(Melk & Honning): I juni feires Pride over hele verden. Dette er en global hyllest av de LHBT-identifiserte og bevegelsen generelt, nå gjerne kalt LGBTQI+ (som står for lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex, red. anm).

Men samtidig som regnbueflaggene er heist til topps i flaggstanga enkelte steder, er kampen på ingen måte over. Også i Norge blir homofile og transpersoner fremdeles trakassert, diskriminert og i verste fall utsatt for vold, og i mange andre land er situasjonen mye verre.

Les også: Dette er årets «Paradise Hotel»-deltakere

Som en del av den økende Instagram-baserte aktivismen, har mange det siste året delt bilder, memes og informasjon til støtte for denne bevegelsen. Dette skjedde spesielt i etterkant av Black Lives Matter-demonstrasjonene i fjor sommer, da mange omtalte de tøffe forholdene afrikansk-amerikanske transkvinner lever under.

Da startskuddet for Pride gikk var det nok en gang mange som benyttet sjansen til å vise sin støtte til LGBTQI+.

Populær Pride-illustrasjon

Blant dem var den norske norske grafiske designeren Samra Avdagić. Nå har illustrasjonen hun har laget i forbindelse med Pride gått viralt og fått over 76 000 likes. Den har også fått over 1300 kommentarer.

Avdagić jobber hos Sosiale Medier-byrået Elg Oslo. I tillegg har hun det siste året daglig postet digitale illustrasjoner via sin egen Instagram-konto @samraav.

Disse har gjerne vært fokusert på å motivere følgerne under pandemi og lockdown med søte symboler og en funny vri på tekstene.

Les også: Advarer mot helsefarlig «slankemiddel» på TikTok: – Egentlig et fetemiddel

– Det var egentlig i mars 2020 at jeg begynte å lage illustrasjoner med tekst om samfunnsaktuelle ting, og så begynte ballen bare å rulle. Nå poster jeg ofte om ting som skjer i verden som jeg er opptatt av. Det å markere Pride-måneden var en selvfølge for meg, forteller hun til Melk & Honning.

Ifølge Avdagić ønsker hun at Instagram-profilen hennes skal være et sted der viktige tema blir belyst på en estetisk måte.

– Det er ikke for å pynte på ting, men det er min måte å uttrykke meg på. Og gjør man ting mer flashy og iøyenfallende er det lettere for folk å stoppe opp, faktisk lese teksten, engasjere seg og dele.

– Det er helt sykt

Det var nettopp dette som skjedde da hun delte Pride-illustrasjonen denne uka. Hun ble utrolig overrasket over den voldsomme responsen.

– Herregud, det er helt sykt! Det skjedde så fort. Bare i løpet av en time hadde det tatt helt av. Jeg tror nok mange fant illustrasjonen min via hashtaggene. Men ja, jeg er helt målløs.

– Ikke bare er det stort for meg, jeg har jo aldri hatt så enormt engasjement som dette, men det er også et bilde med et viktig budskap. Jeg håper mange har fått glede av det. Jeg er fortsatt i sjokk!

Avdagić forteller til Melk & Honning at hun har støttet LGBTQI-bevegelsen så lenge hun kan huske.

– Ja, en million prosent! Jeg kommer fra en liberal og åpen familie hvor vi har snakket om det meste og jeg ble tidlig eksponert for veldig mye fra LGBTQI-samfunnet via film, musikk og populærkultur.

– Jeg mener mennesker må få elske, uttrykke seg og være den de ønsker å være. Det er helt ufattelig for meg at folk kan ha noe imot andre basert på hvem de elsker, hva de føler seg som, hvordan de kler seg eller noe annet. Siden det er så mange i verden som ikke kan leve åpent, vil jeg bruke min tid og energi til å kjempe for de. Verden trenger mer kjærlighet.

Ikke bare positive tilbakemeldinger

Scroller man i kommentarfeltet under bildet er det dessverre ikke bare god stemning. Blant de nå 1200 kommentarene, er det en god del anti-LGBTQI+-hat å spotte. Dette gjør henne både innmari trist, oppgitt og sint.

– Da likes og kommentarer begynte å renne inn, klarte jeg ikke å holde styr på det. Jeg vurderte først å slette kommentarene, men så begynte folk å svare tilbake og jeg ønsket ikke å slette disse diskusjonene. Folk skrev jo så mye bra og støttet hverandre.

Les også: Influenser tar avstand fra økende videresalg-trend: – Ikke noe jeg ønsker å støtte

– Selv om det er mye hat og kjipe kommentarer, så er også utrolig mye kjærlighet. Blir så glad av det! For det er det som er det viktigste.

– Jeg har selv mottatt noen hatefulle DMs, men all den kjærligheten jeg har fått de siste to dagene etter jeg postet bildet veier så mye mer!