Tirsdag kveld ble det kjent at NRK-programmet «Kåss til kvelds» tas av skjermen etter at siste episode ble spilt inn samme kveld.

Lørdagsprogrammet har gått i sju sesonger i beste sendetid på NRK, med komiker Else Kåss Furuseth (42) som programleder. Årsaken til at programmet legges ned er som følge av at kringkasteren må kutte 300 millioner kroner i 2023.

– Statsbudsjettet som ble lagt fram i fjor høst, har gjort at NRK har måttet gjøre en rekke tøffe prioriteringer på mange områder, sa kommunikasjonsansvarlig Heidi Gjestad i NRK til NRK Nyheter.

Les også: NRK om Sophie Elise: – Forventer en avgjørelse om noen dager

Kort tid etter beskjeden haglet reaksjonene, der flere ikke kunne forstå avgjørelsen til NRK. Nå kommer derimot kanalen med en gladnyhet.

Tilbake på skjermen etter påske

Overfor Nettavisen kan redaksjonssjef i NRK underholdning, Vivi Stenberg, avsløre at NRK har nye planer for folkefavoritten.

Allerede etter påske blir Else Kåss Furuseth å se i et nytt program på NRK.

– Else kommer tilbake på skjermen allerede etter påske i et nytt program, og begge to kommer til å være på skjermen i de neste par årene også, røper Stenberg og legger til:

– Vi setter oss ned allerede nå med dem for å utvikle nye ting som forhåpentligvis skal opp og stå.

Om det blir hver for seg eller i samme program, er foreløpig for tidlig å røpe sier Stenberg.

Else Kåss Furuseth har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Klagene fortsetter å strømme inn

I NRKs eget kommentarfelt på Facebook, der kanalen kom med nyheten om at «Kåss til kvelds» legges ned, har det i skrivende stund kommet inn over 1000 kommentarer med klager om at programmet legges ned.

Onsdag har det også kommet inn en rekke klager til kringkastingsrådet.

«Så trist! Kåss til Kvelds har samlet tre generasjoner foran lørdags-tv'n. Det er omtrent det eneste programmet som har klart det mesterstykket på lange tider. Kommer til å savne feststemninga», skriver en.

Les også: TV-profilen krever millionbeløp av staten: Bestekameraten stiller som vitne

Flere reagerer også på at NRK legger ned programmet, men fremdeles er usikre og i dialog med hva de skal gjøre med samarbeid med influenser Sophie Elise Isachsen (28).

«Er det mulig?! Legger ned fine programmer for vanlige folk, og betaler i dyre dommer for et dårlig forbilde, som kanskje veldig unge mennesker liker, men som ikke betaler avgiften til NRK», skriver en.

En annen skriver:

«At NRK prioriterer Sofie Elise fremfor Else Kåss er intet mindre enn tragisk».

Les også: NRK om Sophie Elise: – Forventer en avgjørelse om noen dager

Komiker Morten Ramm (44) tok også tirsdag kveld til sosiale medier, for å tilsynelatende servere et lite stikk i NRK-ledelsens retning.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Morten Ramm, foreløpig uten hell.

Stenberg sier til Nettavisen at Sophie Elise-saken ikke har noe med årsaken til at «Kåss til kvelds» nå tas av skjermen.

– Som redaksjonssjef for TV-tilbudet i helgen så har den saken (Sophie Elise Journ. Red.anm.) ingenting med det jeg sitter å jobber med å gjøre. Den avgjørelsen har jeg ingenting med, det blir rart å skulle uttale noe om det. Jeg forholder meg kun til de bestillingene min del av avdeling får, sier Stenberg til Nettavisen.

Kjendisene tar Kåss i forsvar

Fans og trofaste seere er derimot ikke de eneste som har reagert på at «Kåss til kvelds» legges ned. Flere komikere og TV-profiler er også overrasket over statskanalens beslutning.

Til VG uttalte blant annet komiker John Brungot (46) at av alle avgjørelsene NRK har tatt i det siste, var dette en av de dårligste.

– I lys av alle de avgjørelsene NRK har tatt i det siste, synes jeg kanskje dette er den aller, aller dårligste. Jeg synes det er reell krise, sa Brungot til VG.

Han stusset også over NRK-ledelsens begrunnelse om at de må legge ned programmet som følge av økonomiske innstramninger.

– Nei, det kjøper jeg ikke. Jeg har vært med mange ganger og jobbet gratis, så dyrt kan det ikke være. Jeg synes det burde være mulig å dra en kronerulling for å få «Kåss til kvelds» tilbake, sa han.

Les også: Ble vitne til skrekkulykke: – Trodde jeg skulle dø

Sigrid Bonde Tusvik (43) synes også det er trist at programmet nå blir borte. Til TV 2 hevder hun at programmet er det nærmeste Norge har kommet engelsk talkshow kunst.

– Så absolutt. Et befriende talkshow der alt kunne skje, fritt for opplagte historier og planlagt manus og et fyrverkeri av en programleder, (her er jeg fryktelig inhabil så klart). Kåss til kvelds er det nærmeste vi har klart å komme engelsk talkshowkunst. Trist og unødvendig at det blir borte fra skjermen, uttalte hun til TV 2.

Harde prioriteringer i NRK

Som følge av statsbudsjettet for 2023, ble det i november i fjor kjent at NRK måtte kutte fem prosent av sitt budsjett. Stenberg forteller at dette også rammer underholdningstilbudet i helgene.

– Det er i en sammenheng med det kuttet NRK fikk som resultat av statsbudsjettet som ble lagt fram i fjor. Det har heller ikke spart underholdningstilbudet i helgene og derfor har vi måtte ta den vanskelig beslutningen med å legge ned «Kåss til kvelds», sier Stenberg til Nettavisen.

Les også: Bahare Viken slutter i NRK: Hemmelighetsfull om veien videre

Hun legger heller ikke skjul på at avgjørelsen har vært vanskelig.

– De har laget et humortalkshow vi aldri har sett maken til. Det er helt i ypperste klasse, så det gjør jo avgjørelsen fryktelig vanskelig. Men det er sånn at vi har fått et helt reelt kutt som rammer alle avdelingene i NRK, sier hun.

Publikumsfavoritt

«Kåss til kvelds» gikk for aller første gang på lufta i februar 2020, og har siden gang vært en favoritt blant publikum. Ifølge VG har programmet hatt 537.000 seere i gjennomsnitt hver uke denne sesongen, hvor 447.000 har fulgt dem på lineær TV.

Furuseth vant i 2021 Gullruten for beste underholdningsprogramleder for programmet, og har sammen med Neby vært nominert til publikumsprisen under «Humorprisen» tre år på rad.

Verken Furuseth eller Neby har foreløpig ikke svart Nettavisens henvendelser, men ifølge VG viet programlederen noen ord til avgjørelsen da hun åpnet den siste innspillingen av «Kåss til kvelds».

– Vi er ikke bitre! Og i kveld er det bare å juble, folkens, for dette blir siste kvelden sammen. Jeg skal være helt ærlig og snakke fra hjertet: Markus og jeg skulle gjerne fortsatt å lage dette programmet. Det har vært et stort privilegium å lage fest hver lørdag fra denne sofaen, med så mange flotte, rause folk, sa Kåss under innspillingen.