*Nettavisen.*

Høsten i fjellet: Guide til Rondane Nasjonalpark

Reklame
Rondane National Park with view to Mysuseter in autumn Kampesetrene in Rondane National Park with cottages and summer farms. View to Mysuseter.

Foto: Getty Images

Kjent som Norges eldste nasjonalpark, byr Rondane på flotte muligheter til naturopplevelser.

22.07.20 10:11

I 1962 ble Norges første nasjonalpark opprettet i Rondane, for å ta vare på de verdifulle kulturminnene og det store, sammenhengende fjellområdet. Rondane tilbyr et utrolig vakkert og stort fjellområde av urørt natur, villrein, høye topper og dype daler.

Det sies at det var jaktglade engelskmenn som i sin tid dro i gang turismen i området. En engelsk lord fikk til og med satt opp tre steinhytter, som står der ennå, den høyeste på Gråhø på hele 1620 meter over havet.

Klikk her for å ledige hytter i Rondane

Det er høsten som er Rondanes vakreste årstid. Fargene eksploderer og temperaturen i lufta er mildere. Her er noen grunner til hvorfor du bør reise til Rondane i høst.

1. Eldgamle fjelltopper

Rondane nasjonalpark bugner av runde, eldgamle fjelltopper på over 2000 meter. Faktisk er det ti fjelltopper i Rondane - og du kan velge mellom de aller tøffeste til de enkle toppturene.

Rondslottet er den høyeste fjelltoppen og troner hele 2178 meter over havet. En annen fjelltopp verdt å nevne er Formokampen, som passer for både store og små.

2. Storslått natur

Bortsett fra fjelltopper og storslått natur, er det også populært med elgsafari i området. Rondane er kjent som et av Norges mest elgtette områder.

Du kan heller ikke unngå å knipse bilder av andre fine motiver som Brudesløret, Ulafossene og Rondanes største foss, Veslulfossen.

Finn roen i naturen og la inntrykkene synke inn. Ta deg en vaffelpause på den over 200 år gamle Peer Gynt-hytta. Visste du at det er her Peer Gynt har sin opprinnelse?

3. Nasjonal turistveg Rondane

Følger du Nasjonal turistveg Rondane på to eller fire hjul, kan du oppleve Rondane på et helt annet nivå. For veien rundt Rondane er i seg selv en av landets vakreste kjøreturer.

Langs veien kan du finne den kjente Sohlbergplassen. Fra denne plassen er det utsikt mot Rondane, slik som det framstår på Harald Sohlbergs maleri «Vinternatt i Fjellene», bedre kjent som «Vinternatt i Rondane».

På samme vei kan du reise tilbake i tid i flotte Sollia Kirke fra 1738. Ved nabodalen Alvdal, kan barna hilse på den kjente Flåklypa-gjengen på Aukrustsenteret.

4. Fantastiske hytter

Vi anbefaler at du leier hytte for å oppleve det beste av Rondane. Mange av hyttene kan også benytte Rondablikk Hotels fasiliteter, slik som svømmebasseng og restaurant (dette står det mer om i lenkene under).

Sjekk Nettavisens hyttetjeneste, Hytteopphold, for ledige hytter i Rondane.

Her er det fortsatt ledige hytter i høst:

Storhytte med høy standard

Klikk på bildet for å forstørre. hytte i rondane

Her kan du bo komfortabelt med flott utsikt i Rondane - kun 4 kilometer fra Rondablikk Høyfjellshotell, hvor du kan benytte hotellets fasiliteter.

Hytte med utsikt over Rondane og Jotunheimen

Klikk på bildet for å forstørre. Rondane hytte

Ny, flott hytte med turløyper rett utenfor døren. Fron Badeland er kun 30 min unna.

Moderne hytte ved hotell Rondablikk

Klikk på bildet for å forstørre. hytte

Modernisert hytte med nytt kjøkken og bad. Hytten ligger på 950 moh.

Sjelden perle i Rondane

Klikk på bildet for å forstørre. hytte i rondane

Stor, flott hytte med plass til 15 personer. Ligger kun 100 meter fra Rondablikk Høyfjellshotel, hvor du kan benytte fasilitetene.

Storhytte kun 50 meter fra hotell Rondablikk

Klikk på bildet for å forstørre. hytte

Tine Tunet disponerer 6 familierom med individuell inngang. Hytten leies ut hele året.

Storhytte i hjertet av Rondane med fire soverom

Klikk på bildet for å forstørre. hytte rondane

Flott storhytte med stor terrasse, og fiske og bademuligheter 100 meter fra hytten.

Reisen til Rondane

Ta toget til Hjerkinn. Fra Spranget går det buss til Otta. Derfra går det tog. Du kan også leie bil. Rondane ligger rett ved Gudbrandsdalen og E6 mellom Oslo og Trondheim.

Denne saken er uavhengig skrevet av Nettavisen. Lenkene i saken fører til aktører som betaler en andel av hva du kjøper for tilbake til Nettavisen. Disse pengene finansierer driften av den journalistiske delen av avisen vår.