«Paradise Hotel» er i full gang med årets andre sesong, og nye deltakere har sjekket inn på det kjente realityhotellet i håp om å ta med seg en solid pengepremie hjem til Norge.

Sesongen som nå ruller og går på Viaplay og Viafree er nummer 15 i rekken, og det har opp gjennom årene blitt mye skriverier om det som av mange blir omtalt som et «skandaleprogram». Spesielt de siste årene har det også vært flere tilfeller der deltakere som ikke burde vært med er med.

Les også: Ønsker lovendring for realityproduksjoner: – Vil ikke gjøre voldsdømte til realityhelter på TV

Det har nemlig flere ganger gått en diskusjon om hvordan produksjonsselskaper ikke har loven på sin side hva gjelder å kunne sjekke potensielle deltakeres vandel, og i ettertid av innspillingene har det ved flere tilfeller vist seg at enkelte av deltakerne i blant annet «Paradise Hotel» har en dom på seg.

I februar avdekket TV 2 at 23 av 153 deltakere i fem sesonger av «Paradise Hotel» og to sesonger av «Ex on the Beach» har en dom på rullebladet, og Nettavisen har tidligere snakket med flere sentrale aktører innen reality-tv som mener det er problematisk at de ikke får sjekke dette.

– Tar så sterk avstand fra alt

Da Nettavisen møtte programlederen for «Paradise Hotel», Triana Iglesias (39), på et pressetreff i forbindelse med den nye sesongen av realityprogrammet, påpekte også hun at det er en utfordring for de som driver med casting slik loven er.

– Nå skal ikke jeg si at castingprosessen ikke er streng nok som den er, for den er streng. Men jeg synes ikke det er greit selv å jobbe i et program når det kommer frem etterpå at noen for eksempel har vært dømt for vold, også har ikke jeg visst det mens jeg har vært der, forteller hun til Nettavisen.

Les også: Voldstiltalt realityprofil erkjenner straffskyld

Slik situasjonen er i dag må produksjonen stole blindt på deltakerne når de spør om de har en dom bak seg, da de ifølge loven ikke har noe rett til å hente ut vandelsattester.

– Jeg har ikke lyst til å stå for det, for det gjør jeg virkelig ikke. Jeg tar så sterk avstand fra alt dette, legger Iglesias til.

Videre påpeker hun at hun selv ikke har noe med castingen å gjøre, men at hun likevel har en mening om temaet.

– Jeg er jo ansiktet utad, så jeg må ta stilling til det, sier hun.

Får kritikk kastet etter seg

Triana Iglesias forteller at hun ofte opplever å få kritikk som er rettet mot programmet rettet mot seg selv.

– Jeg skulle jo ønske innimellom at folk kanskje var flinkere til å huske at hvis man jobber som for eksempel programleder, eller generelt et sted, og det skjer en skandale innad der du jobber, så er det ikke nødvendigvis du som har gjort det. Jeg får ofte skylda for det, og folk er veldig sinte på meg når det skjer noe, forteller programlederen og legger til:

– Men sånn er det. Jobber du for et sånt program så da må du regne med å stå der når det stormer.

– Så ugreit at jeg har ikke ord

Men det er ikke bare her til lands «skandaleprogrammet» får massiv oppmerksomhet.

Tidligere i år stormet det rundt den svenske versjonen av «Paradise Hotel» – etter at en av de mannlige deltakerne ble anklaget for overgrep fra flere av de kvinnelige deltakerne.

Les også: Dette er de nye «Paradise Hotel»-deltakerne

Sesongen ble først satt på pause, før kanalen bestemte seg for å slette den for godt. I august ble det kjent at de heller ikke skal sende sesongen som ble spilt inn bare kort tid etter.

Selv synes den norske programlederen at det var riktig.

– Det som skjedde i Sverige er så alvorlig. Og man skal ikke tolerere det. Overgrep er så ugreit at jeg har ikke ord, engang. Det er ikke greit, fastslår Triana Iglesias og legger til:

– Så at det ble tatt av kanalen forstår jeg veldig godt. Og jeg synes egentlig det var på sin plass. Jeg vet ikke om jeg burde si det, men dere skjønner hva jeg mener... Det er ikke greit.