RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Professor ba tusenvis av tenåringer om å velge mellom hånda og mobilen

Sist oppdatert:
Svaret overrasker både Fredrik Skavlan og gjestene hans. Se video.

Professor Adam Alter ved New York University's Stern School og Business er gjest i NRK-programmet «Skavlan» fredag kveld, og overrasker både programleder og gjester med sin informasjon om dagens mobilbruk.

Spesielt overraskende er svaret mange tenåringer oppga da de fikk spørsmål om å velge mellom å brekke et ben i hånda eller å miste mobilen på bakken slik at den knuses. Se intervju med Alter i videoen over for å se hva ungdommene svarte.

12 til 14 timer hver dag

Alter, som er ekspert på mobilavhengighet, har nemlig forsket på mobilbruk, og er bekymret over det stadig økende avhengighetsforholdet mange ser ut til å ha utviklet med mobilen sin, skriver NRK.

Første gang Alter undersøkte hvor lang tid voksne mennesker i vår del av verden bruker på mobiltelefonen per dag, var for to år siden. Da var svaret tre timer. Nå, i 2017, har tallet økt til fire.

- Så hvis vi ser frem mot 2050, vil tallet ligge på 24 timer, sier Alter med et smil, og fortsetter:

- Dette gjelder for hele den vestlige verden. Tallet varierer ikke så mye etter region, men etter alder. På sommeren er jeg lærer for videregåendestudenter ved Universitetet i New York, og jeg ba dem laste ned en app som måler hvor mye tid de bruker på telefonen sin. Noen av dem bruker 12 til 14 timer per dag på telefonene sine. Jeg skjønner ikke hvor mange timer i døgnet de er våkne, sier Alter.

MOBILBRUK: Adam Alter er bekymret over unges avhengighet til mobiltelefonen.

Advarer mot mobilbruk

Økende mobilbruk er et hyppig diskutert tema også i Norge. Helsepersonell melder om økt pågang fra mobilbrukere som har øyeplager og hode- og nakkesmerter, samtidig som foreldre til stadighet blir advart mot å bruke mobiltelefonen for mye foran barna.

– Hvis mobilen kommer i veien for kontakten med barnet, kan det skade barnet, uttalte Nina Misvær, forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus, til Budstikka tidlig i november.

Sammen med tre helsesøstre har hun publisert en forskningsartikkel om tema, hvor det kommer frem at foreldres hyppige mobilavbrudd kan åvirke samspillet mellom foreldre og barn på en negativ måte.

Kanskje var det derfor fotoserien av Eric Pickersgill i 2015, hvor han fjernet mobiltelefoner fra bildene, gjorde såpass inntrykk på folk? Se bildene her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere