Det å oppleve sitt eget land gir mange overraskelser, positive følelser og hyggelige minner.

Vi har tatt turen rundt i Norge for å guide deg til de 172 tingene du bør ha opplevd i Norge. Så inviterte vi dere, våre lesere, til å foreslå nye steder og ting man burde oppleve i Norge. Disse finner du nederst i denne saken. Totalt er det nå 166 steder, opplevelser og områder.

Noen av lenkene i denne saken vil gi inntekter til Nettavisen om du klikker på dem, og booker overnatting.

Reisetips og guide til Sørlandet

Denne delen av Norge er nå faktisk kun ett fylke: Agder. Det er også et ganske nytt uttrykk. Før 1902 ble faktisk dette området regnet som en del av Vestlandet. Det bor rundt 300 000 mennesker på Sørlandet.

1. For store og små: Dyreparken i Kristiansand

Det er mye å se på, mye å gjøre og mye for pengene i den store dyreparken som også har Kardemomme By, Sabeltann, Hakkebakkeskogen og Kutoppen.

Du kan bo på Dyreparken Hotell

2. Norges beste sommerby: Grimstad

Sommeren 2019 kåret vi Grimstad til den beste sommerbyen i Norge. Du kan lese hele vår begrunnelse her.

3. Norges sørligste punkt: Lindesnes fyr

Dette er så langt sør du kan komme i Norge. Eller, om du tar turen ut fra fastlandet er det faktisk skjæret Pysen helt sørligst. Uansett er du i Lindesnes kommune. Der finner du også den sørligste byen i Norge, Mandal. Der finner du det vakre turområdet Furulunden med mange fine badestrender. Området ble i 2001 kåret til Norges beste friluftsområde, og ble i 2008 av Visitnorway.com kåret til landets beste sted å løpe.

Hotell i Mandal? Sjekk Mandal Hotel eller klassiske Kjøbmandsgaarden

Sjekk også ut Lindesnes Havhotel

4. Syden i Norge: Strand Hotel Fevik

Det blir kanskje ingen sydentur i år, men du kan oppleve en skikkelig sydenstrand med langgrunn bading på Fevik utenfor Grimstad. Et supert hotell, nydelig strand og kort vei til andre opplevelser.

Her kan du se nærmere på hotellet

5. Den norskeste sykkelturen: Nasjonal sykkelrute nummer 3

Denne sykkelturen går fra Kristiansand til Haukeligrend. Turen er på rundt 257 kilometer. Det er mulig å fortsette på ruten til Kristiansund gjennom Hardanger, men den delen er ikke skiltet (skiltingen er fram til Haukeli). Her får du utrolige naturopplevelser som stupbratte fjell, vann, elver og den norskeste av natur.

Sjekk hotell i Kristiansand her

Sjekk overnatting ved Haukeli her

Sjekk buss til og fra Kristiansand her

Trenger du ny sykkel? Sjekk her

6. Maten: Restaurant Under

Dette er en unik opplevelse, ikke bare i Norge. En restaurant under havoverflaten. Ligger på Lindesnes. Ble kåret til beste nye restaurant i verden i 2019, og fikk stjerne i Michelinguiden.

Sjekk den her

7. Lyngør

Det er mange gode grunner til å dra til Lyngør i Tvedestrand kommune, men dette som i 1991 ble kåret til det beste bevarte tettstedet i Europa er en sjarmerende liten perle på flere øyer. Du kan ta taxibåt eller rutebåt, eller få leid deg en båt om du kan kjøre selv. Sjekk ut de lokale serveringsstedene (Seilmakerfruens Kro og Pers brygge), besøk Lyngør Fyrstasjon og ta med deg reker for å spise på svabergene. Bør kombineres med et besøk i Tvedestrand og Nes jernverksmuseum.

Du kan bo på Tvedestrand Fjordhotell

8. Brufjellhålane

Jettegrytene og disse hulene ble dannet under siste istid, og er et herlig syn. Turen er bratt, men verdt det. Flekkefjord er nærmeste sted.

Sjekk turbeskrivelsen her

Her finner du overnatting i og rundt Flekkefjord

9. Lista og Farsund

Lille Amerika har noen herlige strender, og er et supert sted for surfing. Sjekk også ut Lista fyr. Farsund er for øvrig også hjemstedet til Liverpools supporterklubb i Norge.

Du kan spise godt og bo fint på Rederiet Hotel

10. Trehyttene i Gjerstad

Hva med å overnatte i noen vaskeekte trehytter? Det kan du gjøre i Gjerstad. Litt som å kombinere barndommens trang til å ha en skikkelig trehytte med en voksen versjon av tilbake til naturen, bare med komfort.

Sjekk her

Reisetips og guide til vest i Norge

11. Fjellturen til vest: Lyseveien til Lysebotn

I definisjonen av denne delen av Norge får du med store fjellområder, og en av de fineste fjellturene du kan ta. Dette utrolige fjellområdet er fin for gåtur, eller kjøreturen på Lyseveien, fylkesvei 500. Sirdal, hvor du starter, ligger i Agder og Lysebotn i Rogaland.

Se gåturen her

12. Kjeragbolten

Kjerag ligger ikke så langt unna Preikestolen (se under). Dette er den høyeste toppen av de to, og rager 1110 meter over Lysefjorden på det høyeste.

Bolten på Kjerag er rund stein som har satt seg fast mellom to fjellsider tusen meter over havet – og denne er det mulig å stå på toppen av – om du tør! Mange fjellklatrere og basehoppere drar hit, men en gåtur opp til bolten byr også på litt av et adrenalinkick.

Turen tar 5-6 timer Øygardstøl til Kjerag og tilbake. Det er mulig å ta turen som dagstur fra Haugesund eller Stavanger.

Du kan bo på Hotel Amanda i Haugesund

13. Preikestolen

Preikestolen er en av de mest kjente og populære toppturene i Norge, og fjellet finner vi ved vakre Lysefjorden i Rogaland. Dette er en flott naturopplevelse for eventyrlystne, som kan gjennomføres som en dagstur med utgangspunkt fra Haugesund eller Stavanger.

Turen tar rundt 4 – 5 timer tur-retur fra parkeringsplassen, inkludert et kort stopp på toppen. Det er ikke satt opp sikkerhetsgjerder rundt hyllen på toppen, hvilket gjør opplevelsen spektakulær uten forstyrrende elementer. Det anbefales å trø varsomt ut mot kanten.

Her finner du hotell i Stavanger

14. Trolltunga

En tredje flott topptur er Trolltunga i Hardanger. Fjellet her strekker seg 1100 meter over havet. Målet for turen er fjellhyllen Trolltunga som stikker rett ut av fjellet, 700 meter over Ringedalsvannet under.

I løpet av stigningen på rundt 900 meter oppover spaserer man forbi fossefall, grønn vegetasjon og fjelltopper som gjør gåturen variert og spennende. Den ultimate belønningen er utsikten på toppen.

Forbered deg på 8 – 10 timers topptur totalt. Det anbefales å overnatte i Hardanger.

Sjekk overnattingssteder i Hardanger her

15. Avaldsnes

Det gamle vikingriket Norge kan du ta en tur til ved å besøke Avaldsnes, det eldste kongesetet i Norge. Olavskirken står igjen som et minnesmerke fra en svunnen tid, og du kan også besøke Nordvegen Historiesenter og Vikinggarden. Du kan også besøke blodheia, med det som kalles de nordiske pyramidene: Rehaugane.

Scandic Maritim i Haugesund passer fint som sted å overnatte på

16. Kongeparken

En herlig lekepark for små, og en tøff opplevelse for de litt større. En halv time sør for Stavanger finner du Kongeparken.

Her finner du hotell i Stavanger

17. Byrkjedal

Det er mulig å diskutere dette med oss, men skulle vi malt Norge og noe vi mente virkelig viste Norge hadde vi gått opp fjellene ved Byrkjedal med herlige Byrkjedalstunet som utgangspunkt.

18. Borestranda

En super sandstrand på Jæren som kan hevdes å være den beste i Norge for drageflyvning.

Sola Strand Hotel er ikke langt unna (20 min)

19. Farse i Bryne

Vi er litt usikre på den kulinariske guidingen vi skal gjøre i denne listen, og hoppet ubevisst over kompe i Grimstad (nå har du lest det her at det bør du få med deg). Bryne kan by på mye, men farse er noe du ikke må gå glipp av. For deg som er fra andre steder i landet kan du tro dette er en helt vanlig kjøttkake som de kaller det på innlandet. Det er IKKE det.

Sjekk ut Farsekongen

Du kan bo på Bryne Kro & Hotel

20. SUP (og kajakk) på Frafjord

Ok, SUP er Stand Up Paddling og vi tror det kuleste stedet å gjøre dette er Frafjord.

Besøk Frafjord SUP her

Reisetips og guide til Oslofjorden

21. Hovedøya

Oslo kommune kjøpte denne øya i 1952, og dette er en kulturminneøy med lang historie. Det er fine badestrender, og en kort båttur ut. Ved klosterruinene midt på øya ligger Klosterkroa, en kiosk og kafé med servering.

Her finner du hoteller i Oslo

22. Tusenfryd

Den store fornøyelsesparken utenfor Oslo har mange timer med underholdning for store og små.

Les mer om Tusenfryd her

23. Sørenga

Dette nye området i Oslo ligger på solsiden på ettermiddagen. Her er det sol, bademuligheter og gode drikke/spisemuligheter. Oslos beste solnedgang.

24. Norsk folkemusem og Vikingskiphuset, Bygdøy

Dette er så ekte rotnorsk du kan få det i sykkelavstand til Karl Johansgate. Folkemuseet har ofte mange aktiviteter, og vikingskipene bør du i hvert fall ha sett en gang i løpet av livet.

25. Mathallen

En av de fine tingene med å dra på utenlandsferie er alle de gode smakene. Hvis du ikke kan ta turen ut av landet kan du oppleve smaker på nydelige Mathallen.

Du kan bo rett ved Mathallen på Scandic Vulkan

26. Paradisbukta

Skal du bade i Oslo, og finne deg en strand så bør du finne Paradisbukta bortenfor Huk på Bygdøy.

27. Tjuvholmen

Ett av Oslos nyeste områder har først og fremst to ting å by på: En liten badestrand og Astrup Fearnley-museet. Noen meter unna er Aker Brygge med shopping, spising og deilig soft-is (og øl!).

Ute på Tjuvholmen finner du selvfølgelig også The Thief

28. Holmenkollen

Sommer og vinter er dette et sted å oppsøke for utsikt over Oslo, aktiviteter og hotellet som ser ut som om det er hentet rett ut fra et eventyr.

29. Trollvann

Kanskje den vakreste naturen i Osloområdet er noen få hundre meter unna Oslo sentrum. NB! Kjøp deg en bolle på Trollvannsstua. Du vil ikke angre. PS! Ikke kjør buss eller bil opp, gå en av veiene som går skogen opp fra Grefsenkleiva/Årvoll.

30. Vigelandsparken

Denne parken er kjent over hele verden for sine skulpturer, og Frognerparken er et nydelig sted å slappe av. Rett ved finner du Oslos beste burger på Kverneriet og superkinoen Colosseum.

Sjekk steder å bo i nærheten her

Telemark

31. Telemarkskanalen

Dette er en vannvei fra Skien til Dalen (se under) som er en opplevelse utenom det vanlige i Norge. Kjøp deg billett på forhånd, og opplev Norge fra båt inne i landet. Magisk natur og herlig stemning.

Her bør du bo i Skien

32. Rjukan og Gaustatoppen

Rjukan er på UNESCOs verdensarvliste, og turen opp til Gaustatoppen med Gaustabanen en opplevelse for livet. Dette er norsk industrihistorie, og et helt unikt sted i Norge.

Her kan du bo på Rjukan

33. Rauland

Skulle vi invitert noen til å se hvordan Norge er i en slags eventyrversjon ville vi dratt dem med til Rauland. Et magisk landskap med turløyper bortover, nedover og oppover. Ett av de vakreste områdene i Norge.

34. Dalen Hotel

Det er ikke mange hoteller som får sin egen plass på denne listen, men Dalen Hotel fortjener det med sin helt utrolige plassering, stemning og herlige virklighet.

Her kan du se nærmere på Dalen Hotel

35. Heddal Stavkirke

Denne stavkirken ble bygget på 1200-tallet, og er en arkitektonisk kjærlighetserklæring til det å lage en kirke. En visuell nytelse og en sakral opplevelse i herlig natur.

Her finner du overnattingssteder i nærheten

Øst for Oslofjorden

36. Oscarsborg festning

Det var her Blücher ble senket så konge og regjering kunne komme seg unna. Historie, et nydelig turområde og en opplevelse.

Du kan også bo på festningen

37. Son

Dette er en liten perle langs Oslofjorden med et supert spahotell og et sjarmerende sentrum. Det nærmeste du kommer det som ofte kalles sørlandsidyll rundt Oslofjorden, og kanskje også i Norge.

38. Gamlebyen i Fredrikstad

Den gamle delen av Fredrikstad ble grunnlagt i 1567, og er en av de best bevarte festningsbyene i verden.

Her kan du bo i og rundt gamlebyen

39. Hvaler

Hvaler er en øykommune, og ligger omtrent så langt du kan komme før du er i Sverige. Rundt 1 500 bor her til vanlig, og opp mot 30 000 på sommeren. Alle øyene har noe ved seg, se bare på denne guiden.

40. Oldtidsruta

Denne historiske turen byr på Norges mest konsentrerte samling av oldtidsminner fra bronsealder og eldre jernalder. Sjekk ruta her.

Vest for Oslofjorden

41. Eidsvoll 1814

Grunnloven er grunnmuren til huset som er samfunnet vårt, og det var her den ble laget i 1814. I dag er det en opplevelse i historie i tillegg til å være et vakkert område.

Her finner du hoteller i nærheten

42. Fetsund lenser

Tømmerfløting har lang historie i Norge, og her får du bli med på den historien. Naturlig vakkert, og spennende for store og små. Fetsund lenser er et nasjonalt kulturminne.

Her kan du bo i nærheten

43. Bærums verk

Handelsstedet Bærums verk er som å ta en liten tidsmaskin tilbake til en tid som er borte. Butikker, spisesteder og historie blandet i ett.

Her finner du hoteller i nærheten

44. The Well

Dette er et av de største spaanleggene i Europa. Det er ikke et hotell der, men du kan transporteres til og fra Oslo for eksempel. Vi vet det er øst, men vi måtte ha plass til alt.

45. Henie Onstad

Ett av verdens fremste museer for moderne kunst finner du rett utenfor Oslo. En gave fra Sonia Henie og hennes mann.

Her finner du hoteller i nærheten

46. Trollfoss

Dette er ikke en av de største fossene i Norge, men den er imponerende nok. Den krevende turen dit er også en opplevelse i seg selv. En slik dam og foss du egentlig bare ser i amerikanske filmer, om du ikke går hit altså.

47. Verdens ende

Dette er jo ikke helt verdens ende, det er mer et vakkert sted ut mot Skagerak med selfiefyret Vippefyret.

Her finner du overnatting i nærheten

48. Brygga i Tønsberg

Det er mange brygger i Norge. Ikke så rart med den kysten vi har, men det er få som har så yrende liv sørover i Norge. Brygga i Tønsberg er også et godt utgangspunkt for å oppleve en av den eldste byen i Norge. I nærheten har du Oseberghaugen og Slottsfjellet.

Se de beste hotellene i Tønsberg her

49. Høyjord stavkirke

Haugagerdis kirkja er den eldste stavkirka som har overlevd fra middelalderen sør i Norge. Den ligger rett ved Andebu i tettstedet Høyjord, og i Andebu finner du også en gammel kirke i steinkirken Andebu kirke. For deg som liker naturopplevelser bør du sjekke ut turområdene rundt Trollsvannet.

50. Kistefos museet

Jevnaker var med i Oppland fram til 1. januar, men ble aldri med i Innlandet. Siden det er nå Viken fylke har vi museet med her. Et museum som New York Times mente var grunn god nok til å dra til Norge. Det medførte at vi skrev en sak på engelsk, om det som kalles The Twist. Nå kommer det nok ikke så mange fra utenfor Norge hit med en gang, men vi kan jo høre på anbefalingen fra den amerikanske avisen.

Innlandet

Her har vi tatt med områder som ligger i andre fylker, det vil si det store Viken, mest fordi konseptet er innlandet her. Det vil si steder som er i midten av Norge uten særlig tilgang til kyst.

51. Skibladner

Verdens eldste hjuldamper som fortsatt er i drift kalles også Mjøsas hvite svane. En tur på den største innsjøen i Norge med denne er en herlig, avslappende affære.

Sjekk de 10 beste hotellene rundt og på Gjøvik her

52. Lillehammer sentrum

Lillehammer levde i mange år på OL, men det var en grunn at den lille byen ved Mjøsa fikk OL som også var av det visuelle slaget. Dette ser rett og slett ut som en by fra fortiden. En sentrum så sjarmerende som noen.

Sjekk topp 10 hoteller på Lillehammer her

53. Bjørneparken

Bjørneparken er en dyrepark med store naturlige opplevelser for store og små. Ligger på Flå.

Det er et eget hotell i Bjørneparken

54. Maihaugen

Friluftsmuseet på Lillehammer har mange gamle bygninger, men også innendørs opplevelser.

55. Trysil

Norges største skisenter er et selvfølgelig vintermål, men på sommeren er det vakre naturområder og golf. Stiskyklingen her er en super sommeraktiviet.

Her finner du de beste hotellene i Trysil

56. Hemsedal

Kåret til det beste skisenteret i Norge på vinteren, og på sommeren er det vakker natur med mange herlige opplevelser. Sjekk for eksempel ut Rjukandefossen eller Skogshorn. Det er en grunn til at Hemsedal kan få lov til å kalle seg de skandinaviske alper.

Sjekk hoteller i Hemsedal her

57. Jotunheimen

3500 kvadratkilometer med de høyeste fjellene i Nord-Europa, Galdhøpiggen og Glittertinden. Alle nordmenn burde ha besøkt Jotunheimen i hvert fall en gang i livet.

Hoteller i Jotunheimen? Joda, det finnes

58. Galdhøpiggen

Greit, Galdhøpiggen ligger i Jotunheimen. Likevel er det verdt å ta denne som et eget punkt. 2 468,9 meter over havet. Den er også mulig å komme til toppen på for svært mange. Sjekk turtipset her.

59. Jutulhugget og Alvdal

Jutulhugget er Norges Grand Canyon, selv om det er noe mindre. Det er en av Nord-Europas lengste canyoner, og i Alvdal kan du besøke Aukrustsenteret.

Hoteller ved Alvdal

60. Rondane nasjonalpark

Norges eldste nasjonalpark regnes av mange som også den vakreste. Her er det ti fjelltopper over 2 000 meter.

Her er de beste stedene å sove ved Rondane nasjonalpark

Bergen, fjord og fjell

61. Jostedalsbreen

Isbreen er på 487 km², og er den største isbreen på det europeiske fastlandet.

Her finner du hoteller i nærheten

62. Voss

Voss er hjertet i fjord-Norge, og har store opplevelser innenfor natur og sport. Ekstremsportbygda har mye å by på også for de som bare er glad i det ekstremt vakre.

