NEW YORK (Nettavisen): Den amerikanske professoren og antirasisten Uju Anya får nå massiv oppmerksomhet i USA etter at hun gikk ut og kritiserte den britiske dronningen på Twitter i timene før den britiske monarken døde.

– Tyveri, voldtekt og folkemord

I en Twitter-melding, som nå er blitt slettet av Twitter fordi den bryter med mediaplattformens egne regler, skriver Uju Anya svært nedsettende om dronningen.

– Jeg hører at den øverste monarken av et herredømme som drev med tyveri, voldtekt og folkemord endelig er døende. Jeg håper smertene hennes blir uutholdelige, skriver Anya, som til daglig er professor ved Pittsburgh University.

Les også: Raser etter dronningens død: – Håper du brenner i helvete

Se hele meldingen her:

– Denne ynkelige kvinnen og hennes blodtørstige trone har høvlet over generasjoner av mine forfedre på begge sider av familien, og hun kontrollerte en regjering som støttet folkemordet som mine foreldre og søsken overlevde. Jeg håper hun dør med fryktelige smerter, skriver professoren videre i en annen melding.

LES: Komikeren sjokkerte med «Donald Trumps selvmord»: Nå angriper han igjen

De to postene er nå slettet av Twitter, men i en ny melding som ble lagt ut senere, fortsetter hun sin kritikk.

– Hvis noen forventer at jeg skal uttrykke noe annet enn forakt overfor monarken som kontrollerte en regjering som støttet folkemordet som massakrerte og fordrev halve min familie, og som skapte konsekvenser som de som lever i dag fortsatt prøver å overvinne, kan du bare drømme videre, skriver Uju Anya.

Se hele meldingen her:

På Twitter skriver Uju Anya følgende om seg selv; «Professor. Felt: anvendt lingvistikk. Antirasist, feminist».

En av de mange som reagerer på uttalelsene fra professor Anya, er Amazon-toppsjefen Jeff Bezos.

– Så dette er visstnok noen som jobber for å gjøre verden bedre? Det tror jeg ikke, akkurat. Wow, skriver Bezos.

Se meldingen her:

Den britiske TV-kjendisen Piers Morgan kaster seg også på kritikken.

– Din ynkelige, motbydelige idiot, skriver Morgan.

Se meldingen her:

Mangemilliardæren Jeff Bezos får derimot svar på tiltale i denne meldingen fra professor Uju Anya;

– Måtte alle de personene som du og din nådeløse grådighet har skadet i denne verden, huske deg like godt som jeg husker kolonisatorene mine.

Se meldingen her:

– Ikke å tråd med våre standarder

New York Post, Daily Mail og Fox News er blant de amerikanske mediene som omtaler de kraftige Twitter-meldingene.

Arbeidsgiver til Uju Anya, Carnegie Mellon University i Pittsburgh, Pennsylvania, skriver i en melding at de ikke tolererer uttalelsene hennes, men viser til at «ytringsfrihet er en av kjernene i høyere utdanning».

Les også: Raser etter dronningens død: – Håper du brenner i helvete

– Når det er sagt, så representerer synspunktene hun delte så absolutt ikke verdiene til institusjonen, og det er heller ikke i tråd med standardene for den diskurs vi søker å fremme.

Les hele uttalelsen fra universitetet her:

Slaveri i alle 13 britiske kolonier

Slaveri var lovlig i alle de 13 britiske koloniene som etter hvert løsrev seg og dannet USA på slutten av 1700-tallet. Storbritannia avskaffet slavehandelen i imperiet i 1807.

LES: Her er kvinnen bak «En mors advarsel»: - Hvis du har en hvit tenåringsgutt, hør på dette …

I USA var retten til å holde slaver en hovedfaktor i splittelsen som ledet til borgerkrigen og den endelige avskaffingen av slaveriet i hele USA i 1865. I løpet av over 245 år med slaveri, levde til sammen nesten fire millioner i ufrihet, ifølge NTB.

«Man antar at britene transporterte 3,1 millioner afrikanere, hvorav 2,7 millioner kom frem, til de britiske koloniene i Karibien, Nord- og Sør-Amerika og andre land», skriver det britiske nasjonalarkivet på sine nettsider.