For nesten et år siden skapte den tidligere fotballspilleren og VGTV-profilen Mads Hansen (37) overskrifter etter at han startet en innsamlingsaksjon, og donerte egne penger, for å få folk til å slutte å følge visse realitydeltakere.

Nå gjør han det igjen.

På Instagram tirsdag kveld skrev Hansen at han har startet nok en «Unfollow Charity» der han vil donere én krone per følger realitydeltakeren Richard Liedholm mister på Instagram frem til mandag. Pengene skal gå til Mental Helse.

– Det evige problemet når man setter fokus på folk som oppfører seg dårlig, er at det gir dem økt oppmerksomhet, skrev Mads Hansen på Instagram, som nå vil ta grep for å fjerne den økte populariteten.

– Uanstendig oppførsel

De siste dagene har Hansen blitt provosert av flere av uttalelsene til Liedholm i sosiale medier. Blant annet en av kommentarene til Liedholm i en diskusjon om hvorvidt influensere bidrar til økt press i sosiale medier. Der insinuerte Liedholm, som er kjent fra TV-programmer som «Ex on the Beach» og «Camp kulinaris», at 12-åringer like så godt kunne ta livet sitt hvis de bukket under for kroppspress i sosiale medier.

Les også: Richard Liedholm forlater «Camp kulinaris»-kjøkkenet i sinne: – Tvangstanker

– Hvis det faktisk er folk som tar livet sitt på grunn av press i sosiale medier så «be my guest», og ta livet ditt. Da er du så svak at det oksygenet du puster kan du gjerne gi til de som trenger den, skrev Liedholm.

– Om 12-åringer tar livet sitt pga. noe han/hun har sett i sosiale medier så kalles det natural selection og det er bra for å holde befolkningen nede, fortsatte han.

Uttalelsene til Liedholm ble sterkt kritisert av Mads Hansen, som tok et oppgjør med realitydeltakeren via sin Instagramprofil. Ifølge Hansen genererte kritikken flere nye følgere for Liedholm, og det er derfor han nå arrangerer en «Unfollow Charity» – for at Liedholm ikke skal tjene på kritikken han har fått rettet mot seg.

– Grunnen til at jeg gjør dette er fordi jeg ikke synes at man skal tjene på gjentakende uanstendig oppførsel. Etter at jeg kritiserte Richard gjorde han profilen sin privat, noe som er en velkjent strategi hos flere. De som da vil inn og titte må følge han, noe som gjør at han genererer flere følgere. Etter at han gjorde profilen privat har følgerskaren hans økt med over 5000 nye følgere etter kritikken fra meg, sier Hansen til Nettavisen

Tror ikke uttalelsene vil skade

Ifølge Mads Hansen har han ikke bare startet innsamlingsaksjonen og det han omtaler som «Unfollow Charity» for å tjene samfunnet. Han gjør det også på grunn av sin egen rettferdighetssans.

Les også: Mads Hansen raste mot Se og hør: Ukebladet ble ikke felt i PFU

– Jeg tror ikke nødvendigvis kommentarene til Richard har påvirket eller gjort noen skade hos så mange av de som har lest kommentarene. Jeg synes først og fremst at han er en dust som jeg ikke ønsker skal tjene på en slik oppførsel. Når man får flere følgere øker han også verdien hos samarbeidspartnere og kanskje også castingbyråene, sier Hansen til Nettavisen.

– Så det handler ikke om antallet mennesker han kan påvirke med følgerskaren sin?

– Det er klart han påvirker flere jo flere følgere han har, og han kan skape en farlig sjargong med det han skriver, men jeg håper og tror de fleste bare synes han er en dust, sier Hansen.

Beklaget seg – så forsvant kontoen

I etterkant av kritikken har Liedholm gått ut med en lengre beklagelse på sin egen Instagramprofil. I skrivende stund er kontoen deaktivert, men i et intervju med TV 2 understreket han at han ikke ønsker at noen skal ta livet sitt.

– Jeg ville at Mads Hansen skulle trekke frem kommentaren, men jeg fikk for mye tenning, jeg tenkte ikke over hva jeg skrev. Jeg vil ikke at noen skal ta livet sitt, uttalte Liedholm til TV 2.

– Jeg forstår at det er mange folk der ute som lider, men influensere og kjendiser får for mye ansvar og skyld når noe går galt. Folk som lider av psykisk helse kan bli påvirket av influensere, men det er ikke bare vi som har skylden. Vi må hjelpe dem og slutte å skylde på oss, fortsatte han.

Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Richard Liedholm. Foreløpig har han ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Om Liedholm deaktiverte kontoen sin på egen hånd, eller om det er en annen grunn til at Instagram-kontoen er borte, er ikke kjent. Det har imidlertid ingenting å si for innsamlingsaksjonen, ifølge Mads Hansen.

– Jeg har sett at kontoen er borte. Hvorfor den er det, vet jeg ikke. Fra jeg satte i gang «Unfollow Charity» frem til kontoen til Richard ble borte mistet han godt over 2000 følgere, så det blir fortsatt penger til Mental Helse, sier Mads Hansen.

Kjendisene engasjerer seg

Etter at Mads Hansen satte i gang innsamlingsaksjonen har flere kjente fjes engasjert seg, og sagt at også de vil donere én krone per følger Liedholm mister på Instagram, til Mental Helse.

Blant dem Mia Landsem, som skriver på Instagram at hun vil donere for opp til 10.000 kroner.

– Det er ikke ofte jeg blir med på sånt, men dette er for drøyt, og ender hos en god sak, skriver hun på Instagram.

Ifølge Mads Hansens Instagram-profil har også kjendiser som fotballspillerne Alexander Sørloth og Anders Trondsen, og TV-kokk Christer Rødseth blitt med på aksjonen.