Flere av julemarkedene i de største byene selger både øl, vin og sprit som en del av tilbudet. Dette reagerer P4-profil Michael Andreassen (50) og generalsekretær for alkovettorganisasjonen Av-og-til, Ragnhild Kaski, på.

Andreassen og Kaski mener det er kritikkverdig at flere julemarkeder blander aktiviteter for barn og alkoholsalg for voksne, og at kommuner har gitt tillatelser i disse tilfellene.

Les også: Michael Andreassen om barnas oppvekst: – Jeg var en dårlig pappa

– Julemarked er jo først og fremst arenaer som søker og tiltrekkes av barn, og tilbyr ting rettet mot barn. Da tenker jeg at alkohol ikke hører hjemme der. Det er et rusmiddel som hører til voksenverden, sier Andreassen til Nettavisen.

Han mener at barn skal kunne ha steder hvor de kan gå uten at de skal bli utsatt for alkohol.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med arrangørene bak Jul i vinterland. De har ikke hatt anledning til å besvare kritikken, men har fått den forelagt før publisering.

Jobber for å holde seg unna

Ifølge Kaski vokser 90.000 barn opp med foreldre som drikker for mye. Hun mener de er ikke tjent med nok en drikkeanledning for mamma og pappa i julen.

– I Spikersuppa i Oslo blir familier nærmest sluset inn mot alkoholsalget om man vil se på de populære attraksjonene for barn. Det er leit for de barna som allerede har det tøft i julen, påpeker Kaski.

Hun forteller også at mange foreldre jobber beinhardt for å holde seg unna alkoholen, ikke minst når de er sammen med barna. Da er det uheldig å bli møtt med tilbud om likør og vin når man tar en kakao med ungene.

Andreassen er selv åpen om hvordan han har slitt med alkohol. Han mener alkohol ikke hører hjemme på aktiviteter som skal tiltrekke seg barnefamilier, og påpeker at dette hadde vært en genial aktivitet dersom han fortsatt slet – siden ingen hadde reagert på at han drakk der.

– Hvis jeg hadde dratt på julemarkedet for å finne en aktivitet for barna mine da jeg drakk, og det var tilbud om å drikke gløgg med alkohol, så hadde jeg gjort det, sier Andreassen og legger til at dersom de ikke hadde hatt alkoholservering så hadde han ikke tenkt over at det var en mulighet.

– Ser ikke poenget

Andreassen tror ikke folk flest drikker seg fulle på julemarkedene, men han ser fortsatt ikke nødvendigheten med å ha det der. I tillegg understreker han at alkohol kan være negativt for mange.

– Jeg ser ikke helt poenget. Har vi virkelig behov for å drikke alkohol på julemarkedet? Hvis svaret er ja, synes jeg det er rart når vi har nok av muligheter til å drikke alkohol andre steder, sier han.

– Alkohol er ganske lett tilgjengelig på arenaer som puber, men da må du oppsøke det. Da er det et valg du gjør som voksen. Barn blir bare satt i en setting med alkohol som er myntet på dem og det er da jeg syntes det blir feil, mener Andreassen.

Ifølge NHI drikker cirka ti prosent av voksne i Norge på en måte som medfører stor risiko for helseskade og avhengighet. Det betyr ikke at alle de er alkoholikere, men at det er flere som ikke klarer å stå imot tilbudet når det er så lett tilgjengelig.

Drikker mer i jula

Av-og-til mener at noen arenaer i samfunnet bør være alkoholfrie, og da spesielt steder og aktiviteter for barn. Som et minimum bør alkoholsalget på julemarkedet forbeholdes kveldstid, mener Kaski.

– Et hyggelig julemarked kan by på gode minner også for barna med foreldre som drikker for mye. Da må det være et fristed, og ikke nok en drikkeanledning for mamma og pappa, sier hun.

Les også: Julespalten: Michael Andreassen (49)

Kaski mener det er helt avgjørende at både kommunen som gir tillatelser, og handelsstanden selv, er bevisste på å holde aktiviteter for barn og alkohol atskilt.

– Det finnes mange hyggelige juletradisjoner å ta med hjem fra andre land. Sprit til kakaoen på handletur med barna er ikke en av dem, sier hun.

Desember er ifølge Kaski den måneden i året nordmenn kjøper mest alkohol, og mange opplever at foreldre drikker mer i julen enn ellers i året.

– Vi vet at mange jobber beinhardt for å holde seg unna alkoholen, ikke minst når de er sammen med barna. Da er det uheldig å bli møtt med tilbud om likør og vin når man tar en kakao med ungene, sier Kaski.

I stedet for å gå på julemarked og drikker gløgg har Andreassen er klar oppfordring til alle voksne med små barn i jula.

– Det er viktig å huske på at barn ikke liker når voksne forandrer seg. Barn merker at du forandrer deg lenge før du merker det selv. Tenk gjerne over hvor viktig der for deg å drikke alkohol der og da, sier han og legger til:

– Det er også mange voksne som tenker over hvor mange glass de synes det er greit å ta, men spør heller barna dine. Det er nok ganske sannsynlig at du får et annet svar enn du hadde selv.