De siste årene har ulike influensere høstet massiv kritikk for å promotere for plastisk kirurgi og andre kosmetiske inngrep i sosiale medier.

Spesielt gikk det en kule varmt i det ganske land da Sophie Elise Isachsen (26) tok med seg TV 2 inn på operasjonsbordet for å rette opp i en rumpeoperasjon fra Tyrkia som hadde gått galt. Influenserkollega og samfunnsdebattant Kristin Gjelsvik (34) gikk ut og kalte Isachsen for «Norges farligste forbilde», og operasjonen fikk også internasjonal oppmerksomhet.

Til tross for at influensere som Isachsen og Isabel Raad (27), som også røk på en rumpeoperasjon i Tyrkia for noen år siden, har innrømmet at de angrer på operasjonene og gått ut med en advarsel til sine følgere om å ikke gjøre plastisk kirurgi hos billige klinikker i utlandet, er det ikke alle som lar seg skremme.

De siste månedene har en rekke norske influensere delt bilder og videosnutter i sosiale medier av turer til Tyrkia for å fikse tennene sine. Behandlinger som en rekke tannleger har advart mot i tidligere intervjuer med blant annet VG, Dagbladet, Melk&Honning og flere.

Les også: Flere gjør kosmetiske inngrep under pandemien – videomøter kan ha gitt komplekser

Trosser advarslene for tannbehandling i Tyrkia

Kjente realityprofiler som Melina Johnsen (25) og Sandra Fjeldberg (20) er blant noen som den siste tiden har delt hyppig fra turene sine til utlandet, der førstnevnte fikk oralkirurg Shoresh Afnan til å rase i et intervju med Dagbladet.

– Det er faktisk helt på kanten, jeg blir så provosert. Veldig mange unge følger henne. De vil tro at dette er fasiten, uttalte han og advarte sterkt mot behandlingen som kan gi konsekvenser som skeivt bitt, infeksjoner og knekte tenner i ettertid.

Til tross for sterke reaksjoner er det likevel ikke alle som tar advarslene på alvor. Nylig delte «Ex on the Beach»-paret Cristian Brennhovd (21) og Caroline Nitter (22) at de har tatt turen til en tannklinikk i Tyrkia.

Helt siden paret forlot Gardemoen har de to delt flittig i sosiale medier om at de både er på flyet og på tannklinikken, samt tagget klinikken i postene de har lagt ut.

Les også: Cristian og Caroline ble årets «Ex on the Beach - Afterski»-par. Slik går det nå

Ikke bekymret for negativ påvirkning

Å fikse på eget utseende er det ingen som kan stoppe influensere i, og Brennhovd og Nitter ser heller ikke problemet med at de har trosset reiserådene for å fikse tennene i Tyrkia.

De mener heller ikke at det er deres ansvar om unge blir påvirket på nett.

– Vi kan ikke la være å gjøre det vi vil, eller legge ut det vi vil, fordi noen kanskje blir påvirket av det. Folk får stå til ansvar selv hva de velger å gjøre med sitt liv og tenner når de er fylt 18 år, sier Nitter til Nettavisen.

Uttalelsene til Nitter får imidlertid nestleder i Press - Redd Barna Ungdom, Marina Johansen, til å se rødt. Hun synes det er kritikkverdig at norske influensere markedsfører for kosmetiske behandlinger på sine plattformer, nettopp fordi de når ut til så unge mennesker.

– Dette bidrar til et bestemt skjønnhetsideal som allerede eksisterer. Det at man har et gjensidig skjønnhetsideal gjør at man får et økt kroppspress, som kan føre til dårligere psykisk helse. Realiteten er at det er sannsynlig at man kan se markedsføring som dette kan føre til dårligere psykisk helse blant unge, sier Johansen til Nettavisen.

– Må ta ansvar

Johansen mener at influensere, særlig med følgere i en ung aldersgruppe, må ta ansvar for hvilke signal de sender ut.

– Vi har sett tidligere at ting som blir populært i sosiale medier, og som blir promotert som skjønnhetsideal, gjerne er en ting man som ung føler at man må leve opp til. Man er i en sårbar situasjon som ung og man ønsker å passe inn. Da ønsker man også å passe inn i et skjønnhetsideal som særlig influensere er gode til å markedsføre, sier Johansen og legger til:.

– Press mener i utgangspunktet at man må begrense markedsføringen for sånne behandlinger, og heller markedsføre bedre ting. Det finnes nok av andre ting man kan markedsføre, sier hun.

