Videoen om mannen som nesten klarer å hoppe ned fra det snødekte taket er blitt spredt i sosiale medier den siste uken. Den er en av videoer folk ler godt av, tross at det ikke ser så godt ut.

Du har også barnet som får Ola-bilen over seg og barnet som stapper så mye pølsebiter i munnen så hun plutselig setter bitene i halsen. Dermed avsløres det også at videoen er laget av Røde Kors.

Her kan du klikke deg videre til de interaktive sidene

- Vi tar i bruk sterke virkemidler - men det mener vi rett i en så viktig sak, sier kommunikasjons- og markedsdirektør Øistein Mjærum til Nettavisen.

Kun fire av 10 kunne ha reddet deg

Årsaken til videoen er en ny undersøkelse som viser at det bare er 4 av 10 av oss som svarer at vi helt sikkert kan utføre livreddende førstehjelp i livstruende situasjoner i hverdagen.

Resten av oss ville kanskje forsøke å hjelpe til, men vi ville være redde og usikre på om vi gjorde ting riktig. Eller i verste fall, ikke vite hva vi skulle gjøre.

Mange av oss har ikke ferske førstehjelpskunnskaper. For hva gjør du om ungen setter en pølsebit i halsen og blir blå? Slutten på videoen er en svært ubehagelig påminnelse for foreldre som føler seg usikre.

- Det vi vil oppnå er rett og slett å redde flere liv. Det at flere nordmenn skal tørre å gjøre den første hjelpen. Og de skal helst vite hva de skal gjøre. Det viktigste for oss er at de vet at de skal noe, sier Mjærum.

Han sier at det ikke er sånn at du trenger å sette av en uke på kurs for å lære førstehjelp.

- Du kommer veldig langt ved å se på noen enkle instruksjonsvideoer. Det er en god start, sier Mjærum til Nettavisen.

Også barn kan redde liv

I Røde Kors' nye kampanje blir også barn involvert.

- Barn kan også være til hjelp. Det viktigste er å varsle og de fleste barn i dag er vant til å ta telefoner og ringe 1-1-3. Det har jo vært flere episoder det siste året der barn har reddet livet til sine foreldre ved å ringe 1-1-3. Derfor har vi en helt spesiell satsing opp mot norske barnehager, der vi har med oss maskoten «Henry», forteller Mjærum.

Her kan du ta quizen: Kunne du ha reddet et barn?

UNDER SER DU HVORDAN DU HINDRER AT ET BARN BLIR KVALT: