Det at Dorthe Skappel (59), Niklas Baarli (32) og Sophie Elise Isachsen (27) alle deltar i et program som «God kveld Norge» selv dekker, nemlig årets sesong av TV 2-sukessen «Farmen kjendis», har vist seg å ikke bare bli enkelt for TV 2.

Nylig fikk situasjonen førsteplassen i en ironisk kåring av «ukens beste journalistiske rolleblanding» i en kommentar hos Medier 24, og også VG har omtalt enkelte utfordringer ved at programlederne intervjuet både hverandre og de andre deltakerne som er med i «Farmen kjendis»-sesongen.

Les også: TV 2 gir Sophie Elise intervju-nekt etter dette

Dette til tross for at de selv var med på innspillingen og Isachsen også delte seng med meddeltaker Isak Dreyer (28).

Som følge av dette besluttet TV 2 sent forrige uke å fjerne alle «God kveld Norge»-programlederne fra «Farmen kjendis»-dekningen. Dekningen tar nå tidligere «Farmen»-deltaker Tonje Frigstad (21) seg av – og ikke programlederne.

På bakgrunn av dette kan det stilles spørsmål om TV 2s tanke bak det å caste alle programledere til samme program. Om det er et bevisst for å få opp interessen rundt «God kveld Norge» og «Farmen kjendis» – eller om dette er helt tilfeldig.

Bruker flere egne profiler

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, har fått spørsmål fra Nettavisen om det var en bevisst strategi fra kanalens side å caste alle de tre «God kveld Norge»-profilene til den samme sesongen av «Farmen kjendis» – et program de selv dekker.

I tillegg har vi spurt om dette gir TV 2 en fordel i dekningen av programmet, ettersom de da får mye innsideinformasjon.

Les også: «God kveld Norge»-programlederne fjernes fra «Farmen kjendis»-intervjuer

Jan-Petter Dahl har ikke svart direkte på dette, men har gitt et generelt svar om kanalens castingstrategi.

Les svaret fra pressesjefen i TV 2 lenger ned i saken!

Den kinkige «Farmen kjendis»-situasjonen er likevel ikke et unikt eksempel. For det er langt fra første gang at TV 2 caster sine egne profiler som allerede er aktuelle for kanalen.

Aktuelle profiler

I 2021 deltok blant andre TV 2s sportsanker Siri Avlesen-Østli (37) i «Kompani Lauritzen» og «Skal vi danse» før det kort tid etter ble kjent at hun skulle lede et annet TV 2-program, nemlig den kjente sangkonkurransen «The Voice».

Marte Bratberg (31) hadde på sin side allerede vært med i «Kompani Lauritzen» på nyåret i 2020, før det sommeren samme år ble kjent at hun var en av de nye programlederne i «God kveld Norge». Samme høst var hun igjen å se på skjermen på TV 2, da som en av deltakerne i «Skal vi danse».

Les også: Avslører «skjulte» beskjeder fra kjæresten under «Farmen»-oppholdet

Også Nate Kahungu (25) var med i «Skal vi danse» samme år som det ble kjent at også han var en del av den nye kjendissatsningen til «God kveld Norge». Etter deltakelsen i «Skal vi danse», fikk han også sin egen miniserie på kanalen.

Nettavisen har spurt TV 2 om det er en bevisst strategi fra deres side å fremme profiler som blir godt synlige i andre TV 2-prosjekter i form av populære TV-konkurranser samtidig.

– Vi ønsker hele tiden å velge aktuelle personer både fra egne og andre sine rekker til våre produksjoner. Castingen er en redaksjonell prosess som skjer i tett dialog med produksjonsselskap og tv-kanal, forklarer Jan-Petter Dahl.

– Vi er tjent med å hente et godt utvalg med variert bakgrunn, og vi har ingen overordnet strategi om å plassere TV 2-navn inn produksjonene våre, legger pressesjefen til.

– Markedsplan for TV 2

Da Sophie Elise Isachsen var med i «Skal vi danse» i 2018, var hun samtidig aktuell med sin egen realityserie, «Sophie Elises verden», på TV 2. Før det var hun med i «Bloggerne».

I 2019 var derimot Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand (32) allerede aktuell med realityserien «Funkyfam» på TV 2 da hun takket ja til å delta i «Skal vi danse», mens Isabel Raad (27) fikk tv-serien «Isabel» kort tid etter sin deltakelse.

Les også: Kjendisene forsikrer kroppsdeler for millioner

Til tross for at Dahl påpeker at dette ikke er en overordnet strategi fra TV 2s side, tror presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen at mange kan se på dette som en bevisst filosofi.

– Fra utsiden ser det ut som en markedsfilosofi fra TV 2, og jeg tror det er en naturlig oppfatning blant mange, sier han.

– Jeg har alltid tenkt at dette er en markedsplan for TV 2 for å på en eller annen måte markedsføre TV 2 og TV 2s egne programmer. Det er i alle fall lett å oppfatte det på den måten, legger Bodahl-Johansen til, og minnes en samtale han selv hadde med en kjent TV 2-profil for mange år siden.

– Jeg spurte en TV 2-reporter hvorfor han var så mye i Se og Hør, og da svarte han at hvis det hadde vært opp til TV 2 så hadde han vært der enda mer. Dette var en sentral programleder i TV 2 – og jeg tror de fortsatt gjør det samme.

Skaper sine egne kjendiser

Bodahl-Johansen tror det er lettvint for TV 2 å promotere sine egne kjendiser og få resultater av det.

– Det er jo klart at man skaper en kjendis, utnytter den kjendisen og gir kjendisen en posisjon. Og derfra vil ofte kjendisen gjerne bruke denne til sine egne interesser, så da er vi inne i et kretsløp man nesten ikke vet hvor starter og ender. Så selvfølgelig er det lettvint for TV 2 å promotere sine egne kjendiser, som og promoterer andre programmer.

– TV 2 skaper sine egne kjendiser, og trekker dem siden inn i andre programmer. Jeg tror det har en nær sammenheng i at de skal reklamere for sine egne tv-programmer, forteller han.

Les også: Flere kjendiser kutter ut alkohol, men det krever sitt: – Får mye uønsket oppmerksomhet

Samtidig påpeker han at det ikke er så mange å ta av:

– Jeg har selv moret meg med å sette opp en liste over norske talkshow og programmer og se på hvem som er der. Og du kommer fort til at det er de samme navnene som går igjen. Men det er jo selvfølgelig et begrenset utvalg i Norge, spesielt av kjendiser og ikke minst interessante kjendiser.

– Neppe særlig oppsiktsvekkende

Som nevnt har Nettavisen gått over deltakerne i tre av de største kjendissatsningene til TV 2 de siste tre årene, der oversikten viser at det er flere tilfeller der mange av deltakerne i de ulike programmene har vært tilknyttet TV 2.

Les også: Kritikken har rast etter smugling og regelbrudd i «Farmen kjendis»: – Vi er skuffet, svarer TV 2

Dette kan enten være at de har vært med på et annet program tidligere, at de har vært aktuelle med noe annet på kanalen på samme tid – eller at de er TV 2s egne profiler.

I 2021-sesongen av «Skal vi danse» var syv av tolv deltakere innen denne kategorien.

Blant annet var nevnte Siri Avlesen-Østli både sportsanker i TV 2, «Kompani Lauritzen»-deltaker og «The Voice»-programleder samtidig, mens Joakim Kleven (29) og Iselin Guttormsen (34) begge var aktuelle med «Bloggerne». I tillegg var Anniken Jørgensen (26) med i «Farmen kjendis».

Simon Nitsche (30) deltok samtidig som han var sportsanker i TV 2, mens Øystein «Vinni» Sauvik (45) kom fra «Kompani Lauritzen» året før og Dennis Vareide (31) ble en av TV 2s nye «Sofa»-kjendiser året etter «Skal vi danse».

At flere av deltakerne i TV 2s mest populære programmer allerede har, har hatt eller kommer til å få en relasjon til TV 2, synes ikke kanalens pressesjef er noe oppsiktsvekkende.

– At noen har, har hatt, eller kommer til å få en relasjon med TV 2 som landets største kommersielle mediehus, er vel neppe særlig oppsiktsvekkende, forteller Dahl til Nettavisen.

Kan skade TV 2

Gunnar Bodahl-Joansen mener på sin side at det er problematisk å gjenbruke egne profiler i egne programmer.

– Det er jo markedsføring, der man skaper en kjendis som man igjen utnytter kommersielt. Også har vi eksempler der kjendisene har sine egne, kommersielle interesser midt oppi det hele, så det er et kretsløp. Kjendis-kretsløpet går, og det har knapt noen ende før noen har blitt så utvasket at ingen gidder å se på dem mer, sier presseeksperten til Nettavisen.

Les også: Linni Meister tar til tårene etter tv-dumping

Videre legger han til at han tror denne strategien kan skade TV 2 i lengden:

– Det er en rolleblanding som jeg mener påvirker folks oppfatning av mediet som en seriøsitet. Og jeg tror det kan være et problem TV 2 bør se på, hvordan det påvirker dem at de utnytter kjendisene og blir en veldig kommersiell kanal der kjendisene spiller en veldig stor rolle. Det mener jeg kan bli et problem for en kanal som skal fremstå profesjonell.

Avslutningsvis mener Bodahl-Johansen at TV 2 bør unngå denne typen rolleblanding.

– Det er noe med både troverdigheten til TV 2 og også deres medarbeidere som gjør at de ikke skal ha disse rolleblandingene. Min erfaring fra presseetikk, journalistikk, etikk og metodikk, er at det er viktig å ikke blande roller av hensyn til både mediets og medarbeidernes troverdighet og integritet, forteller Gunnar Bodahl-Johansen til Nettavisen.

TV 2 er for øvrig ikke alene om å bruke egne profiler i egne programmer. I Discoverys «Alle mot alle» og «71 grader nord» kan blant annet flere av deltakerne allerede knyttes til kanelen, mens NRK opp gjennom har gjenbrukt flere egne profiler i programmer som for eksempel «Nytt på nytt» og «Lindmo».