Her finner du hoteller i Voss

63. Fra bryggen til Fløyen med Fløibanen

Vi måtte jukse litt med Bergen siden bergenserne ellers ville kommet med mange ønsker. De hadde hatt rett om de hadde sagt både Bryggen, Fløyen og Fløibanen. Siden alt er i nærheten av hverandre i det sjarmerende sentrum så kan de skarre så mye de vil. Hit skal vi igjen. Og igjen. Og igjen.

Sjekk hoteller i Bergen her

64. Flåmsbanen

Denne togturen er unik. I verden. Og en du virkelig bør ta. Myrdal-Flåm. Flåm-Myrdal.

Sovetid? Her kan du sove

65. Sognefjorden

Norges lengste og dypeste fjord, og sidefjorden Nærøyfjorden står på UNESCOs verdensarvliste.

Sjekk hoteller rundt Sognefjorden her

66. Geirangerfjorden

Kan dette være blant det vakreste i verden? Svaret er nok ja, og UNESCO er enig. Eventyr i virkelighet er Geirangerfjorden.

Sjekk hoteller i nærheten her

67. Vøringsfossen

Eidfjord kommune i Vestland fylke, og en foss med fall på cirka 145 meter. Vakkert som bare det.

Du kan bo på dette hotellet i Eidfjord

68. Trollstigen

Trollstigen er ved Geiranger, så kombinasjonen er naturlig. Veien de fleste har sett på bilder er verdt å oppleve selv.

69. Stalheimskleivene og Nærøyfjorden

Den 1,5 kilometer lange veistrekningen Stalheimskleivi ble bygget mellom 1842 og 1849. De 14 hårnålssvingene gjør det til en nesten like stor opplevelse som Trollstigen. Her ikke langt fra Voss kan du også oppleve Nærøyfjorden i enden.

70. Sognefjellsvegen

Dette er en nasjonal turistvei som er stengt om vinteren. En stor kjøreopplevelse. Dette er Nord-Europas høgaste fjellovergang, og går mellom Lom og Gaupne.

Sjekk hotell her

Møre og Trøndelagene

71. Atlanterhavsveien

Veien har blitt kåret til verdens vakreste bilvei, og den går mellom Kårvåg og Bud. Det er mellom Molde og Kristiansund.

Sjekk hoteller nær veien her

72. Røros

Femundsmarka nasjonalpark og Forollhogna nasjonalpark, en utrolig vakker by og det fine Rørosmuseet.

Her finner du hoteller i Røros

73. Topptur til Saksa

Ålesund er den nærmeste byen, Saksa er turen du vil ta. En spektakulær utsikt er det du får.

Her finner du de beste hotellene i nærheten

74. Innerdalen

Norges vakreste fjelldal finner du 10 kilometer fra Sunndalsøra i Sunndal.

75. Hitra

Hitra er 2 500 øyer, holmer og skjær. Hovedøya er den syvende største øya i Norge, og den største sør for Lofoten. Hitra har omkring 7 000 vatn og tjern.

Her kan du bo

76. Stiklestad

Stiklestad er et sogn og fire gårder i Verdal i Trøndelag. Det er historisk grunn.

Du kan bo på Scandic Stiklestad

77. Nidarosdomen

Olav den helliges gravkirke ble bygget mellom 1070 og 1300, og er et hjerte i Norgeshistorien.

Her kan du bo på hotell i Trondheim

78. Moskussafari på Dovrefjell

Det er rundt 150 moskus i Norge. De aller fleste av disse er på Dovrefjell. Safari kan bookes for å se disse majestetiske dyrene.

Du kan bo her

79. Romsdalstrappa

Åndalsnes, en super utsikt. For den som ikke har høydeskrekk.

Her finner du hoteller

80. Straumen

Straumen er oppkalt etter Straumen, den nest sterkeste tidevannsstrømmen i Norge. Dette vakre stedet er verdt å besøke også for de vakre turområdene.

Langsomt mot nord

81. Nordlyset

I Norge er det størst sjanse for å se nordlys fra Brønnøysund i sør til Kirkenes i nord samt på Svalbard.

82. Øyriket Træna

Dette forblåste øyriket med fugletitting og et tusentalls øyer er en opplevelse for store og små.

Her kan du finne steder å bo

83. De syv søstre

Det er merket løype opp til hver enkelt av toppene, mellom toppene også. Rett sør for Sandnessjøen, sentralt på Helgeland på Alstenøya.

Her finner du steder å bo

84. Lofoten fiskevær

Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst. 24 000 innbyggere. Spektakulær natur.

Sjekk steder å sove her

85. Bodø og Svartisen

Noen av de vakreste stedene å gå på tur er rundt Bodø. I tillegg får du en sjarmerende by og hyggelige folk. Svartisen nasjonalpark har den nest største isbreen i Norge.

Du kan bo her i Bodø

86. Bergsbotn

Dette utsiktspunktet på Senja er en av de tingene som bør sjekkes av på din liste over ting du har gjort i Norge.

87. Unstadstranden

Unstadstranden er kjent som Norges surfeparadis, og er en av Lofotens vakreste strender. Her arrangeres surferkonkurransen «Lofoten Masters» hvert år. Faktisk er venstrebølgen i havet ved Unstad en av de beste i verden. De snille sommerbølgene passer perfekt for nybegynnere. Da kommer både familier, voksne og pensjonister for å nyte stranda.

88. Turistveien Senja

Det er 18 turistveier i Norge, se alle her, men vi mener nok dette er den vakreste.

89. Brennviksanden

Stranden imponerer med myk sand, turkist vann, omkranset av ruvende fjell. Selv om det er er litt vanskelig å reise hit er det absolutt en fin opplevelse. Ca. én timers sjøtur fra Bodø og 3,5 timers biltur nord for Bodø.

90. Narvik

Historien er en ting, men naturen er viktigst. Vinteren kan gi deg ski, sommeren store turer.

Her kan du bo

91. Fjellheisen i Tromsø

Gondolbanen tar deg til en super utsikt over Tromsø, som er en by som selvfølgelig også har andre ting å by på.

Her kan du bo

92. Polaria

Det arktiske opplevelsessenteret i Tromsø. For store og små.

93. Segla

Dette voldsomme fjellet kunne vi tatt med over, siden det er på Senja. Vi tar det som eget punkt også.

94. Nordkapp

Nordkapplatået er så langt nord at du knapt kan tro det er noe mer.

