Pub er en forkortelse for public house, og den historiske bakgrunnen for navnet er at serveringsstedene for øl skulle være offentlig tilgjengelig.

Pubene i London varierer like mye som humøret på en gjennomsnittlig treåring. Du kan fort havne inn på et sted som riktignok serverer deg en pint, men som ellers har så lite å by på at utvalget på Joker føles som et middels amerikansk supermarked.

Enkelt nok for oss nordmenn kan vi si at det finnes tre forskjellige typer av puber man kan vurdere: De som har god mat, de som er laget for en god øl og de som er laget for en god fest.

Vi starter med maten, siden vi har lært hjemmefra at det er dumt å drikke på tom mage.

De beste gastropubene i London

Skal du virkelig begynne øverst skal du sjekke ut The Harwood Arms i Fulham. Puben er den første puben som fikk Michelinstjerne. Puben ligger et steinkast unna Stamford Bridge, og t-banestasjonen Fulham Broadway. Hvis du skal på den puben, og det bør du, kan du bo på Chelsea-hotellet: Millenium & Copthorne Hotels at Chelsea Football Club, som er et strålende fint hotell rett på Stamford Bridge.

Enda bedre er en gastropub hvor du kan ha soverom i etasjen over. Det gjør det mye lettere hvis du skal ramle i seng etter et godt måltid. Vi elsker The Orange i Pimlico. Veldig fine rom (kun 4!) og særdeles god mat. Puben har mat på øverste hylle.

Litt utenfor sentrum finner du The Red Lion & Sun, som ikke bare har noe av den beste maten i London - men også ekstremt godt whiskyutvalg. Gastropuben ligger i Highgate (Northern Line). Et lite stykke å dra med undergrunnen, men vel verdt for litt østers, sjampis, whisky og deilig mat.

Noe rimeligere er The Pig and Butcher, som ligger i Islington. Sjekk ut om de har stek på menyen. Anbefalt.

De beste pubene for øl i London

Det er mulig det kan virke litt enkelt å lete etter en pub som er god på øl, fordi det burde være naturlig. Vi har likevel lett etter de pubene i London som gir deg noe mer enn bare den helt vanlige pinten, den som Frank Strandli likte så godt.

Vi havner i Pimlico igjen, som er det området i London som er mest undervurdert av oss nordmenn, og anbefaler Cask pub and Kitchen. Maten er helt fin også. Ølmenyen oppdaterer seg daglig for øvrig. Kjøper du take-away, på ølet altså, får du 33 prosent avslag på prisen. Vi tar den igjen for oss nordmenn: Kjøper du take-away på ølet får du 33 prosents avslag. Er du ute etter et rimelig og helt fint hotell i London er også Pimlico et fint valg med slike hotell som The Melbourne House. Tak over hodet og låsbar dør, eget bad.

Litt, neida, veldig upscale, er The Arbitrager. Den er også god for drinker, og er i The City som det heter. Her møter du mange i dress. Du kan ta privatsjåføren tilbake til The Wesbury Mayfair herfra.

Skulle du bli øltørst på Oxford Street er det helt greit på Marlborough Head. En pub i Greene King-kjeden. Maten er kjedemat, og ølet akkurat som du forventer det. Likevel er lokalene koselig, og siden det er en pub like ved Oxford Street er det liksom en pluss i margen.

De beste pubene for fest i London

Du bør ikke ha oppsøkt puber uten å vært på French House i Soho. Her festet Charles de Gaulle og Francis Bacon, og det er nesten alltid fullt. Puben er noen steinkast unna det sykeste hotellet i London: Ham Yard Hotel.

Irske puber er nesten alltid gode for en fest, og The Auld Shillelagh kalles den beste irske puben utenfor Irland av mange grunner. Puben ligger i Stoke Newington, som er et stykke unna sentrum. Du vil likevel ikke angre.

Som de fleste har oppdaget på tur i England så stenger engelske puber noen ganger litt tidlig. Det gjør ikke gamingpuben Four Quarters South, men den ligger ganske langt sør i London. I sentrum finner du feset på Bunga Bunga Covent Garden, men da drar vi pubkonseptet langt.

Bonus: De 5 beste pubene du kan bo på

Dette er puber som har overnattingsmuligheter, altså egne rom.

The Orange i Pimlico

The Fox & Anchor i Clerkenwell

The Malt House i Fulham

The Bull and the Hide i City

The Hand & Flower i Kensington