Nydelige strender, krystallklart vann, sjarmerende landsbyer, rikt uteliv og deilig mat er noe av det som står på menyen når vi reiser til Middelhavsøyene Mallorca og Menorca.
Jeg har tilbrakt tre dager på hver øy, og kommer til å skrive tre artikler: ett om mat og drikke, ett om severdigheter, og ett om hoteller som er verdt å sjekke ut. Denne artikkelen er mine anbefalinger for deg som er interessert i severdigheter.
Mallorca:
Sineu
I hjertet av Mallorca finner du markedet i Sineu. Dette er øyas eldste og mest tradisjonelle marked som finner sted hver onsdag. Markedet flytter på seg fra dag til dag, og holder derfor til på forskjellige lokasjoner avhengig av hvilken dag det er. Til forskjell fra de fleste andre markeder, selges det også levende dyr. Vel verdt å få med seg.
Alcúdia
Turen min gikk videre til nord på øya og feriestedet Alcúdia som blant annet har blitt kåret til et av Spanias fineste steder. Her skulle jeg få utforske gamlebyen. Helt siden romertiden har Alcúdia vært et strategisk punkt på øya. Dette skyldes beliggenheten som er nær sjøen og bukten. Dette gjorde også at byen var særlig utsatt for piratangrep og inntrengere. Dette gjorde at kong Jaume II beordret at det skulle bygges en bymur rundt byen
Muren som er seks meter høy har 26 vakttårn og en vollgrav rundt konstruksjonen. i løpet av 1800-tallet kollapset flere av murens vegger, og det som står igjen i dag er erklært som kulturarv og beskyttet.
Bestill hotell til reisen din her
Platja des Trenc
Es Trenc ligger i det sørlige Mallorca og er en av de fineste strendene på øya. Stranda ligger i en nasjonalpark og er godt vernet. Dette er derfor en naturstrand som ikke har blitt påvirket av hotellutbygging eller restauranter. Vannet er krystallklart og har en veldig distinkt turkisfarge. Dette er takket være en spesiell type sjøgress som renser og filtrerer vannet. Dette er kanskje det fineste vannet jeg har sett og du bør virkelig sjekke det ut!
Hvis du befinner deg her må du også sjekke ut Flor de Sal som du kan lese mer om her
Cala Figuera
Sør øst på øya finner du Cala Figuera som er en nydelig liten fiskelandsby. Her får du alt du skulle se etter i et feriested, enten det er gastronomiske opplevelser, sjø, natur eller romanse. Denne byen er et feriested for spanjoler, og ikke like kjent for turister fra utlandet. Dette gjør det til et ideelt feriested for deg som vil omgås lokalbefolkning og lokal kultur. Anbefales på det sterkeste!
Menorca:
Menorca, med sine 700 km2 er en liten øy nordøst for Mallorca, men la deg ikke lure av størrelsen. For selv om øya er liten, trenger man mye tid for å rekke gjennom alt den har å by på. Menorca har mange skjulte perler, og selv om det tilsynelatende er rolig og fredelig her, så har øya en energisk side hvis man vet hvor man skal lete. Øya har også en rik historie, og har opp igjennom århundre blitt bosatt av blant annet araber, romere, og etter hvert briter.
Ciutadella
Dette er den tidligere hovedstaden og den nest største byen på Menorca. Ciutadella var hovedstad frem til 1722, men så flyttet den engelske administrasjonen til Mahon, og erklærte dette som ny hovedstad. Menorcas katedral ligger fortsatt i Ciutadella.
I denne byen vil du blant annet finne en veldig koselig havn, nydelig arkitektur, koselige gater, restauranter og kafeer.
Lithica
Dette er et “must see” dersom du har tenkt deg til Menorca. Lithica er et gammelt steinbrudd hvor det i århundrer har blitt skåret ut kalkstein til å bygge byens bygninger med. Dette har ført til spontane kunstformasjoner i steinmassen, og i dag er det dette stedet et kultursenter med kunstinstallasjoner.
I tillegg til steinkunsten er det også en gigantisk botanisk hage med frukttrær og urtehager som du kan forsyne deg av. Her glemmer du rett og slett av tid og sted og det føles ut som du har reist tilbake i tid. Her skulle jeg gjerne blitt igjen!
Fornells
Nok en liten fiskelandsby som jeg syns minnet litt om Kardemommeby. Utrolig avslappende og fint her.
Cova d´en Xoroi
Ved første øyekast kan dette se ut som en vanlig fjellvegg, men bak fasaden skjuler det seg et veldig kult utested. Inne i fjellveggen gjemmer det seg en naturlig grotte! "Hvorfor ikke gjøre om dette om til et utested" har noen tenkt.
Det er lagt inn trapper og terrasser nedover i grotten og man kan enten sitte ute på terrassene, eller fortsette dypere ned i grotten der det blir spilt musikk og servert drikke. Dette er et veldig annerledes utested som må sjekkes ut!
Her har du utsikt over sjøen, og kan nyte noe godt i glasset mens du ser på at solen sakte forsvinner ned i horisonten. Helt magisk!
Cami de Cavalls
Dette er en 185 km lang sti som går langs hele kysten og tar deg med på en vandring i variert terreng. Dette er en super måte å utforske landskapet på. Denne stien ble i mange århundrer brukt som en kobling mellom de forskjellige bymurene på øya for å holde øya trygg. Kan også utforskes på sykkel eller på hest.
Torralba d’en Salort - Talaotisk bosetning
De tidligste sporene etter menneskelig besetning på Menorca er fra ca 2100 f.Kr og frem til romernes ankomst. Denne perioden blir kalt for det Talaotiske Menorca og har satt arkeologiske spor som fortsatt kan vitnes den dag i dag. Menneskene på denne tiden bygde såkalte “taulas” og denne typen arkitektur skiller seg fra andre kulturer i det vestlige middelhavet. Disse blir nå vurdert for å bli inkludert i UNESCOs verdensarvliste.
Hauser & Wirth galleriet på Isla del Ray
Isla del Ray - eller kongens øy- er en liten øy med mye historie bak seg. Da det var ferdigstilt i 1711 skulle det brukes som et sykehus for syke og skadede britiske soldater. Senere ble militærsykehuset flyttet til Mahon og øya ble forlatt. Folk har sporadisk vært innom for å feste i de tomme lokalene og det har vært gjort mye hærverk på bygningene.
Nå de siste årene har en del frivillige gått sammen om å restaurere det gamle bygget. Dette har de lykkes i, og øya er nå et beskyttet naturområde. Bygningene og utearealet er blitt gjort om til kunstgallerier som absolutt er verdt å få med seg.
Bestill reisen din her
Bestill hotell her
Denne saken er skrevet som innhold av Nettavisen. Kommersielle lenker i artikkelen henviser til aktører som betaler for eventuelt salg gjennom artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid. På generelt grunnlag vil det i slike artikler være lenker, herunder dyplenker og s.k. «embedding» som ikke er kommersielle, men som er satt inn for å illustrere eller gjøre artikkelen mer relevant og nyttig for leserne.