Du kan bo her

95. Varangerhalvøya nasjonalpark

De eldste kulturminnene her er over 4500 år gamle, og det er to samiske helligdommer i denne nasjonalparken som er hele 1804 kvadratkilometer.

Finn hoteller i Finnmark her

96. Tyven i Hammerfest

En utrolig populær gåtur. Turen passer alle, og gir en herlig naturopplevelse.

Her finner du hotell i Hammerfest

97. Ingøya

Dette er en eventyrøy med utrolig natur med lang historie.

98. Struves meridianbue

Struves meridianbue var astronomen Friedrich Georg Wilhelm von Struves prosjekt for nøyaktig å bestemme jordens form og størrelse. Stedet er Hammerfest.

99. Alta museum

Verdensarvsenter for bergkunst ligger i Alta.

Her finner du hoteller i Alta

100. Frigjøringsmonumentet i Kirkenes

Da Nord-Norge ble frigjort i 1944 ble det ikke like stor del av historien som senere ble fortalt i norske klasserom. Dette monumentet hedrer russernes innsats for frigjøringen av Norge.

Her finner du hoteller i Kirkenes

Svalbard

101. Spitsbergen

Svalbard i seg selv er en stor opplevelse for alle, om det er isbjørn, isbre eller vel, alt. Det å oppleve byen Spitsbergen, sommer og vinter er som å ta turen inn i en helt annen verden. En klart unik by i norsk sammenheng med naturopplevelser av en helt annen dimensjon enn du finner på fastlandet.

Her finner du hoteller på Svalbard

NB! Denne saken er for øyeblikket under utvidelse. Punktene under jobber seg opp mot 200:

Her finner du lesernes forslag:

Vi har brukt lesernes forklaring og argumenter for hva som bør inn på listen. Noen av dem lengre, noen kortere. Alle leserne har fått sine navn forkortet til fornavn. Leserne har vært lokalpatrioter, men også reisende og folk som jobber med turisme. På noen har vi ikke navn, men vi takker selvfølgelig uansett for forslaget. Vi gjør oppmerksom på at enkelte av beskrivelsene er skrevet av Nettavisen Reisetips. Enkelte av tekstene er fra Visit Norway, og noen få hentet fra Wikipedia.

102. Kjell Arne: Saltstraumen

Verdens sterkeste tidevannsstraum, til og med nevnt i Snorres kongesaga. Den båten som var modell for Ormen Lange til Olav Trygvasson, ble frastjålet vår lokale høvding Raud hin Rame.

Historien til Saltstraumen startet ennå lenger tilbake i tid. Da de forskjellige kontinentalplatene møttes og dannet dette smale sundet. Der det iløpet av 6 timer passerer like mye vann som volumet av verdens befolkning, gjennom et sund på 60x30m

Her fiskes enorme mengder fisk gjennom hele året. I hovedsak sei, men også kveite og steinbit.

Under vann er et skue uten sidestykke for dykkere. National Geographics har sagt at dette er et av de vakkreste kaldtvannsdykkestedene i verden. Vi har et rikt fugleliv. Alle typer sjøfugler henter sin mat her. Tusenvis av turister fra hele kloden kommer innom hvert år og får føle på hvor sterk straumen til tider kan være. Kommunen har lagt tilrette for rullestolbrukere for å få samme følelsene.

Dette er virkelig en plass du bør få inn som reisemål 102!

Her finner du hotell nær Saltstraumen

103. Hanne: Flor & Fjære

Vi tilbyr en kombinert fjordtur, hage- og restaurantopplevelse, på øya Sør-Hidle 20 minutter fra Stavanger sentrum. Over 50 000 sommerblomster, palmer og hvite strender mm står klar til å ta i mot besøk fra og med 19. Mai 2020. Frykter du for sydenferien i år? Fortvil ikke, Flor & Fjære har både palmesus og bølgebrus!

Her finner du topp 10 hotell i Stavanger

104. Benedikte: Sølvgruvene i Kongsberg

Norsk Bergverksmuseum ligger hovedsaklig der Kongsberg sølvverk ble startet i 1623. Åtte kilometer vest for Kongsberg ligger den beste delen: Sølvgruvene. Her kan du ta et minitog 2,3 kilometer inn i gruvene, og ende opp langt under jordens overflate. En opplevelse for store og små, som ligner veldig på opplevelser fra Disneys verdener med et stort unntak: Virkeligheten i det.

Her finner du hotell i Kongsberg

105. Fredriksten Festning, Halden

Bakgrunnen for at denne festningen i Halden heter Fredriksten er at Halden het Fredrikshald fra 1665 til 1928. Den har blitt beleiret mange ganger, men aldri inntatt og er et naturlig utkikkspunkt over Halden mot fienden: Sverige.

Her finner du festningen

Titran Rorbuer - presentasjon from Frode Myren on Vimeo.

106. Titran rorbruer

Som de selv skriver i sin nominasjon: Fiske og dykkeparadis! Det er vi også enig i. Titran på Frøya er et av Midt-Norges største og eldste fiskevær, med historie tilbake til vikingtida.

Her er alternative steder å bo i nærheten

107. Bjørnar: Briksdalsbreen i Oldedalen

Dette er en del av Jostedalsbreen, men fortjener sin egen oppføring. Ett av de mest Instagramvennlige stedene i Norge.

Du bør bo på Briksdalsbre Fjellstove

108. Lena: Vetvika i Bremanger

Et værhardt stykke Norge som er like røft som det er vakkert, tøft som det er et strandparadis. Den nydelige stranden Grotlesanden er mer tilgjengelig, men Vetvika er perlen du vil gå til. En av de mange ukjente perlene på vestlandet.

Her finner du steder å bo i og i nærheten av Bremanger

109. Hornelen, Nordfjord

Gå tur til Hornelen i Nordfjord, Europas høyeste sjøklippe. Fortsatt i Bremanger.

110. Rolf: Hamars hemmeligheter

Enkelte ting er så bra at vi egentlig vil ha dem for oss selv, men Jernbanemuseet og Vernebygget på Domkirkeodden (med museum) er verdig en plass på lista.

Her finnr du hotell i sentrum på Hamar

111. Tor: Vestkapp

Vestkapp resturang og utsiktspunkt! Vestkapp er kjend som det vestlegaste fjellplatået i Noreg, og ruvar 497 meter over det berykta Stadhavet.

Finn steder å bo her

112. Dønnmannen

Dønnamann på Dønna og Lovund, dette er på Helgeland. Dønnmannen, lokalt også kjent som Dønnamannen, er en 856 meter høy fjelltopp på øya Dønna på Helgeland. Toppen er også det høyeste punkt i Dønna kommune. Den norske turistforening har merkede stier opp til toppen.

Her kan du finne overnatting

Rolf fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Han har kommet med svært mange forslag. De neste er alle fra ham.

113. Vega verdensarvområde

Her kan du se hvordan ærfugldrift og fiskerbondeliv førte til verdensarvstatus, smake på det, lukte på det og leve det. Dette er på Helgeland

Her kan du bo i nærheten

114. Rødøyløva

Rødøyløva er et fjell på Rødøya i Rødøy kommune i Nordland. Navnet kommer fra at det ser ut som en liggende løve. Merkede stier til toppen.

115. Kalksteingrottene i Rana

Setergrotta er Norges sjette lengste grotte og en av Ranas over 200 kalksteingrotter. Grønligrotta er en 4100 meter lang kalkstein-grotte i Røvassdalen i Rana kommune, rundt 30 km fra Mo i Rana.

Her bør du bo

116. Lundefugl-kolonien på Lovund

Lovunda/Lundeura naturreservat er et naturreservat og ramsarområde på øya Lovund i Lurøy kommune i Nordland. Lovunda er ei bratt øy, med høgeste punkt på 623 moh. Vernet omfatter også den lille Alkøya like vest for Lovund. Området har et areal på 1 533 dekar, hvorav 350 dekar sjøareal.

Sjekk feriehjem du kan leie her

117. Aksla i Ålesund

På toppen av Ålesunds Byfjell Aksla kan du nyte en utrolig vakker utsikt utover skjærgård, bysentrum og Sunnmørsalpene.

Her finner du hoteller i Ålesund

118. Whisky-destilleriet på Myken

32 km ute i havet nord på Helgelandskysten lages det whisky. Det er omvisning hver dag.

119. Restauranten på Støtt, Støtt Brygge

Et levende fiskevær og gammelt handelssted ved kysten på Helgeland. Her kan du også oppleve arena Meløy, Svartisen, Saltstraumen, Kystriksveien, Lofoten, Helgeland, Hurtigruten og mye mer.

Her finner du bosteder i nærheten

120. Hanne: Skudeneshavn, Karmøy

Ytterst på sørspissen av Karmøy, med fyrlyktene ut mot Skudefjorden og Nordsjøen, ligger den sjarmerende seilskutebyen Skudeneshavn.

Du bør vurdere Blondefabrikken Gjestgiveri

121. Ole: Ravnjuvet

Dere må nevne Ravnjuvet. Et glemt sted med et fall på 370m. 10min kjøring fra hovedvei og ca 4min gå tur fra parkering, der kommer man plutselig til Ravnjuvet der det er en fjellhylle man kan legge seg ned på og se rett ned, fantastisk utsikt og historie. Det er også oppvind der, så vis man hiver lette ting ned vil de blåse opp igjen. Flere konger har vært der, og plassen hadde i sin tid eget hotell. Plassen var svært kjent på rundt 1800 tallet, ligger på grensen mellom Tokke og Vinje. Bilveien inn er svært smal men noen utstikkere for forbikjøring. Mye utsikt og gode opplevelser for lite fysisk anstrengelse.

Nok en grunn til å bo på Dalen Hotel

122. Bente: Loen skylift

Loen Skylift - Norges lettaste topptur! Loen i Stryn kommune, Vestland.

Her er steder å bo i nærheten.

123. Anni: Preikestolen=Ryfylke

Skal du til preikestolen eller omegn, er det mye koseligere å bo i Ryfylke. Det er fastlandsforbindelse til Stavanger. I Ryfylke har du mange naturattraksjoner rundt hotellene også. Preikestolen base camp har masse ulike aktiviteter og bomuligheter. Det lille botique hotellet Lilland Bryggerihotell har eget bryggeri (og egne biehus til produksjonen). Der kan du ha "afterhike" i baren. Så: drar du innover og ønsker å prøve preikestolen eller andre naturattraksjoner i området; ikke bo i Stavanger.

124. Vrakdykking

Vrakdykking i Gulen og ytterst i Sognefjorden.

125. Rakvåg

Råkvåg på Fosenhalvøya i Trøndelag. Vakker småbåthavn og fin natur med fjell og fjorder. Og fisk.

126. Verdens lengste tretrapp?

Hei, når dere først har med både Prekestolen og Kjerag, hvorfor ikke også nevne at Norge visstnok har verdens lengste tretrapp i det nedlagte samfunnet Flørli? Her har entusiaster unngått at anlegget ble fjernet når vannkraften ble automatisert og ført inn i fjellet, slik at en kan få en trappetur av de helt sjeldne og samtidig overnatte i de over 100 år gamle husene med bevertning og helt unik natur.

127. Hjørundfjorden

Hjørundfjorden i Ørsta, og spesielt et besøk på Christian gaard bygdetun. Fantastisk plass, både stedet, maten og omgivelsene.

128. Vrådal

Vrådal er en liten bygd midt i Telemark. Området rundt bygda frister med høye fjell, frodige skoger, stille innsjøer og barnevennlige strender.

Her finner du overnattingssteder

129. Rosendal

Baroniet Rosendal er en liten reise til en verden som ikke lenger finnes i Norge. Baroniet var Norges eneste og ble opprettet i 1678 av kong Christian V av Danmark-Norge.

Sjekk Rosendal Fjordhotel her

130. Kjetil: Kongens utsikt

Kongens utsikt er et utfartssted i Hole kommune på Ringerike. Det har fått sitt navn etter kong Karl Johan som besøkte stedet i 1832.

Du kan bo på Scandic Hønefoss som et utgangspunkt

131. Kandal i Gloppen

Denne bygda ligger ved Breimsvatnet, og er en liten dal kjent for sitt jordbruk basert på geiter. En perle midt i det man kunne tro var ingenting. Et godt utgangspunkt for fjellturer er det også.

Sjekk ut Gloppen Hotell her

132. Kalvåg, Bremanger

Ytterst i havgapet ligger Kalvå, et tettsted på øya Frøya i Bremanger kommune i Vestland. Kalvåg har et enestående og gammelt sjøhusmiljø som går for å være det største og best vernede sjøhusmiljøet i fylket

Finn overnatting her

133. Rabothytta, Okstindan

Rabothytta er Den norske turistforeningens hytte nummer 500. Hytta er den høyest beliggende i Nord-Norge på 1200 moh.

134. Juste: Egersund

Juste: Egersund byr på et stort utvalg av tilrettelagte muligheter for å oppleve kyst, by, skog og fjell - på en og samme dag. Variert landskap og sjarmerende trehusbebyggelse i gamlebyen. Eigersund kommune strekker seg over deler av Magma Geopark som har UNESCO Global Geopark status, som er sidestilt med verdensarv. Opplev de unike lokalitetene i Egersund: trehusbebyggelse, Eigerøy fyr, Gamle Jærbanen og ikke minst Trollpikken!

Sjekk overnatting her

135. Veronica: Den gyldne omvei i inderøy

Den Gyldne Omvei er et samarbeid mellom reiselivsaktører i Inderøy. Navnet er en anbefaling til reisende langs E6 om å ta en avstikker, og følge fylkesvei 761 fra Røra gjennom Straumen til Sandvollan.

Du kan bo på Saga Hotell

136. Kjell Magne: Ullensvang

Kjell Magne foreslo Ullensvang i fruktblomstring, som er i mai, men vi mener dette stedet - som sikkert forslagsstiller også mener - fortjener generell oppmerksomhet. Vakkert som bare Norge kan være.

137. Kjell Magne: Avstikker på E134: Odda

Ta en avstikker fra E134, RV 13 til Odda. Kjør forbi Skare, Espelandsfossen, Låtefossen, Gamle postvegen og til Odda. Videre går til Ullensvang, men kjører du vest til øst eller omvendt så er dette en strålende omvei med vakker, vakker natur. Åkrafjorden. Langfoss.

Her finner du overnatting

138. Kjell Magne: Stegastein utkikkspunkt

Stegastein har panoramautsikt 650 meter over Aurlandsfjorden. Stegastein utsiktspunkt er en del av Nasjonale turistveier fra Aurland til Lærdal, populært kalt "Snøveien".

139. Kjell Magne: Vindhellavegen

Den gamle kongeveien over Filefjell var to mislykkede veiprosjekt som i dag er en strålende tur. 2,7 kilometer fra Vang til Lærdalsøyri. I tillegg er Lærdal en opplevelse i seg selv, som å ta turen tilbake 150 år i tid.

Her finner du overnatting i Lærdal

140. Nicolai: Dresintur på Valdresbanen

Du kan kjøre dresin på Valdresbanen og Numedalsbanen.

141. Lom

Norges fjell- og nasjonalpark-landsby nr. 1. Med Brimi-bue, Bakeriet, Norsk Fjellsenter, Stavkirke, og stedet ligger midt i smørøyet for fantastiske kultur- og naturopplevelser...

Du kan bo på Fossheim hotel

142. Kristin: Hamn i Senja

Uten tvil noe av det absolutt vakreste vi har i Norge! Sjekk selv her.

143. Remy: Efjorden i Ballangen i Narvik kommune

Jeg synes dette stedet er verdt å nevne. Derfra kan man ta turen mot Kjøpsvik hvor man kjører gjennom Norges nasjonalfjell Stetind. Både i Efjorden og mot Kjøpsvik er det veldig bra fiske fra land eller i båt.

144. Kjerringøy

Æ går langs kvite strender nu og trur på morradagen.

På havørna og himmel´n som blir her når æ drar.

Å gå i land på Kjerringøy og stå med sug i magen.

Mens sjøfuglan og sola si at lyd og lys e klar.

- Halvdan Sivertsen

Her kan du finne steder å overnatte

145. Hamningberg

Hamningberg er et fraflyttet fiskevær i Båtsfjord kommune, ytterst på Varangerhalvøya i Finnmark. Stedet er spesielt i finnmarkssammenheng med sin intakte bebyggelse fra 1800-tallet.

Janice og Dan Frode har kommet med mange anbefalinger. Vi vurderte å dele opp deres veldig gode beskrivelse, men vi lar den stå slik vi fikk den som 146-150:

Vakre Norge🚙⛴🌅💃🎩❤️❤️ Vi har både cuiset i vårt vare land, og tatt biltur i vårt vakre land. Kjørte Bergen til Sogndal, så videre til Trondheim så Hurtigruten til Bodø. Fikk med oss krigsmuseet før vi tok bilferge fra Bodø til Moskenes i Lofoten, 4 timer ferge - en opplevelse i solskinn. Så 2 dager på Reine Rorbuer før vi bilte gjennom Lofoten til Svolvær - masse opplevelser. Så hurtigruten til Kristiansund, og Atlanterhavsveien til Molde - der bør man gjerne få med seg Storfjord hotel - Norges vakreste smykke. Så inn i landet på litt forskjellige hoteller så hjem til Bergen - Norges vakreste by. 14 uforglemmelige dager.

151. Dronningruta fra Nyksund til Stø i Vesterålen

Dronningruta er en merket turløype på ca 15 km, og er en 'rundtur' langs fjæra og over fjellet, mellom Nyksund og Stø i Øksnes kommune i Vesterålen.

Se steder du kan bo på i Vesterålen

152. Nina: Øyerfjellet

Flott alle årstider. Et av de beste sykkeltraseer i Norge.

153. Rune: Brekkeparken i Skien

Brekkeparken i Skien kommune er en 36 mål stor park på en høyde rett opp for Skien sentrum. En del av Telemark Museum.

Her finner du hotellet du vil bo på i Skien

154. Rune: Kragerø

En av perlene i Norge har mye å by på for den som liker 490 øyer, skjær og holmer og mye sjarm.

Her kan du bo i Kragerø

155. Rune: Risør

Den hvite by ved Skagerak er den erketypiske sommerbyen i Norge.

Her kan du i Risør

156. Rune: Blåfarveverket i Vikersund

Fra 1773 til 1893 var Blaafarveværket og Koboltgruvene arbeidsplassen til tusenvis av mennesker som hadde én oppgave: Å forsyne verden med den vakreste blåfarge. I dag er det et museum.

Her kan du bo

157. Berlevåg

Ishavsveiens endepunkt. Sandfjordstranden.

Du kan bo her

158. Ingrid: Slogen

Fantastisk fjelltur i Sunnmørsalpene.

159. Frank: Bleik

Dere burde tatt med Bleik på Andøya. Jeg har tatt mange 10-tusen nordlysbilder der. Stranden er etpar km lang. Perfekt for solnedgang og nordlys.

160. Mistberget

Mistberget er et fjell i Eidsvoll kommune i Akershus. Det er den nest toppen i Eidsvoll kommune. En fin tur.

161. Polarbanen

Polarbanen er en påbegynt jernbane mellom Fauske og Narvik som den tyske okkupasjonsmakten planla og startet arbeidet med under andre verdenskrig.

