*Nettavisen* Livsstil.

Regjeringen i Storbritannia med oppfordring til kjærester under lockdown: - Gjør et valg og hold dere til det!

Man and woman standing by stove and preparing food Young happy couple in morning. Woman roasting something and smiling for her boyfriend while he embracing her

Man and woman standing by stove and preparing food Young happy couple in morning. Woman roasting something and smiling for her boyfriend while he embracing her

Portforbudet i Storbritannia kan få fart på ferske parforhold.

Mandag kveld annonserte britenes statsminister, Boris Johnson, unntakstilstand i Storbritannia med mål om å få kontroll på spredningen av koronaviruset.

Tiltakene er enda strengere enn de vi har i Norge, og oppsummert ber Johnson britene om å folk holde seg hjemme - kun sammen med de menneskene de bor med. I minst tre uker er det forbudt å samles mer enn to personer, selv om man er utendørs, og ingen får besøke hverandre hjemme.

LES OGSÅ: Etter koronakrisen er det to yrkesgrupper som kommer til å få det travelt

Britene får lov til å trene utendørs én gang om dagen, men da må de gjøre det alene eller sammen med en de bor med. Den sosiale omgangen er altså begrenset nærmest utelukkende til mennesker som sover under samme tak.

Under en pressekonferanse tirsdag, fikk Jenny Harries, nestledende helsedirektør i Storbritannia, spørsmål om kjærestepar som ikke bor sammen nå kan treffes i det hele tatt.

- Når jeg skal svare på dette, må jeg trå litt forsiktig, hvis ikke risikerer jeg en ny karrière som samlivsterapeut, spøkte Harries, og la til:

- Men hvis man bor i hvert sitt hjem, må de ideelt sett fortsette å bo i hvert sitt hjem.

Klikk på bildet for å forstørre. Coronavirus Deputy Chief Medical Officer Jenny Harries speaks during a media briefing in Downing Street, London, on coronavirus .

STRENGE REGLER: - Kanskje kan man, i perioden fremover, teste hvor sterkt forholdet virkelig er og bestemme seg for å flytte sammen på permanent basis, sa Jenny Harries, nestledende helsedirektør i Storbritannia, da hun tirsdag fikk spørsmål om hvorvidt kjærestepar kan møtes i det hele tatt mer. Foto: NTB Scanpix

- Kanskje kan dere teste forholdet?

Tre uker avstand, spesielt i krisetid, kan imidlertid være tøft for et nyoppstartet forhold.

Den britiske regjeringen er heldigvis ikke mindre rause enn at de foreslår et alternativ for de parene som ikke ønsker å sjekke om det virkelig stemmer at «absence makes the heart grow fonder».

- Kanskje kan man, i perioden fremover, teste hvor sterkt forholdet virkelig er og bestemme seg for å flytte sammen på permanent basis, sa Harries, og fortsatte:

- Kanskje test forsiktig hvor sterke følelsene for hverandre er - enten i samme hjem eller hver for dere - men vær konsekvente gjennom perioden vi nå går gjennom, slik at vi sørger for at alle drar i samme retning.

Det britene blir bedt om å unngå er nemlig at man går ut og inn av hverandres hjem, noe som, naturlig nok, vil øke smittefaren.

Den ferske samlivsterapeuten fikk raskt støtte fra helsesekretær Matt Hancock:

- Der har dere det. Gjør et valg, og hold dere til det!

En god tid for ferske par?

Generelt sett anbefaler ikke (de utdannede) samlivsterapeutene å ta hasteavgjørelser på store avgjørelser som å flytte sammen.

Flytter man sammen under koronakrisen uten å egentlig være klar for det, kan man risikere at belastningen på forholdet blir for stor. Det er nok allerede en rekke veleatblerte samboerpar, som flyttet sammen fordi begge ønsket det, som synes det kan bli vel mye tid sammen innenfor husets fire vegger.

Psykolog og samlivsterapeut Frode Thuen forventer en pågang fra par som sliter etter koronakrisen.

- Når man blir låst i hverandres selskap på den måten mange blir nå, så blir det en stor belastning. Hvis parforholdet allerede er skjørt, er det mange som får store problemer, sier Thuen.

Samtidig kan det være tungt å bo alene i krisetider som denne, og mange vil nok kjenne ekstra på behovet for å være to.

- I utrygge tider blir tilknytningsbehovet i oss vekket til live. Vi kjenner på behovet for å høre til og ha noen som er der spesielt for deg, og for voksne blir det gjerne en partner, sier Thuen.

Klikk på bildet for å forstørre. Frode Thuen

PSYKOLOG: Frode Thuen er samlivsterapeut og professor påHøgskulen på Vestlandet. Foto: Privat

Selv om Hancocks oppfordring til å «gjøre et valg og stå i det» sikkert er sagt med glimt i øyet, kan det tenkes han er inne på noe viktig.

For stadig flere nordmenn er single, og flere av ekspertene mener den enorme valgfriheten, hvor neste date bare er et Tinder-sveip unna, kan være noe av årsaken til at det tilsynelatende er så vanskelig å forplikte seg til én person.

Så kanskje kan det komme noe positivt ut av koronakrisen for helt ferske par? Ikke bare blir man tvunget til å ta stilling til hvorvidt dette er en person man ønsker å prioritere, men koronakrisen kan kanskje åpne for dypere samtaler hvor man tør å være sårbare overfor hverandre? Det utløser nemlig romantiske følelser.

Én ting er i alle fall sikkert: Regjeringens tiltak, både i Norge og Storbritannia, setter begrensninger for de ivrigste daterne. Covid-19 har gjort det mindre kult å date fem stykker samtidig, det er det liten tvil om.

- Man kan ikke treffe folk på samme måte som før nå, enten det er på byen eller på treningssenter eller andre steder ute blant folk. Da kan mange kjenne på at behovet for å finne en partner slik at man har noen å lene seg på, blir større enn ellers, forklarer Thuen, som også er professor ved Høgskolen på Vestlandet.

Kriser avslører mange forhold

Kriser kan være avslørende for mange ting, blant annet parforhold. Det er lettere å fungere sammen i et parforhold i medgangstider, men nå er det mange som opplever utrygghet og frykt, både for egen helse og økonomi, og det kan tære på mange parforhold.

I et parforhold søker man i all hovedsak å dekke to grunnleggende behov:

Tilknytningsbehovet, å ha noen som er der for deg og får deg til å føle deg trygg, og behovet for identitetsbekreftelse, at noen får deg til å føle deg bra og gir deg rom til å være deg selv fullt ut.

Altså: Hvis du gjennom denne krisen ikke opplever å bli møtt, forstått og ivaretatt av kjæresten din, så kan Covid-19 egentlig bare ha avslørt at noe mangler i parforholdet.

- Skremmende tider har potensiale til å føre folk sammen - eller fra hverandre, avslutter Thuen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag