Det er tydelig hvorfor Milanesere er så stolte av byen sin. Det er ikke bare på grunn av sine store kulturelle severdigheter, slik som det ultrasjarmerende operahuset La Scala eller Leonardo Da Vincis vingård. Heller ikke de utallige koselige fortauskafeene og det faktum at de har verdens beste is. Milano er nemlig også fødestedet for ikoniske designere som Donatella Versace, Giorgio Armani og Stefano Gabbana. En by med rik historie, kunst og skjønnhet.

Dette er de 10 beste hotellene i Milano.

Fly direkte til Milano på under tre timer. Søk fly til Milano her.

Verdens beste moteby

Storbyen huser den såkalte «Quadrilatero d’Oro» (det gylne trekanten), som består av verdens beste luksus, mote-og smykkebutikker. Disse strekker seg gjennom fire gater; Via Monte Napoleone, Via Alessandro Manzoni, Via della Spiga og Corso Venezia. Disse gatene anses som det beste distriktet for italiensk design.

Italias eldste kjøpesenter fra 1861, Galleria Vittorio Emanuele II, har fått navnet sitt etter Italias første konge ved samme navn. Her finner du de mest eksklusive butikkene og verdens første Prada-butikk. I tillegg er galleriet et viktig landemerke i Milano med et verdenskjent takstruktur som er laget av jern og glass. Galleriet har to hovedinnganger. Den ene er fra katedralen Piazza del Duomo, mens den andre går til operahuset La Scala.

En annen prestisjefull designergate er Via Monte Napoleone. Navnet dateres tilbake til keiseren av Frankrike, Napoleon Bonaparte, som ble kronet til kongen av Italia i 1805 i Milano. I denne gaten vil du finne butikker som Prada, Gucci, Dolce & Gabbana, Fendi og Giorgio Armani.

Tips: I den sentral delen av galleriet vil du finne et trykk av oksen på flisene. Tradisjonen sier at hvis man setter sin høyre hæl på oksens kjønnsorganer og snurrer rundt tre ganger, får man lykke i livet. Denne tradisjonen har gitt et hull på flisene der oksens kjønnsorganger er.

Kunst og kultur

Du kan ikke reise til Milano uten å oppleve Leonardo Davincis «Den siste nattverden» i klosteret Santa Maria delle Grazie. Maleriet som ble ferdigstilt i 1498, er kanskje det mest avbildede måltidet i historien og et av histories mest berømte malerier. Og vil du oppleve det lille ekstra kan du til og med få se hvor Leonardo Da Vinci tilbrakte mest tid mens han malte. Casa degli Atellani er et privat bolig som gir deg en unik mulighet til å følge artistens fotspor og besøke vingården hans.

Da Vinci jobbet med en rekke prosjekter for hertug Ludovico Sforza - deriblant «Den siste nattverden». Vingården fikk han som en takkegave for jobben han gjorde i de tjue årene.

Et annet høydepunkt er verdens første operahus, Teatro Alla Scala (også kjent som La Scala). Her gjelder det ikke bare å få med seg balett eller opera, men selveste operahuset fungerer også som museum. Du kan bestille deg en guidet tur og få med deg historien bak Italias mest kjente musikere, og se hvordan kostymene ble skapt på Ansaldo-verkstedet.

De fleste har fått med seg Milanos mest kjente landemerke, Duomo di Milano-katedralen. Men visste du at du kan komme deg opp på taket? Se den imponerende utsikten over byen som har blitt sterkt moderinsert de siste par årene. «Det nye Milano» som de kaller det, består av moderne bygninger, deriblant Bosco Verticale, som er verdens første vertikale skog på to skyskrapere.

Tips: Er du en bokelsker, bør du få med deg Biblioteca Amborisiana. Dette er et historisk bibliotek i Milano fra 1609, og anses å være det første allmenne bibliotek i Europa.

Mat og drikke

Ta deg en pause fra shoppingen og byvandringen med noe godt i glasset. På Asola Rooftop Restaurant kan du nyte en drink med utsikt over Milano. Lunsjen kan spises på restaurant Taverna Moriggi med en deilig risotto og en forfriskende dessert. Maten her er så kunstnerisk at du må bare ta frem mobilen. Bli heller ikke overrasket om du ser kjente influencere og kjendiser henge her.

Selv om mange ikke forbiner Milano med vinsmaking, er det faktisk mulig å få det til. Har du litt tid til overs er det alltid moro å ta en runde. På Porta del Vino kan du smake på rosé, hvitvin og rødvin.

Provinsen Sondrio

Omtrent to timer fra Milano sentrum finner du byen Sondrio - en skjult perle som er verdt å ta turen til. Det enkleste er å leie en bil, ellers må du bytte tog to ganger før du kommer deg hit.

I Sondrio er det herlig naturlandskap som minner om en blanding av Sveits og Toscana. På hotellet La Fiorida kan du bo på en herlig gård omringet av høye fjelltopper og grønne sletter.

Fra hotellet er det kort avstand til nærliggende byer som urørte Morbegno og den unike hengebroen på 234 meter i samme by, Ponte nel Cielo.

En sykkeltur langs bilfrie Sentiero Valtellina er bare helt idyllisk. Det er en enkel rute og du får med deg både natur, innjøen Adda og herlige bygninger på veien.

Tips: Vil du oppleve det erkeitalienske og være med på vinsmaking midt i et grønt naturlandskap? Det anbefales å bestille en vinsmaking hos Triacca Winery.

Her bor du i Milano sentrum:

Nyx Hotel


Four Points Sheraton Hotel

Se flere hoteller i Milano her