Kelly fikk et enormt navn i musikken, spesielt etter sangen «I believe I can fly». Nå vil han imidlertid bli kjent for helt andre ting enn musikken. 54-åringen var tiltalt for flere overgrep, og rettssaken mot ham ble avsluttet i forrige uke. I sluttprosedyren sa aktor Elizabeth Geddes at Kelly straffritt kunne utnytte de mindreårige ved å styre sine medarbeidere – sjåfører, livvakter og assistenter, med jernhånd. Til sammen utgjorde de et organisert kriminelt nettverk.

– Tiltalte lagde reglene, mengder av regler, og forlangte total lydighet, sa hun og beskrev hvordan medarbeiderne systematisk rekrutterte potensielle ofre på konserter og på kjøpesentre og fast food-restauranter, sa aktoren.

Geddes oppsummerte seks uker med vitnemål fra 45 vitner og annet bevismateriale i sluttprosedyren.

Her klikker det fullstendig for superstjernen:

Fengslet siden 2019

R. Kelly har vært fengslet i New York siden 2019, og vitnene fortalte under rettssaken at når de først var fanget i garnet, ble de forberedt på sex og psykologisk mishandling, såkalt grooming, som oftest mens de var tenåringer, helt tilbake til 1990-tallet.

54 år gamle Kelly avviser tiltalen om å ha ledet et organisert kriminelt nettverk, og hevder at ofrene som har vitnet mot ham, er groupies som var ute etter å utnytte hans formue og berømmelse, helt til metoo-bevegelsen vendte dem mot ham.

Les også: R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep

Rettssaken mot 54-åringen, som har vært varetektsfengslet siden han ble tiltalt, startet i midten av august og varte i rundt en måned. Etter dagens kjennelse risikerer R. Kelly livstid i fengsel, hvis han blir kjent skyldig i alle tiltalepunktene. Det er ventet at det kommer en dom i løpet av våren 2022.

Solgt over 75 millioner

R. Kelly, eller Robert Sylvester Kelly, som han egentlig heter regnes som en av de aller største artistene innenfor RnB-sjangeren. Han har solgt over 75 millioner plater i løpet av karrieren, og ble utnevnt av det amerikanske musikkmagasinet Billboard som den mest suksessfulle RnB-artisten i historien.

54-åringen vant tre Grammy-priser for «I believe I can fly» i 1998, og til sammen har artisten mottat 25 nominasjoner for den gjeveste prisen i musikkbransjen.