Fredag gjester Raymond Johansen (60) «Lindmo» på NRK, der han naturlig nok snakker om koronapandemien, de mange pressekonferansene, tøffe avgjørelser og hvordan han takler jobben som byrådsleder i Oslo i en svært krevende tid.

Men det er ikke bare korona det blir snakk om.

Les også: Her blir programleder Tom Stiansen rundlurt av «71 grader nord»-kjendisene

Johansen letter også på sløret om en hjerteoperasjon han hadde i 2010, der han fikk operert inn pacemaker. Overfor programleder Anne Lindmo (50) forteller han åpenhjertig at det ikke bare var enkelt å forholde seg til hjelpemiddelet.

– Jeg må innrømme det, at en stund etterpå så fikk jeg jo dødsangst. Jeg var redd for å dø, sier han.

Gikk til psykolog

En pacemaker er et elektronisk apparat som produserer elektriske impulser til hjertemuskelen, ifølge Store Medisinske Leksikon. Den har en generator som sender ut impulser når hjertekamrenes frekvens faller under en viss grense. Altså fungerer den som et hjelpemiddel for hjertet.

Raymond Johansen fikk som nevnt operert inn dette i 2010, og han legger ikke skjul på at han tenkte mye på at han faktisk hadde fått satt inn et fremmedlegeme i kroppen sin.

Les også: Tomine Harket røper diagnose: – Påvirker meg

For å håndtere tankene oppsøkte han psykolog.

– Jeg er veldig sånn som type at hvis jeg har noen problemer så må jeg oppsøke det. Så jeg begynte å lese litt litteratur, også oppsøkte jeg psykolog. Det var helt fantastisk viktig for meg. Og jeg lærte metoder for å takle angsten for å erkjenne at angsten var en del av meg, sier han i fredagens «Lindmo».

Viktig å ta tak

Johansen forteller videre at han i dag lever fint med pacemakeren, men påpeker at det er viktig å nettopp ta tak i utfordringer hvis de dukker opp underveis. For hans del var det denne dødsangsten, som en psykolog hjalp ham med.

Les også: «Hemmelig» e-post avslører bekymring rundt hertuginne Meghan: – Hun mobber ansatte

Han legger også til at han tror det er mange som tyr til andre hjelpemidler som ikke er like bra, blant annet alkohol.

Dette påpeker han at er et midlertidig hjelpemiddel som fort kan komme ut av kontroll.

– Og vi har mange eksempler på det at folk har fått angst og at det er ødeleggende for livet, rett og slett.

Se hele intervjuet med Johansen på NRK fredag kl. 21.25.