RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prøv yoghurt på huden

Foto: Joerg Beuge (Colourbox)
Sist oppdatert:
Det sies at menn og kvinner i Kaukasus kan takke sitt daglige inntak av yoghurt for sin høye alder, som ofte kan nå over 100 år. Her er noen gode tips.

(SIDE2): Yoghurt er en fantastisk ingrediens i matlagingen. Den syrlige og friske smaken setter en ekstra spiss på alt fra småretter, middag og desserter. Ikke bare er den forfriskende, energirik, sunn og mettende. Yoghurt er i tillegg et lite medisinskap.

Og med yoghurt kan man faktisk få i både pose og sekk. For samtidig som den smaker godt, er yoghurt godt for kroppen. Og spesielt i sommervarmen.

I solen
Vi nordmenn nyter solen. Yoghurt egner seg nok dårlig som solkrem, men har man derimot blitt solbrent er yoghurt ypperlig å smøre på den såre huden. Den både lindrer og hjelper.

Tørsteslukker (2 glass)
I sørligere strøk er det vanlig å drikke utspedd yoghurt som tørstedrikke i varmen.

2 dl naturell yoghurt
3 ½ dl vann med kullsyre
Litt salt
Isbiter
1 ss finhakkede mynteblader

Visp sammen yoghurt og vann. Smak til med mynte og salt. Serveres kaldt.

Feriemage
Noen bakterier er snillere enn andre. Melkesyrebakteriene i syrnet melk og yoghurt kan styrke immunforsvaret, og kan både behandle og forebygge fordøyelsesplager.

Å få ferien ødelagt av mageinfeksjon er ingen spøk. Men det er både enkelt og rimelig å redusere sjansen for at man blir syk.

Syrnede melkeprodukter hver dag er å anbefale om man lett blir syk. Før en reise kan man styrke immunforsvaret ved å spise produkter med melkesyreprodukter daglig i noen uker før reisen.

Under ferien er også syrnede meieriprodukter et godt tips for feriemagen.

Smoothies med yoghurt eller andre syrnede produkter er en spennende og deilig sommerdrikk, som dermed også er godt for magen!

Visste du også at:
- Yoghurt kan brukes til å få kobber blankt? Smør på yoghurt naturell. La det stå i noen timer. Skyll og tørk av, og kobberet er skinnende blankt.

- Tre meierienheter om dagen sikrer kalsiuminntaket og bidrar til at skjelettet blir sterkt? En meierienhet tilsvarer et glass melk, et beger yoghurt eller en brødskive med ost.

- Yoghurt hjelper mot dårlig ånde? 90 gram naturell yoghurt om dagen er trikset.

- I mange andre land spiser de meieriprodukter i stedet for å drikke det? I Hellas for eksempel spiser hver person 25 liter yoghurt i året, mens vi i Norge spiser litt mer enn 7 liter. Dette kommer bl.a. av at grekerne svært ofte bruker yoghurt som dipp/dressing til veldig mange retter.

- Yoghurt var første gang introdusert i Norge i 1950-årene? I dag tilbys det mer enn 75 varianter på markedet

Det finnes et utall av oppskrifter med yoghurt. Her kommer en enkel oppskrift på en kald saus, som er super til sommermaten.

Gourmetsaus
(fire porsjoner)

Ingredienser:
125 g kremost med krydder
175 ml yoghurt naturell
smak til med sukker og sitronsaft

Fremgangsmåte:
Rør sammen ingrediensene til hver saus og smak dem godt til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere