Artist Martin «Danielle» Bjercke gjestet tidligere i år podkasten til Atle Pettersen, «En pappa i livet», der Pettersen inviterer kjente fjes og pappaer til en åpenhjertig prat om nettopp det å bli pappa.

I podkasten snakket Bjercke åpent og ærlig om at han hadde slitt med fødselsdepresjon etter at han og forloveden, Alexandra Backström, ble foreldre for første gang i oktober 2019, som senere også utviklet seg til dødsangst.

Les også: Martin Bjercke slet med fødselsdepresjon da han ble pappa: – Jeg hadde dødsangst

Da Nettavisen møtte Bjercke i forbindelse med Universals sommefest forrige uke, kunne artisten fortelle at tilbakemeldingene etter at episoden ble sluppet har vært gode.

– Det har vært veldig positivt. Jeg tror det har vært savnet en stemme som snakker ut om det. Jeg har ikke nødvendigvis hatt det behovet for min egen del, men jeg tror det er veldig godt for folk, spesielt menn, å høre at det er lov å snakke om følelser og dele de erfaringene, sier han.

Følte alt skulle være perfekt

Bjercke forteller at han får inntrykk av at i sosiale medier skal alt være så fint og perfekt når man får barn, at det er fort gjort å glemme at det er flere sider ved å få en liten en inn i familien.

– Jeg opplevde et ekstremt stort press om at alt skulle være så perfekt med det å få barn, og det ser vi jo i sosiale medier – at alt er så utrolig rosenrødt, både for kvinner og for menn. Det er jo flere aspekter med det å få barn, sier han, og legger til:

– Men jeg er jo veldig, veldig glad for at jeg har fått barn.

Han sier videre at det er mange fine sider med det å bli forelder, og at det er viktig å snakke om det. Men han tror også det er mange menn som kan synes det er vanskelig.

– Jeg tror det er mange menn som sliter med akkurat det. For det første det å dele, men også det å forstå at det er relatert til en fødselsdepresjon.

For Bjercke selv tok det litt tid før han innså at det var fødselsdepresjon han hadde, og å anerkjenne hvilke følelser det var snakk om.

– Jeg fikk en form for tafatthet og ble veldig tom. Jeg orket ikke og ville ikke gjøre noe, var ikke noe motivert for å gjøre noe. Jeg kjente ikke igjen meg selv. Heldigvis for min egen del så oppdaget jeg det relativt tidlig, tok grep og fikk hjelp, men jeg tror veldig mange kan gå inn i en mørk periode og rett og slett ikke kjenne igjen seg selv, deler han åpenhjertig.

Venter barn igjen

Denne sommeren skal paret bli foreldre på ny, og selv om det var en dramatisk fødsel og periode forrige gang sier Bjercke han denne gangen er mye mer forberedt på hva som kommer, og er ikke nervøs for å havne tilbake i gamle spor.

– Jeg vet hva jeg går til denne gangen, nå kan jeg jo skifte bleier, spøker han.

– Men jeg føler jeg har mer kontroll og er mer rusta denne gangen. Også kjenner jeg meg selv mye bedre nå, så jeg kjenner nok igjen følelsene hvis jeg skulle trenge det.

Sist gang paret ble foreldre var som nevnt fødselen av det dramatiske slaget. Paret ble nemlig avvist av sykehus på grunn av kapasitet, i tillegg til at de fikk i ettertid høre at dersom sønnens hode hadde festet seg under fødselen, ville trolig både mor og barn ha strøket med.

Når de nå skal bli foreldre igjen, satser Bjercke på litt mindre dramatikk og at det ikke vil være like tungt.

– Fødselsdepresjonen hadde jo mye med den dramatiske fødselen vi hadde, og nå får vi fantastisk god oppfølging, mye mer enn vi hadde sist fordi vi nå er såkalt risikofødende. Så jeg føler vi er i trygge hender og får den hjelpen vi trenger for å komme oss gjennom en ny fødsel, sier han og legger til:

– Men om jeg gleder meg til selve fødselen, det er jeg ikke så sikker på.

Tabu blant menn

Bjercke forteller at da han til slutt innså at han trengte hjelp tok han kontakt med helsepersonell på helsestasjonen som anbefalte han å ta kontakt med «Rask Psykisk Helse», et lavterskeltilbud flere kommuner tilbyr. Det gjorde han, og fikk deretter raskt den hjelpen han trengte.

I ettertid oppleves det godt og betryggende at det fantes noen som kunne hjelpe han på kort tid. Selv tror han det handler om at en selv må innse at man trenger hjelp.

Siden podkastepisoden ble sluppet har tilbakemeldingene ikke latt vente på seg. I kommentarfeltet på Instagram er det flere som klapper i hendene over at artisten velger å dele noe som i utgangspunktet kanskje blir ansett som litt tabu.

Vidar Kristiansen er psykolog og står bak Instagram-kontoen @psykolog.pappa. Han har tidligere fortalt overfor Nettavisen at det er veldig høye tall av både menn og kvinner som ikke diagnostiseres med fødselsdepresjon, og som dermed heller ikke mottar behandling. Derfor er det vanskelig å fastslå om det er sjeldnere blant menn.

Les også: Da sønnen ble født ble Håvard deprimert: - Jeg følte på en måte at ungen ikke var vår

Det Kristiansen derimot trekker frem at det ofte er vanligere for kvinner å gå til psykolog enn det er for menn.

– Vi vet at menn er litt dårligere på å søke hjelp for psykisk helse enn det kvinner er. Kvinner går oftere til psykolog mens mennene går med vondt i magen til fastlegen sin, har Kristiansen uttalt, og samtidig hyllet Bjercke for at han våger å snakke høyt om egne psykiske problemer:

– Det er utrolig verdifullt at sånne som ham, som er forbilde for mange menn, snakker åpent om dette. Jeg tenker at det sender noen signaler om hva det er greit å snakke om, og at det er med på å bryte noen tabuer og skape et rom til å snakke om psykisk helse blant menn.