Les også: Pornostjernen med sjokk-kjøp: Kommer med svært klar advarsel

Som en reaksjon på at influensere skal forstå hvilket ansvar og makt de har, ble det i 2019 opprettet et fagutvalg for influensermarkedsføring. Fagutvalget fikk navnet FIM som daglig jobber for ansvarliggjøring av influensermarkedsføring der målet er å redusere utseende- og kroppspress.

Tidligere i år ble realityprofil Melina Johnsen felt i fagutvalget for omtale av den tyrkiske klinikken, fordi omtalen av klinikken ble oppfattet som markedsføring. Johnsen ble felt, til tross for at hun betalte behandlingen selv, på grunn av omtalen i sosiale medier.

Brennhovd og Nitter er derimot ikke bekymret for om deres innlegg i sosiale medier eventuelt blir klaget til FIM.

– Jeg mener FIM kun representerer en liten del av folk i dagens samfunn, og er en trussel for ytringsfriheten og vår personlige frihet, sier Nitter.

De to er heller ikke bekymret for om det får konsekvenser for deres sosiale medier når de kommer tilbake til Norge igjen.

– Jeg bryr meg ingenting om jeg blir felt i FIM, det er bare et utvalg med sure kjerringer som er ute etter å ta andre. Så om de vil felle meg og ta fra meg framtidige annonseoppdrag er det greit, sier Brennhovd.

Fått inn flere henvendelser

Sekretariatsleder i FIM, Håvard Kvernaas Bakken, ønsker ikke å gå inn i enkeltsaker men sier til Nettavisens at de har mottatt flere henvendelser der influensere markedsfører kosmetisk tannbehandling den siste tiden.

På generelt grunnlag sier Bakken at en tannbehandling som markedsføres i sosiale medier kan påvirke unge til å gå i samme retning. Ifølge Bakken holder det at omtalen oppfattes som markedsføring, i tillegg til at influenseren har en forholdsvis stor følgerskare blant barn og unge, for å kunne bli felt i FIM.

Les også: Advarer mot helsefarlig «slankemiddel» på TikTok: – Egentlig et fetemiddel

– Alt innhold av karakter som skaper kroppspress eller anbefaling av kosmetiske inngrep som oppfattes som markedsføring er markedsføring. Uansett om influenseren og annonsøren har en avtale eller ikke. Når det er sagt, vil jeg tro hvis man bruker mye tid og ressurser på å fremme slike budskap på egne kanaler er fordi man får noe igjen for det, sier han.

Innrømmer sponset samarbeid

Men kritikerne i sosiale medier har ikke bare lagt merke til at realityprofilene markedsfører for kosmetisk tannbehandling, flere har også undret seg over om innleggene til Brennhovd og Nitter faktisk er reklame for tannklinikken, da det ikke er merket i sosiale medier.

Til Nettavisen bekrefter Brennhovd at tannbehandlingen de skal få i Tyrkia er sponset.

– Dette er en sponset behandling som ville kostet rundt 200.000 kroner hjemme i Norge, forteller han.

Brennhovd og Nitter sier de har betalt flybilletter og hotell selv, men at selve tannbehandlingen er sponset av klinikken i Tyrkia. De forteller til Nettavisen at de er forberedt på reaksjoner, men kommenterer ingenting om de selv mener merkingen er god nok.

Nettavisen har vært i kontakt med Forbrukertilsynet, som ikke kan uttale seg om enkeltsaker. Seksjonssjef i tilsynsavdelingen, Nina Elise Dietzel, kan fortelle på generelt grunnlag at all reklame i sosiale medier skal merkes tydelig som reklame.

– Så lenge innleggene er markedsføring, så skal dette være tydelig for forbrukerne. I sosiale medier må innleggene som regel merkes med «reklame» eller «annonse» og merkingen må være fremtredende. I motsatt fall vil reklamen fremstå som skjult og dermed være brudd på loven, sier Dietzel til Nettavisen.

Hun forteller også at markedsføringsloven har egne bestemmelser når det kommer til å beskytte barn og unge mot markedsføring som spiller på sosial usikkerhet eller dårlig selvtillit.

– Markedsføring av tannbehandlingen veneers vil lett stride mot dette regelverket, der påvirkeren har mindreårige følgere. Enkelte produkter og behandlinger er bare ikke egnet for barn, og kan derfor være ulovlig å markedsføre i kanaler der barn lett eksponeres for reklamen.

Nettavisen kjenner ikke til om FIM eller Forbrukertilsynet har mottatt klager på Brennhovd og Nitters markedsføring for tannbehandlingen i Tyrkia.

Les også: Flertallet av norske kvinner føler seg skitne og skammer seg når de har mensen