Prins Harrys selvbiografi, som har fått tittelen «Spare» (reserve på norsk), ble ved et uhell lagt ut for salg i Spania fem dager før den egentlige utgivelsen.

Det har ført til en rekke medieoppslag rundt prinsens privatliv og om avsløringene han kommer med om andre medlemmer av den britiske kongefamilien.

Søndag er det duket for to TV-intervjuer med prinsen, et på britiske ITV og et på amerikanske CBS, som sendes rett etter hverandre. I tillegg er det ventet ytterligere ett intervju mandag og ett tirsdag.

Fysisk angrep

I boken påstår prins Harry blant annet at hans bror, tronarving prins William, skal ha gått til fysisk angrep på ham under en krangel.

I tillegg forteller han om hvordan han mistet jomfrudommen, han innrømmer å ha brukt narkotika, og han hevder at han drepte 25 personer mens han tjenestegjorde i Afghanistan, noe han sier at han ikke skammer seg over.

Les også: Prins Harry avslører: Skal ha drept 25 personer i Afghanistan

Harry har de siste dagene fått hard medfart i pressen, og han har måttet tåle kritikk fra både kommentatorer, kongehuseksperter, militærveteraner og til og med Taliban.

Det britiske kongehuset har så langt ikke kommentert innholdet i boken.

– Vil forsones

TV-kanalene som skal vise hver sine intervjuer med prinsen, har allerede delt klipp der Harry snakker om sitt dårlige forhold til broren og anklager familien for å plante negative historier om ham og kona hertuginne Meghan i pressen.

Intervjuene ble filmet før Harrys bok ble for tidlig utgitt i Spania torsdag.

Klokken 22 søndag norsk tid blir det 95 minutter lange ITV-intervjuet som har fått tittelen «Harry: The Interview», sendt. I et klipp sier Harry at William angrep ham mens de kranglet om hertuginne Meghan, og Harry hevder å ha sett en «rød tåke» i broren.

Les også: – Kutter all kontakt med prins Harry

– Han ville at jeg skulle slå ham tilbake, men jeg valgte å ikke gjøre det.

– Jeg vil forsones, men først må det tas ansvar, sier prins Harry i intervjuet.

Vil dele sin side

– Jeg vet ikke hvordan det å forholde seg taus ville gjort ting bedre, sier han videre til ITV, og holder fast ved at boken er et uttrykk for ønsket om å dele sin side av historien.

Men meningsmålinger viser at mange briter er i ferd med å bli lei av hele det kongelige melodramaet. Ytterligere avsløringer synes heller ikke å rokke ved dette synet, enten de sympatiserer med Harry og Meghan, eller motsatt.

Les også: Løskrutt fra Harry og Meghan

– De er polariserende, Harry og Meghan, og jeg tror ikke at noen kommer til å endre mening om dem etter denne boken, sier kongehuskommentator Emily Andrews til Reuters.

Gitt at mange briter nå står i det som blir omtalt som en levekostnadskrise, tror hun det vil være lite støtte å hente for en privilegert prins som bor i et herskapshus i California.

Harrys bok troner imidlertid øverst på bestselgerlisten til Amazon UK lørdag, der den er tilgjengelig for forhåndsbestilling før utgivelsen tirsdag.

Krise

Flere eksperter mener at prins Harry har kastet monarkiet i Storbritannia inn i sin største krise siden 1990-tallet – da hans far kong Charles skilte seg fra moren, prinsesse Diana.

Det hele skjer også bare fire måneder etter at dronning Elizabeth, Harrys bestemor, døde.

– Her forsøker Charles å etablere seg som den nye kongen, og nå har Harry sluppet denne bomben som gjør at alt på en måte raser sammen rundt ham, sier journalisten Tina Brown, som blant annet har skrevet en biografi om prinsesse Diana.

Sluttet som kongelige

Siden Harry og Meghan sluttet å jobbe som kongelige og flyttet til USA i 2020, har de flere ganger fortalt om sine negative opplevelser med det britiske kongehuset og behandlingen de ble utsatt for.

Først ble det bølger da de ble intervjuet av Oprah Winfrey i 2021, og senest i desember slapp strømmegiganten Netflix en seksdelt dokumentarserie med tittelen «Harry & Meghan».

Budskapet deres har hele veien vært det samme: At de kongelige og deres medhjelpere ikke beskyttet dem mot en fiendtlig innstilt og til tider rasistisk presse, men at de heller lekket negative historier om dem til nettopp pressen.

(©NTB)