Tirsdag kom den endelige beslutningen om at ABC-klinikken ved Ullevål sykehus skal legges ned. Nedleggelsen begrunnes i at Oslo universitetssykehus (OUS) må stramme inn og kutte kostnader tilsvarende 30 årsverk.

Klinikken har spesialkompetanse på naturlige fødsler etter 25 år i drift, men fra 4. mars i år stenges dørene for godt.

Det er noe som ikke faller i særlig god jord hos flere kjendiser, som selv har benyttet seg av klinikken.

Les også: Kaveh Rashidi fikk kritikk av Legeforeningens etikkråd etter «morsom» vaksine-video

På sosiale medier har avgjørelsen skapt store reaksjoner, og blant dem som reagerer er kjendislege Kaveh Rashidi (34) og gründer Isabelle Ringnes (34).

– Billigste løsningen

Tobarnsfar Kaveh Rashidi og kjæresten valgte naturlig fødsel på ABC-klinikken to av to ganger. For dem var det viktig å ha den helhetlige omsorgen med svangerskapskontroller, fødsel og barselomsorg på samme sted.

Selv satt han pris på at han som partner fikk god plass, og at rommene var store. Rashidi legger ikke skjul på at det er trist at den muligheten er borte.

– Å føde på ABC er ikke bra for økonomien. I alle fall ikke den økonomien sykehusene styrer etter. Den type regnskap tar ikke med seg alle de positive, langsiktige og forebyggende virkningene av en god fødsel og barseltid. I stedet for å lære av ABC og utvide tilbudet for fødende kvinner, så kjører man billigste løsningen, skriver han på Instagram.

Videre kommer tobarnsfaren med et håp om at politikere velger å prioritere kvinnehelse, og mener det er urettferdig at økonomien styrer hvordan kvinner skal føde.

– Politikerne kan velge å prioritere kvinnehelse. Dette er ikke en påtvungen situasjon. Det er et bevisst valg som går utover kvinner og familier.

Nettavisen har vært i kontakt med Rashidi, som ikke har mulighet til å kommentere saken utover det han skrevet i sosiale medier.

– Helt bak mål

Gründer Isabelle Ringnes er også blant dem som reagerer på nedleggelsen. Selv er det kun tre uker siden hun ble mamma for første gang, og nå stiller hun spørsmål ved den økonomiske prioriteringen av kvinnehelse.

– Til det første argumentet mener jeg at vi som verdens rikeste land bør kunne drifte tre fødestuer på ABC. Ullevål-avdelingen har klart seg i 25 år, og det er påfallende at den skal legges ned nå, når antall fødsler har sunket med 1100 i året. Det er ikke slik at det opprettes tre nye fødestuer. Tre forsvinner, og det blir nok flere som må ligge på gangen uten partner. Dette når det koker og man er på sitt mest sårbare, skriver Ringnes på Instagram.

Etter nedleggelsen ble offentlig, har flere jordmødre fra ABC-enheten valgt å starte opp et privat tilbud, ifølge nettsidene til den nye fødeklinikken, Min fødsel.

Til tross for at det kommer et nytt tilbud for kvinner som ønsker en naturlig fødsel, reagerer Ringnes på at dette privatiseres.

– Kvinner bør ha muligheten til å føde slik de vil uavhengig av hvor de kommer fra, dersom det ligger medisinsk til rette for det. At tilbudet heller blir privat, synes jeg er helt bak mål fordi da vil det bli klasseskille på hvem som kan ta seg råd til en naturligfødsel, skriver den nybakte mammaen.

Les også: Carina Dahl så morfaren bli bortprioritert på sykehjem: – Skal ikke være sånn

Overfor Nettavisen påpeker Ringnes at hun er positiv til utviklingen av private helsetilbud, men understreker at det i tillegg må finnes offentlige tilbud i samfunnet:

– Jeg er i utgangspunktet positiv til at private kan utvikle tilbud. Men jeg mener også at tilbudene bør være tilgjengelig for alle gjennom det offentlige. Når man fjerner offentlige tilbud som ABC, legger man til rette for at det nå kun er de som kan ta seg råd til en naturlig fødsel som kan få det. I tillegg flyttes disse naturlige fødslene hjem, som kan føre til økt risiko for mor og barn dersom noe skulle skje under fødselen.

– Skal føde på samlebånd

Ringnes skriver i innleggene at hun selv ikke ville benyttet seg av tilbudet på ABC-klinikken, ettersom hun ønsker maks smertestillende og overvåking. Likevel mener hun at det bør være opp til hver enkelt kvinne.

– Sykehus drives som butikk og årsverk kuttes kraftig. Det svekker føden og kvinners helse totalt sett. Det er det jeg først og fremst er kritisk til, understreker Ringnes.

Programleder Tuva Fellman (35) har heller ikke født på ABC-klinikken, men på Ullevål. Hun har derimot mange gode venner som har født der, og klinikken er også et gjentakende samtaleemne i podkasten hennes, «Fødselspodden».

Hun er provosert over nedleggelsen.

– Det er overraskende at politikere og samfunnet generelt sier at vi trenger flere barn og at kvinner må føde, men så fjernes det som gjør at det føles bra. Så blir det heller til at man skal føde på samlebånd. Det er en rar og provoserende prioritering, sier hun til Nettavisen.

Bekymret over tilbudet

Tale Maria Krohn Engvik (43), bedre kjent som personen bak Snapchat-kontoen «Helsesista», har bakgrunn som helsesykepleier. Etter flere år i helsevesenet frykter hun konsekvensene av nedleggelsen.

– Hvem pokker er det som står på toppen og raserer helsetilbudet vårt, spør Engvik på Facebook.

Videre hevder hun det ikke er gjennomført en økonomisk analyse som viser gevinsten eller konsekvensene av nedleggelsen, og beskriver det hele som «katastrofe» og «tragisk».

Heller ikke hos influenser og mor Ida Wulff faller nedleggelsen i god smak. I et lengre innlegg på Instagram beskriver influenseren fortvilelsen over avgjørelsen.

– Verdens beste land å bo i – men ikke for fødekvinner som sørger for at landet vårt får nye skattebetalere i fremtiden. For jeg vil tro at det er derfor de ber oss om å føde barn. Ikke fordi det er koselig. Så hvorfor landet vårt ikke tar bedre vare på fødekvinnene sine: KAN DU FORSTÅ DET, skriver Wulff på Instagram.

Videre skriver hun følgende:

– Gravide, fødende, nybakte mødre. En sårbar gruppe. Til og med hvis vi BARE skal tenke økonomi og langsiktig, bør denne gruppen mennesker prioriteres. Hva kan en fødselsdeprimert mor potensielt koste samfunnet? Med en utbrent far/medmor på slep? Og hva med barnet, som ikke fikk nærhet og øyekontakt i tilknytningsfasen?

Influenseren ønsker også bedre oppfølgning etter selve fødselen, med mulighet til å bearbeide traumer, og å snakke om fødeopplevelsen. Samtidig understreker hun at å bli mamma er en ny tilværelse for mange kvinner.

Også kjendiser som Sigrid Bonde Tusvik, Helene Olafsen og Live Nelvik har reagert på at ABC klinikken skal legges ned, og har uttrykt sin misnøye i sosiale medier.

– Dette er så trist og feil på så mange måter, skriver Helene Olafsen.