-kanalen i en måned mens han tok operasjonen.

Da han kom tilbake, var han 63 kilo lettere.

- Når jeg ser meg selv nå, er det sykt å tenke på hvor mye tjukkere jeg var. Det var ganske dramatisk, sier Preben.

Forandret livet

Livet til Preben er nå veldig forandret. Han er blitt mer aktiv og kan bare spise en brøkdel av det han kunne før. Spiser han mer, kommer det opp igjen.

- Jeg angrer ikke. Det er dette som har funket for meg. Det er noen som klarer å gå ned så mye uten operasjon, men jeg tror du må ha noe ekstremt for å klare det, sier Preben, som sier han klarer seg bra etter operasjonen.

- Det er noen som får komplikasjoner, men jeg har det helt fint, sier han.

Skal på «Farmen kjendis»

Neste år skal dessuten Dennis på «Farmen kjendis» etter at han selv søkte på jobben gjennom en video. Preben var ikke på jobb den dagen, så han var ikke med på søknaden. Interessen rundt videoen ble langt større enn de ventet.

Etter kun en halv time fikk de en epost fra castingansvarlig i Strix, som står bak Farmen, som lurte på om søknaden var seriøs. Litt forvirret sa Dennis «ja».

- Jeg hadde egentlig sagt at jeg aldri skulle være med på reality, men Farmen er innafor. Det er et familievennlig, «chill» program, det handler ikke om drama. Jeg ser også at det er en trend at Youtube-kjendiser melder seg på, sier Dennis.

Men en ting var Dennis redd for i Farmen. Nemlig at Preben skulle dukke opp som utfordrer på Farmen. Utfordrere er deltakere som dukker opp i løpet av programmet, og så må kjempe for å få bli på gården.

- Jeg var redd for det. Jeg kunne ikke stemme ut Preben. Heldigvis dukket han ikke opp. Jeg tror tror uansett jeg passet bedre på Farmen enn han ville gjort, sier Dennis.

- Kan du avsløre mer fra neste sesong? Hvem blir årets Vendela og Petter for eksempel?

- Jeg har en teori, men jeg vil ikke si det, sier han hemmelighetsfullt.

Tjener 50-60.000 kroner i måneden

Duoen tjener også godt på arbeidet sitt. Duoens filmselskap Rakkerfilm hadde 3,6 millioner i inntekter i fjor og det blir enda høyere i år. Ved siden av reklameinntekter, får de penger for å opptre. På sitt meste har de tatt 70.000 for å opptre på et kjøpesenter. I snitt koster det 50.000. I snitt tjener de hver for seg minst 50-60.000 kroner i måneden.

Men inntektene øker ikke så mye lenger, og duoen opplever dessuten stadig tøffere konkurranse.

- Vi er ikke lenger de eneste norske på Youtube lenger. Det kom 1000 nye i fjor. Det er kjempehyggelig, men betyr mer konkurranse for oss, sier Dennis.

Preben og Dennis, som er 26 og 27 år gamle, er blitt veteraner i bransjen.

- De heteste Youtuberne er ti år yngre enn oss, mens mange tidlige Youtube-stjerner er borte. Det handler hele tiden om å holde seg relevant, men vi har stayerevne og kommer til å holde på så lenge det er mulig, sier Dennis.

Fremover har de ambisjoner om å lage en bok og et ordentlig show, eller en liveutgave av «Let’s play». Og gjerne en film til.

- Vi har masse ideer i alle fall, sier Dennis.

Les flere utgaver av Det store intervjuet her: