I en uttalelse sier paret at de har vurdert dette i flere måneder og nå har bestemt seg for å skape en ny progressiv rolle i den kongelige institusjonen. Men Buckingham Palace heller kaldt vann på planene.

– Etter mange måneder med refleksjon og interne diskusjoner har vi bestemt oss for å gjøre en forandring dette året og skape en ny progressive rolle innen institusjonen, skriver paret på Instagram.

Les også: Prins Harry og hertuginne Meghan får flengende kritikk for bruk av privatfly

– Vi har til hensikt å tre tilbake som fremstående medlemmer av kongefamilien og arbeide for å bli økonomisk uavhengige, samtidig som vi vil fortsette å støtte Hennes Kongelige Høyhet Dronningen fullt ut.

Familien sier de ønsker å oppnå en geografisk balanse for sønnen sin, Archie Mountbatten-Windsor, mellom Storbritannia og USA.

Les også: Dåpsbildet til sønnen til prins Harry og Meghan vekker oppsikt

– Vi planlegger å dele tiden vår mellom Storbritannia og Nord-Amerika. Dette vil la oss oppdra sønnen vår i den kongelige tradisjonen han er født inn i, samtidig som det gir familien rom til å fokusere på det neste kapittelet, inkludert vår nye veldedige organisasjon.

(saken fortsetter)

– Sterke ord fra kongehuset

Etter parets beslutning ble kjent har en talsperson for det britiske kongehuset gått ut og sagt at det er ikke er fullt så enkelt å trekke seg tilbake.

– Vi forstår at de ønsker å ta en annen tilnærming, men dette er kompliserte saker som vil ta tid å finne ut av, sier talspersonen.

– Diskusjonene rundt dette er fremdeles på et tidlig stadie.

Ifølge BBC, The Guardian og The Independent skal stemningen ved Buckingham Palace være laber og de andre medlemmene av kongefamilien skal ikke ha blitt konsultert før paret kom med sin annonsering.

Buckingham Palace skal være «skuffet», noen den britiske kongehuseksperten Jonny Dymond beskriver som «ganske sterke» ord overfor BBC.

– Det handler kanskje ikke så mye om hva som er gjort, men om hvordan det har blitt gjort - og mangelen på konsultasjon tror jeg vil svi. Dette er helt klart en stor rift mellom Harry og Meghan på den ene siden, og resten av kongefamilien på den andre, sier Dymond til BBC.

Et tøft år etter bryllupet

Britiske prins Harrys kone Meghan sa i et TV-intervju med ITV i oktober at det har vært et tøft år etter at hun giftet seg inn i den britiske kongefamilien i mai fjor.

Hun forteller at hennes britiske venner advarte henne mot å gifte seg med prinsen, fordi den britiske tabloidpressen ville kaste seg over henne.

Tabloidene har skrevet spesielt mye om det vanskelige forholdet mellom Meghan og hennes far Thomas Markle.

Les også: Durek Verrett ber Märtha Louise hjelpe hertuginne Meghan

Prins Harry har saksøkt The Sun og Daily Mirror for å ha krenket privatlivets fred, ved angivelig å ha avlyttet beskjedene på telefonsvareren hans.

Året ble likevel avsluttet med en hyggelig nyttårshilsen på Instagram, hvor paret takket for støtten i året som gikk.

– Vi ønsker alle et riktig godt nytt år og takk dere for støtten! skriver paret.

«Humpete» år for kongefamilien

Tiden i den britiske kongefamilien har det vær «humpete» i året som gikk.

Prins Andrew valgte å trekke seg fra alle offisielle plikter da forbindelsene hans til den overgrepsdømte og skandaleombruste amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein ble kjent.

Ikke minst fikk prinsen mye kritikk etter et intervju med BBC der han, uten hell, forsøkte å distansere seg fra Epstein, som tok livet sitt i en fengselscelle tidligere i år. Det hele endte med at prinsen sa fra seg alle sine offisielle plikter.

Les også: Prins Andrew om Epstein-kontakt: - Jeg straffer meg selv for det hver dag

Prinsekrangel

Også den angivelige uoverensstemmelsen mellom prinsene William og Harry og deres ektefeller, hertuginnene Kate og Meghan, skal ha preget dronningen i året som gikk, ifølge en sak i The Times like før jul.

Ifølge britiske medier skal hun være skuffet over barnebarnet Harry og hans amerikanske kone.

The Times skriver at bildet av Harry og Meghan ikke er å se blant de andre familiebildene på dronningens skrivebord når hun holder juletalen.

Les også: Dronningen hyllet unge klimaaktivister i sin juletale