Hvor mye skal du betale barnevakten?

Ifølge Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, avhenger det av en rekke faktorer, som tid på døgnet, alder på barnevakten og type oppgaver i forbindelse med jobben.

- Er du over 18 år bør du tjene mer. Jo flere oppgaver, jo høyere timebetaling, sier Sandmæl til Nettavisen.

Mellom 50-120 kroner timelønn for barnevakt

Ifølge forbrukerøkonomen bør man ha mindre betalt dersom man sitter barnevakt mens barna sover enn hvis man skal lage middag, rydde og legge barna.

- Som forelder vet du selv arbeidsmengden, for barn er også forskjellige. Hør gjerne med barnevakten først hva de forventer, og så møtes dere på et beløp som er begge er tilfreds med, sier Sandmæl.

LES OGSÅ: Helsesista satt oppe hele natta med meldinger fra barn som var redde

Hun mener at betalingen kan ligge på mellom 50-120 kroner timen.

- Dette er gjerne skattefrie penger. Gjennomsnittslønnen til en barnehageassistent ligger på rundt 200 kroner før skatt. En som sitter barnevakt bør jo ikke tjene mer enn dette, mener Sandmæl.

Hun sier at man som barnevakt kan tjene 6000 kroner skattefritt per familie, og at man som barnefamilie kan betale opptil 6000 kroner i året per person uten å rapportere det inn til skattemyndighetene. I tillegg kan man legge beløpene i potten for foreldrefradrag i skattemeldingen.

Alder og erfaring bestemmer timeprisen

Lene Drangeer økonomisk rådgiver i Luksusfellen, og også hun mener at alder og erfaring har noe å si for hvor mye en barnevakt bør få i timen.

- Jeg tenker at om barnevakten er under 18 år, så er gjerne barnepassingen mer sporadisk, altså at det er en kveld her og en kveld der. Da bør man få rundt 100 kroner i timen, kanskje litt over det, opplyser hun til Nettavisen.

LES OGSÅ: Denne hjemmeleksa ble gitt til sjetteklassinger: - Jeg er utrolig takknemlig

Drange sier at om man jobber som barnevakt etter fylte 18 er det gjerne litt mer fast, og dermed mer regulert.

- Jo eldre du blir og jo mer erfaring du får, så skal timesprisen øke. Jeg tenker at man da hvertfall bør gi 150 kroner i timen, sier hun.

Timebetalingen er uavhengig av når på døgnet

Det finnes også profesjonelle aktører på barnevakt-markedet. En av disse er Barnepasseren.no. På deres nettsider anbefaler de en timepris på 130 kroner. Timebetalingen er uavhengig av når på døgnet barnepasset foregår, og uavhengig av antall barn så lenge de er i samme husstand og familie.

De opplyser videre på sine nettsider at om det blir økter som sammenhengende varer lenger enn en vanlig arbeidsdag kan man redusere timelønnen litt de påfølgende timene.