Norske Sofie Karlstad (25) er om dagen aktuell i britiske «Celebrity Ex On The Beach». Hun er en kjent influenser som blant annet deler livet sitt i podkasten «Glitter & Gråstein» sammen med venninnen Anja Catrine Venås (26).

I podkasten åpnet hun nylig opp om kroppspresset hun opplevde i en alder av 14 år. Etter flere negative kommentarer om brystene hennes, bestemte Karlstad seg som 14-åring å forsøke å operere seg selv hjemme.

– Jeg skulle operere meg selv med tapetkniv og silikoninnlegg, sier Karlstad i podkasten.


Følte seg ikke bra nok

Karlstad forteller til Nettavisen at ungdomstiden og alt presset som fulgte med var krevende, spesielt fordi kroppen hennes utviklet seg senere enn andre.

– Jeg har alltid blitt fortalt at jeg ikke er bra nok. Jeg var både spinkel og hadde ikke pupper. Det gjør noe med deg, sier Karlstad.

Kommentarene hun fikk skal ha ført til at hun til slutt tok det drastiske valget om å forsøke å operere seg selv med en tapetkniv hun hadde stjålet. Hun legger ikke skjul på at det var en vanskelig tid for henne.

– Jeg skulle fikse meg selv. Jeg trodde det gikk an å sy igjen med sytråd. Det var virkelighetsfjernt, ikke sant. Men jeg var desperat og jeg var 14 år. Jeg tenkte at det kunne være en løsningen da, sier Karlstad i et intervju med VG om samme sak.

Ifølge Karlstad var det ikke før hun kom til muskelvevet, der det ikke var noe plass til en silikonpute, at hun forstod hva hun holdt på med.

– Jeg sa det ikke til noen. Når folk så såret og etter hvert arret, sa jeg bare at jeg hadde falt på et gjerde. Mamma visste heller ingenting. Jeg var så flau, sier hun til avisen.

– Jeg hadde det ikke så bra med meg selv på den tiden, understreker Karlstad til Nettavisen.

Etter at podkastepisoden ble publisert har Karlstad mottatt flere støtteerklæringer fra lyttere. Flere hyller influenseren for at hun åpner opp om den personlige fortiden og at hun bruker stemmen sin til å ta opp viktige temaer. Til sine 242.000 følgere på Instagram har Karlstad også valgt å dele den sterke historien. Der har støtten også vært enorm.

Kjendislege advarer på det sterkeste

Nå advarer kjendislegen Wasim Zahid (46) om at et slikt inngrep kan være livsfarlig å utføre på egenhånd hjemme, og at det kan oppstå en rekke komplikasjoner av å forsøke på noe som er ment for eksperter.

– Det er noe man absolutt ikke må gjøre! Man skal aldri operere seg selv. Det kan ikke understrekes nok, men man skal aldri operere seg selv, sier legen til Nettavisen.

Karlstad skar i sitt tilfelle helt inn til en muskel. Selv skammet hun seg så mye over flatt bryst at hun ikke dro til legen for å sy igjen såret etter tapetkniven.

– Det å kutte seg med en skarp kniv kan føre til alvorlig blødninger da du kan treffe en pulsåre, advarer den profilerte legen Wasim Zahid og fortsetter:

– Å kutte seg med en tapetkniv kan jo gi store infeksjoner. Huden er nødt til å bli vasket sterilt før et slikt inngrep. Hele området ditt kan bli ødelagt, du kan få vevsskader. Du kan miste bevegelsen, og det kan hemme deg i dagliglivet.

Han legger ikke skjul på at det finnes et kroppspress i dagens samfunn, men å ty til å utføre operasjoner på egenhånd er alvorlig.

– At noen tyr til noe sånt, det synes jeg det er veldig tragisk og trist.

Verre for unge i dag

Det er nå ti år siden hendelsen til Karlstad skjedde, men influenseren tror unge blir lettere påvirket av bilder på sosiale medier i dag enn det hun ble i sine tenåringsdager da sosiale medier ikke var like utbredt. Selv tror Karlstad at flere ung sammenlikner seg med andre i mye større grad i dag enn før, som hun mener kan føre til at vi går rundt og ikke føler oss bra nok.

Derfor ønsket hun å dele sin historie.

I tillegg til den massive eksponeringen fra andres liv, er det også en polert fremstilling man ofte blir presentert for. På de fleste sosiale medier-kanalene er det en enkel tilgang til ulike filtre som gjør at man blant annet kan redigere på seg større øyne, større lepper, hvitere tenner, smalere nese og fremhevet kinnbein. Det mener Karlstad kan føre til et usunt og urealistisk kroppsideal.

Influenseren mener det er viktig for henne å bruke podkasten til å være ærlig med lytterne. I podkasten ønsker hun blant annet å gi innsikt i livet bak de polerte Instagram-kontoene.

– Du som influenser, som stadig deler bilder av deg selv, hvordan sørger du for at du ikke bidrar til slike ting?

– Jeg føler meg som en enkeltperson. Og ja, man kan si jeg er et forbilde for mange og har et visst ansvar for andre, men selv mener jeg at du selv har det største ansvaret for å ha det bra. Vi kan ikke skjerme en hel verden, men vi må jobbe med eget hode og sinn. Jeg kan legge ut hvordan jeg ser ut, det er et resultat av at jeg har blitt påvirket og går på trening hver eneste dag. Jeg har kanskje en kropp mange synes er provoserende, men derfor er det viktig for meg at den er ekte.

Oppfattes feil

Karlstad forteller at hun føler mange oppfatter henne som dummere enn hva hun egentlig er. Gjennom podkasten hennes håper hun på å vise en side av henne selv som er reflektert og smart. De tar blant annet opp viktig tema som for eksempel kroppspress.

Selv hevder hun at man ofte blir fremstilt feil i reality-programmer. Selv er hun med på «Celebrity Ex On The Beach» i år og har tidligere vært med på norske «Paradise Hotell».

Nå har hun riktignok fått nok av å være «Ex»-Sofie og «PH»-Sofie, og slutter angivelig med reality-TV etter den internasjonale deltakelsen.

– Det er nok kanskje derfor dette er siste gang jeg gjør reality. Jeg vet jo at programmene vinkler det slik de selv ønsker det, og ikke helt hvordan personene ønsker.

Kjendislegen Wasim Zahid mener derimot at kroppspresset som finnes i dag er et samfunnsoppdrag vi alle er en del av, og som alle har et ansvar for å bedre.

– Hvis man sitter inne på sånne tanker, så er det viktig at man snakker med noen rundt seg. Både venner, familie eller leger, sier Zahid til Nettavisen.

– Det er vanskelig for individet å gjøre noe med media og bilder på sosiale medier fordi det kommer alltid til å være der uansett. Men media og motebransjen bør virkelig tenke igjennom hva de publiserer, understreker legen.