Natt til mandag gikk den 95. Oscar-utdelingen av stabelen, der hylles en hel filmbransje og flere statuetter ble delt ut i løpet av kvelden.

Det ble også en storslem for sci-fi-dramakomedien, «Everything Everywhere All at Once», som kapret sju priser ved Oscar-utdelingen, blant annet for «beste film» og «beste kvinnelige skuespiller».

Filmen, som handler om en kinesisk-amerikansk eier av et klesvaskeri som plutselig må kjempe mot en superskurk som beveger seg gjennom en lang rekke parallelle universer, gikk inn i kvelden som en av favorittene, med hele elleve nominasjoner.

Ved kveldens slutt var fasiten sju, blant dem beste film, beste regi, beste originalmanus og beste klipp.

I tillegg ble hovedrolleinnehaver Michelle Yeoh (60) belønnet med prisen for beste kvinnelige skuespiller. Yeoh, som er fra Malaysia, er den første asiatiske kvinnen til å vinne prisen.

– Jeg må dedikere prisen til moren min og alle mødre i verden, fordi de virkelig er superheltene, og uten dem ville ingen av oss ha vært her i kveld, sa Yeoh.

– For alle små gutter og jenter som ser ut som meg og ser på i kveld, er dette en kilde til håp og inspirasjon, tilføyde hun.

Oppnådde sin amerikanske drøm

Det var ikke bare Yeoh som stakk av med pris for den anerkjente filmen. Ke Huy Quan (51) og Jamie Lee Curtis (64) vant begge beste birolle for innsatsen i samme film. Også de to vant sin første Oscar etter mange år i bransjen.

Prisen kroner et skikkelig comeback for Quan, en tidligere barnestjerne som blant annet er kjent fra «Indiana Jones and the Temple of Doom» og «Goonies». Han hadde så godt som gitt opp skuespillerkarrieren før han fikk rollen, fordi han syntes det var for få muligheter for asiatiske skuespillere.

Quan, som flyktet fra Vietnam-krigen med familien som liten, ble hyllet med stående applaus mens han forsøkte å samle seg.

– Reisen min startet på en båt. Jeg tilbrakte et år i en flyktningleir. På ett eller annet vis endte jeg opp her, på Hollywoods største scene, sa Quan.

– De sier at historier som denne kun skjer på film. Jeg kan ikke tro at det skjer. Dette er den amerikanske drømmen, sa Quan.

Beste skuespiller til Brendan Fraser

Prisen for beste mannlige skuespiller gikk til Brendan Fraser (54) for rollen i filmen «The Whale».

I filmen spiller Fraser, som har omtalt rollen som den vanskeligste han har gjort, en svært overvektig og sosialt isolert engelsklærer som forsøker å reparere forholdet til tenåringsdatteren.

Les også: Misbrukt og utstøtt: Nå er den «forsvunne» Hollywood-stjernen tilbake

Fraser sier at filmen kom på et perfekt tidspunkt. Om han var yngre, ville han ikke ha hatt livserfaringen eller sorgen til å spille en karakter som lever i sorg, smerte og livstruende overvekt på autentisk vis.

– Jeg startet i denne bransjen for 30 år siden, og ting var ikke lett for meg. Jeg vil bare takke for denne anerkjennelsen, sa Fraser da han tok imot prisen.

Vitset om slaget

Oscar-utdelingen ble ledet av talkshowverten Jimmy Kimmel. Det tok ikke lang tid før fjorårets store snakkis, da Will Smith gikk opp på scenen og slo vert Chris Rock i ansiktet etter at Hart vitset om Smiths kone Jada Pinkett Smith, ble vitset om.

– Om noen i salen gjør noe voldelig i løpet av utdelingen, blir man premiert med Oscar for beste hovedrolle og får holde en 19 minutter lang tale, sa Kimmel.

Ikke lenge etter det famøse slaget i fjor, gikk Smith opp på scenen for å ta imot en Oscar for innsatsen i «King Richard».

Ingen pris til «Nattrikken»

«Nattrikken», som var nominert til Oscar i kategorien beste kortfilm, måtte se seg slått av «An Irish Goodbye».

Folkene bak filmen sier seg godt fornøyde med nominasjonen.

– Vi har gått hele veien med denne filmen fram til en Oscar-nominasjon. Det er i seg selv en enorm seier som vi er svært stolt av. Så får vi heller sikte mot en Oscar-statuett på neste prosjekt, skriver produsent Gaute Lid Larssen og regissør Eirik Tveiten i en SMS til NTB.