Se for deg at du våkner til sjøutsikt rett utenfor vinduet, etterfulgt av god kaffe ved uteplassen. Du kan jo prøve å fiske direkte fra vinduet, eller kanskje hoppe uti og ta en morgendukkert. En selvfisket middag gjør dagen perfekt. Dette kan du oppleve om du leier en rorbu i sommer.

Her finner du hoteller i Lofoten

Vi kan ikke nevne en rorbuferie uten å nevne selveste Lofoten. De finnes over hele øyriket og er svært populært. Stadig flere ønsker å bo som fiskerne gjorde i gamledager.

Rorbuene har sine røtter langt tilbake i tiden, helt tilbake til 1100-tallet og på slutten av vikingtiden. En rorbu var opprinnelig husrom for tilreisende fiskere under sesongfiskeriene.

Buene var enkle, bygget på påler delvis ute i havet, og besto vanligvis av to rom: et burom og et oppholdsrom med senger. Burommet ble brukt til oppbevaring av mat og fangstredskaper, og til forberedelser til en ny dag på Lofothavet.

Les vår guide til Lofoten her

I senere år har det vært lite behov for rorbuer. Fiskefartøyene har vokst slik at de fleste bor om bord, og det har også blitt enklere å reise til og fra hjemmet.

I dag er det vanlig å leie ut rorbuer til turister, ofte i kombinasjon med andre former for overnatting som campinghytter og bobilplasser. De gamle rorbuene er selvsagt modernisert med innlagt vann, strøm og sanitæranlegg, gode senger og oppgraderte kjøkken.

Det finnes rorbuer i alle kategorier, fra det enkle til det luksuriøse, fra den lille intime bua, til et ekte sjøhus:

Svinøya Rorbuer

Svinøya består av flere små øyer som er blitt knyttet sammen med fyllinger og små bruer. Rorbuene ligger i Svolvær havn, som har bro og kort vei til sentrum.

I snart 200 år har Svinøya tatt imot gjester og drevet fiskemottak. Faktisk har Svinøya lange tradisjoner med tørrfiskhandel med Italia og fremdeles er båndene sterke.

Skal du overnatte på Svinøya Rorbuer, kan du velge mellom de mindre til to personer eller de litt større med plass til åtte personer. Av aktiviteter tilbyr Svinøya Rorbuer lofotfiske, kajakkpadling, toppturer og natursafari med RIB.

Her finner du de

Kabelvåg Rorbuer

Dette er et tettsted og fiskevær i Vågan kommune på øya Austvågøy. Store deler av Kabelvåg Rorbuer ble bygd i 1923 av staten for å bedre fiskernes levevilkår mens de deltok på Lofotfisket. Den dag i dag er anlegget fortsatt viktig for turistfisket i Lofoten.

Rorbuanlegget tilbyr et stort utvalg av utleiebåter fra 5-7 meters lengde, med kabin, uten kabin, ekkolodd og GPS. Du kan også leie kjentmann / guide med på fisketuren for å raskt finne de beste fiskeplassene. Anlegget har alt hva en sportsfisker kan ønske seg: fileteringsrom, fryserom, fiskeutstyr og termodresser.

Les mer og bestill opphold her

Nyvågar Rorbuhotell

I Firenze finnes det er kart over middelalderens bebodde verden. Helt øverst på kartet står Vågar - verdens nordligste by på den tiden med teksten "Herfra kom Skreien".

I Kabelvåg finner du også Nyvågar Rorbuhotell, som ligger idyllisk til ved Lofothavet, kun 5 km fra Svolvær.

Her er det 30 komfortable og romslige rorbuer og en restaurant som serverer hjemmelaget mat basert på de fineste, lokale råvarer.

Her finner du det

Rorbuanlegget Svolvær Havn

Med unik beliggenhet i Svolvær havn får du nydelig utsikt og samtidig nærhet til byen, havet og fjellene som omkranser Lofotbyen. Et godt valg dersom du vil bo med kort gangavstand til Svolvær sentrum, men ønsker samtidig ro og stillhet.

Hver rorbusuite har egen balkong med utsikt utover Vestfjorden og stor kaiterrasse.

Her finner du det

Henningsvær Rorbuer

Henningsvær består av mange små øyer knyttet sammen med moloer og steinfyllinger, og er av den grunnen også kalt "Nordens Venezia".

Rorbuanlegget ligger helt i havkanten med god utsikt til Lofotveggen. Her kan du oppleve hvordan det unike lyset vender i løpet av døgnets timer. Er du en morgenfugl, kan du våkne til utror for fiskeflåten rett utenfor rorbuvinduet. I bryggen hvor det tidligere var fiskemottak, er det i dag resepsjon og spisested.

Henningsvær Rorbuer består av 25 restaurerte rorbuer, og her er den opprinnelige bebyggelsen ivaretatt.

Les mer og bestill her

Fiskekrogen Henningsvær

Henningsvær kan by på et annet rorbuanlegg - Fiskekrogen. Samtidskunstmuseet KaviarFactory ligger 3 minutters gange unna.

Alle hyttene på Fiskekrogen har havutsikt, sittehjørne, spiseplass, flatskjerm-TV og flislagt bad med dusj.

Her finner du det

Sjøstranden Rorbuer

Sjøstrand Rorbuer ligger en 5 minutters kjøretur fra tettstedet Ballstad, og tilbyr leiligheter og rorbuer med kjøkkenkrok, gratis Wi-Fi og terrasse eller uteplass. Leknes lufthavn ligger 11,5 km unna. Anlegget eies og drives av en ekte fiskerfamilie.

Alle boenhetene på Sjøstrand har tremøbler, sittehjørne, eget bad med dusj og enten fjell- eller sjøutsikt.

Du kan koble av i boblebadet eller i TV-stuen, og du parkerer gratis på stedet.

Her finner du det

Reine Rorbuer

Reine Rorbuer ligger nesten så langt ut i Lofoten som du kan komme. 32 komfortable rorbuer med historisk sus og historiske navn.

Alle har eget kjøkken, om du ønsker å fiske og lage maten selv. Ellers tilbyr anlegget egen restaurant som sikrer deg fantastisk mat uten å ta i et snøre.

Les mer og book her

Eliassen Rorbuer

Eliassen Rorbuer er Lofotens eldste rorbuanlegg, og holder til i renoverte fiskehytter på Hamnøy. Her tilbys du gratis bruk av robåter, restaurant Gadus og hytter med egen kjøkkenkrok. Moskenes fergeleie er 10 km unna.

Les mer og se ledige datoer her

Lofoten Rorbuhotell

Dette er hotell, rorbu og restaurant på vakre Sørvågen i Lofoten. Restauranten tilbyr mat laget av kortreist og ferske råvarer. Alle rommene har sjøutsikt, og du kan velge mellom rom eller hytter med selvhusholdning.

På stedet og i området rundt kan du holde deg aktiv med sykling, turgåing og dykking.

Les mer og bestill opphold her

Les også: Opplev vakre Lofoten i sommer

Kilder: Wikipedia, Lofoten.info, Finnreise, Lofoten.com, Lofoten Rorbuhotell, ClassicNorway.no