Her kan du bo i Narvik

162. Loen

Hotel Alexandra, Nordfjord Kjøtt og vakker natur.

Her finner du hotellet

163. Vassfaret/Hedalen

Jeg synes dere mangler området Vassfaret/Hedalen. Der er det guidet tur til bjørnehi og bjørnehistori, der er fine trehytter og Hedalen stavkirke med museet ved siden av. Den kirken er faktisk mer verdt å se enn Heddal (selv om den også er fin :) )

164. Bømlo

Bømlo- vått, vilt og vakkert. 20 000 holma og skjær ytterst i Hardangerfjorden. 190 nm til Shetland. Skogkledd østside, vestsida er forblåste svaberg. Gullgruver på Lykling, kobbergruver på Finnås. Røykund- og Kuleseid kanalen sikret sjøfartsvei fra øst til vest

165. Norangsdalen

Dalen er svært trang, med bare et par hundre meter mellom dalsidene på det smaleste. Gjennom dalen renner Norangselva, som munner ut innerst i Norangsfjorden. I dalbunnen ligger en rekke små vatn.

166. Stenberg

Stenberg er et stort friluftsmuseum som viser kulturlandskap, byggeskikk og sosiale forhold på Toten på 1800-tallet. Museet er bygd opp rundt amtmannsgarden Stenberg. Navnet kjenner du kanskje igjen fra en vokalist i deLillos. Hans bestefar bodde på Toten, og malte. Du kan gå strekningen Lillo-Stenberg.

Du finner hotell på Gjøvik

167. Engeløya i Steigen

Den flotteste naturhemmeligheten i Nordland. En magisk stemning med alt fra azurblått vann, kritthvite sandstrender, fiskevann og daler.

168. Arnøy i Skjervøy

Skjervøy kommune finner du Norges 15. største øy med en befolkning på kun 298. En liten perle som absolutt er verdt å få med seg.

169. Vegaøyene

Det er flere grunner til å besøke Vegaøyene på Helgeland. Fine strender, idylliske sykkelveier og flott natur er noen få grunner.


Øykommunen er listet under UNESCOS verdensarvliste, og består av mange fine øyer, holmer og skjær. For eksempel kan du nyte den spesielle atmosfæren på de langgrunne strendene på Eidem i sør, eller fange fisk på fiskehavnene på Nes, Holand og Kirkøy i nord.

Visste du at fugletittere kan gå amok på Vega? Øyene har nemlig mer enn 230 fuglearter.

De 10 beste hotellene i nærheten av Vegaøyene finner du her

Er du på utkikk etter spenning, er en via ferrata noe for deg. Ordet "via ferrata" betyr jernvei, og er en klatrerute med fastmonterte trinn.

Det finnes omkring 20 via ferrataer i Norge, og du finner en på Vega. Ravnfloget Via Ferrata har fantastisk utsikt mot øya Søla og verdensarvområdet.

Det er flere måter å komme seg til Vega på. Nærmeste flyplass er Brønnøysund. Fra Mosjøen er det bussforbindelse til Brønnøysund og Sandnessjøen. Derfra går det hurtigbåter til Vegaøyene.

Søk fly til Brønnøysund her.

170. Dra på øyhopping med sykkel

Hele Helgeland er en skjult perle. Midt på Helgelandskysten finner du småbyen Sandnessjøen. Herifra anbefales det å ta dagsturer med sykkel til Herøy og Dønna.


Du sykler over en rekke bruer og gjennom et variert landskap, du kommer nært innpå et rikt dyre- og fugleliv, hvite sandstrender og utsikt til kjente fjell fra alle vinkler. Herøy og Dønna kan skilte med hele 5814(!) øyer.

På Herøy kan du fiske, bade, spise godt, ligge på glattskurte svaberg, padle i den unike skjærgården med sine 3122 øyer. De største øyene er knyttet sammen med bruer og er enkelt å komme seg til. Her finnes de kritthvite strendene som mange drømmer om med De syv søstre som tilskuere.

Dønna har i likhet med Herøy noen opplevelser du må innom når du er på besøk. Blant annet et mausoleum i Dønnes Kirke - også kjent som Nordlands vakreste kirke. På Dønna finner du også en av verdens minste sjokoladefabrikker, Heidis Sjokoladedrøm.

Du kan enkelt leie sykkel i Sandnessjøen.

Dette er de 10 beste hotellene i Sandnessjøen

Scandic Syv Søstre har utsikt over De syv søstre

Mens du er i Sandnessjøen, er en tur til Petter Dass-museet i Alstahaug verdt en visitt. Museet er en del av Helgeland Museum og er åpent hele året.

Sandnessjøen lufthavn har direkteruter fra Oslo, Trondheim, Brønnøysund, Mosjøen og Bodø. Buss til Sandnessjøen korresponderer med tog i Mosjøen.

Bestill fly til Sandnessjøen her

171. Bli kjent med Helgelands eldste by

Den eldste byen i Helgeland er Mosjøen - kjent for å være en kulturhistorisk perle. De gamle husene fra 1800-tallet tas vare på som en del av det pulserende bylivet og setter farge på småbyen. Her finner du gallerier, verksteder og Helgeland Museum.

Besøk også Shellstasjonen fra 1933. Stasjonen er den nest eldste bevarte stasjonsbygningen i landet og er fredet av Riksantikvaren.

En annen perle på Helgelandskysten er den over 100 år gamle Klokkergården til Malin Arntsen, som ligger rett under den majestetiske Rødøyløva.

Selsøyvik er en annen gammel by som er verdt å utforske i Helgeland. Det er nesten som tiden har stoppet i et 100 år gammelt samfunn. Butikkene og bygningene er bygd opp akkurat slik det var for hundre år siden.

Vi anbefaler at du bor på Nord-Norges eldste hotell i Mosjøen

Widerøe flyr til Mosjøen lufthavn (Kjærstad) som ligger 10 minutter unna Mosjøen sentrum.

Søk fly til til Mosjøen her

Her finner du leiebil

Et annet alternativ er å ta tog fra Trondheim til Mosjøen. Dette toget vil ta ca. 5 timer.

172. Torghatten - fjellet med hull tvers gjennom

Torghatten utenfor Brønnøysund er kjent for sitt karakteristiske hull, som går tvers gjennom fjellet.

Det er mange sagn på hvordan hullet ble til, men geologer mener at hullet ble til under istiden. Her kan du gå tur opp på 25 minutter, og nyte synet over den fantastiske utsikten.

Vi har også laget en spilleliste du kan høre på ferien: