«Om menn er interessert i kvinner eller ikke, har lite å gjøre med om hun objektivt sett er tiltrekkende. Det har mer å gjøre med de ikke-verbale signalene hun sender ut. (Og at menn lærer å tolke disse signalene riktig)», skriver professor John M. Gottman i boka «Det kvinner vil ha, det menn vil ha».

Gottman har forsket på parforhold i over 40 år, og danner grunnlaget for kurset «The Art and science of dating - For kvinner og menn som vi forbedre datingen sin og lykkes i å finne den rette».

- Det er ikke bare å «melde seg på»

- Dating er ikke bare å melde seg på. Selv om det kan virke som det er mange potensielle partnere der ute, er det ikke så lett likevel. Det kan jo være en krevende prosess, så det å være tålmodig og utholdende er viktig, sier Frode Thuen til Nettavisen.

Psykologen og professoren ved Senter for kunnskapsbasert praksis ved Høgskolen i Bergen, er en av foredragsholderne på kurset, som avholdes av Panta forlag.

Han er også en tilhenger av John Gottmans forskning.

- Hva kan menn forbedre i datingen?

- Utfordringen til mange menn er å vise nok engasjement, følelsesmessig tilstedeværelse og få kvinnen til å føle seg sett og anerkjent. Kvinner vil ofte ha mer samtale og åpenhet. Menn kan bli bedre på å se kvinners behov og være mer sensitive i forhold til det, rett og slett, sier han.

- Hvorfor er dette så vanskelig?

- De har ofte ikke lært dette i oppveksten. Så denne egenskapen er ofte dårlig utviklet. Det gjør at mange menn føler seg mindre trygge. Kvinner er bedre der. De leter oftere etter en potensiell partners behov. Her har mannen en jobb å gjøre!

Slik finner du ut om han er upålitelig

John M. Gottman mener det første en kvinne ser etter i en mann er pålitelighet. Noe han beskriver som: «Du er den du sier du er, og gjør det du har sagt du skal gjøre». Han mener dette er egenskapen alle kvinner ser etter i en mann.

- Hvordan avdekker man menn som ikke er pålitelige?

- Finn ut hva som er fokuset hans, er det bare hans egne interesser og behov han er opptatt av? Eller er han lydhør? Her er det på sin side kvinner som er litt dårlige. De strekker seg ofte lengre enn de bør, fordi de har ønske og tro på forandring og kanskje lar de forelskelsen spille dem et puss.

- Tenk deg om etter et langt forhold

- Når er man klar for å date igjen etter et forhold?

- Det er selvsagt individuelt, men er man kommet ut av et langt forhold kan det være fint å tenke seg litt om. Ikke nødvendigvis i flere år, men tenke på hvilken partner man selv vil være og lære av de erfaringene man har fra tidligere forhold.

- Hvordan gå fra dating til et forhold?

- Det viktigste er å kommunisere sine behov på et ganske tidlig tidspunkt. Fortelle at «Jeg trenger en mann som ser meg» Ikke nødvendigvis komme med en liste med krav, men fortelle hva man ønsker og ser etter i en mann, og i et forhold, er viktig.

- Alt er lett når forholdet går på skinner

- Hvordan får man forholdet til å vare?

- Her er det mange ting som spiller inn. Men det å håndtere ulikheter på en ålreit måte er viktig. Man kan fint lære seg å leve med den andres annerledeshet om man klarer å snakke sammen. Snakke sammen om at man har ulike behov, på en god måte. For alt er lett når forholdet går på skinner og behovene er like. Men med hverdagen kommer også utfordringene, og da er det viktig å kunne diskutere og ha dialog. Klare å komme fram til løsninger og kompromisser. Klarer man ikke det, kommer man inn i en dårlig spiral, og det blir fort dårlig stemning.

Nettdating - kan være vanskelig å forplikte seg

- Hva tenker du om nettdating?

- Det kan virkes som et eldorado, med så mange single mennesker som kanskje ønsker å treffe noen. Det er allikevel ikke så lett å møte noen. Og det er fort gjort å bli blasert. At man trekker seg ved første utfordring, når hverdagen kommer og det ikke er like gøy lenger. For å prøve neste. Jeg tror det er vanskeligere å forplikte seg når man dater på denne måten. For de som ikke har veldig draget, kan det bli enda mer tydelig at det er vanskelig. For det er jo så mange å velge i, men så kommer man kanskje ingen vei likevel. Uansett er det denne måten å treffe hverandre på kommet for å bli.

Fikk du med deg denne vågale daten?