LONDON, ENGLAND (Nettavisen): Gatene i London var nærmest fylt til randen i anledning dronning Elizabeth IIs begravelse mandag. Selve seremonien ble avholdt i Westminster Abbey, før kisten ble fraktet til Wellington Arch og deretter videre til hennes aller siste hvilested i Windsor.

Les også: Kong Charles tok til tårene i morens begravelse

Tusenvis av mennesker samlet seg langs ruten der dronningens kiste ble fraktet, der samtlige hadde ett mål for øyet – å få et siste glimt av Storbritannias dronning. Og det skulle vise seg å være enklere sagt enn gjort, fikk flere erfare.

Blant andre en italiensk kvinne Nettavisen møtte i London.

– Jeg kom for å si farvel til dronningen. Men jeg kom for sent til å se noe som helst, så nå prøver jeg å se noe gjennom sprekken her, forteller hun til Nettavisen etter begravelsen.

Det var nemlig lagt opp til flere områder der offentligheten kunne se prosesjonen gjennom Londons gater, men de fylte seg raskt opp og ble stengt av. De som ikke fikk plass ble henvist til Hyde Park, der man kunne følge det hele på flere storskjermer, men enkelte prøvde likevel å komme nærmere.

Dog uten hell.

– Jeg har ikke sett noen ting nei, sier den italienske kvinnen.

Den italienske kvinnen var uansett glad for å være i London.

– Jeg ville være en del av dette øyeblikket. Dronningen har alltid vært en inspirasjon for meg, og jeg følte det var riktig å reise hit, sier kvinnen, som reiser tilbake til Italia på tirsdag.

– Ingen trodde Charles skulle bli konge

Også Katie og Sam, som begge studerer i London, erfarte at hovedstaden var fullere enn vanlig mandag.

– Det er mye mennesker, og man merker godt at det er mange som ikke bor her til vanlig. Folk går veldig sakte, sier Sam lattermildt til Nettavisen når begravelsen er overstått. 

– Det er mye mer folk enn forventet. Noen mennesker har til og med klatret opp på lyktestolper, supplerer Katie.

Sam og Katie tok turen ut i Londons gater mandag for å være vitne til noe de aldri tror kommer til å skje igjen. De tror nemlig ikke fremtidige begravelser blir like store som denne.

Les også: Slik var dronning Elizabeths siste dager

– Dronning Elizabeth har jo alltid vært der, og mange av oss har hatt et forhold til henne. Så hennes bortgang er historisk, dette er slutten på en æra for mange folk, sier Sam.

– En stor begravelse var forventet, men jeg tror ikke det blir like stort den dagen Charles dør, legger Katie til.

De er begge spent på hvordan Charles blir som konge.

– Ingen trodde det her noen gang skulle skje, sier Sam og ler.

– Jeg heier ikke veldig på Charles, men jeg er heller ikke blant dem som vil fjerne monarkiet. Jeg er litt likegyldig. Så forhåpentligvis følger han i dronningens fotspor og er en god rollemodell som er der når folket trenger det, legger han til. 

– Rart å si «kong Charles»

I Hyde Park, der flere møtte opp for å følge begravelsen på storskjerm, møtte Nettavisen paret Nicola og Aaron. De satt godt plassert på hver sin campingstol med et flagg på fanget.

De er begge fra London, og hadde allerede på forhånd innsett at de ikke kom til å se noe i gatene. Derfor gikk de for parkalternativet – og fulgte heller seremonien fra avstand.

Paret legger ikke skjul på at de er lei seg for at dronningen er borte, ei heller at de er spente på sin nye konge.

– Det er veldig rart å si kong Charles. Da de spilte nasjonalsangen var det uvant at man plutselig synger «God Save the King», men vi blir vel fort vant til det, sier Aaron.

Både han og Nicola tror likevel han vil gjøre det bra.

– Jeg tror det blir fint, for jeg tror dronningen har trent han opp bra, sier Nicola og legger til:

– Men det blir nok noen tydelige endringer. Jeg tror vi kommer til å se et langt mer moderne kongehus fremover.

De har imidlertid ett ønske om en videreføring:

– Dronningen var veldig morsom. Så jeg håper kong Charles tar med seg humor inn i rollen som konge, sier Aaron.