Konkurransen begynner å tilspisse seg inne på Setnesmoen, og det er tydelig at tilværelsen tærer mer og mer på aspirantene. Denne uken har de blitt utsatt for en rekke øvelser som har testet deltakernes evne til å håndtere stress.

I den siste og avgjørende øvelsen før ukens dimmekamp ble de syv gjenværende deltakerne delt inn i to lag, og taperlagets to dårligste rangerte deltakere måtte møtes i kamp.

Les også: Rikke Isaksen fryktet nettroll før «Kompani Lauritzen»: Nå overveldes hun av støtten

Det var artistene Daniel Kvammen (33) og Ruben Markussen (26) som forsøkte en siste gang å sikre seg en plass videre i «Kompani Lauritzen», og det var til slutt Markussen som kom seirende ut av dimmekampen.

Fryktet utfallet

I lørdagens dimmekamp skal aspirantene raskest mulig plassere seg i riktig rute etter gitte kommandoer fra major Kristian Ødegård. Det gjelder å tenke fort og strategisk, og første dimitent som plasserer seg i riktig rute sikrer seg poeng. Det var førstemann til fem poeng.


Før øvelsen ble iverksatt sådde Kvammen tvil rundt sine egne ferdigheter til dimmekampen, og artisten fryktet at det ikke ville gå hans vei.

– Tall og stress kombinert fører til totalt blackout i hodet mitt. Det var den verste oppgaven for meg å få, sier Kvammen til Nettavisen.

Les også: Helomvending i «Kompani Lauritzen»: Fikk hemmelig beskjed av produksjonen

Uten å spekulere i hvordan utfallet hadde blitt dersom oppgaven var fysisk, legger ikke 33-åringen skjul på at han tror vinnersjansene hans ville vært større dersom det var en fysisk oppgave.

– Men man kan ikke gå inn der og tro at man skal mestre alt sammen. En del av gamet er variasjonen i oppgaver og utfordringer. Noe er man dårlig på og annet er man god på, fortsetter den utslåtte aspiranten.

I konkurransen er det Markussen som er overlegen og hanker inn mesteparten av poengene. Og dermed er han den første av de to som oppnår fem poeng.

Men selv om Kvammen likevel klarer å sikre seg to poeng, var det ikke nok til å fortsette reisen i kompaniet.

Måtte dra hjem tomhendt

Med kun to uker unna den store «Kompani Lauritzen»-finalen, var det ingen tvil om at Kvammen følte det var en skuffelse å ryke ut. Spesielt rett før aspirantene skulle bli fullverdige jegere, noe 33-åringen hadde troen på at han ville mestre.

Samtidig var han også lettet for å pakke sekken og komme tilbake til hverdagen og til kjæresten sin, Vilde Darvik.

– Det var rart å være borte fra hverandre, vi lever livene våre sammen og inkluderer hverandre i alle små og store avgjørelser, sier Kvammen.

Men det aller verste med å ryke ut betød at 33-åringen ikke klarte å holde løftet sitt til stesønnen sin.

– Jeg hadde lovet en åtteåring hjemme og komme hjem med en oransje beret. Jeg var skuffet over meg selv, men familien ble såpass glad for å se meg igjen at det ble fort glemt. Jeg er tilgitt for den manglende oransje luen, forteller musikeren.

Les også: Tok til tårene da han så hva «Kompani»-kjendisene gjorde

Ekstrem hjemlengsel

Etter fire uker hjemmefra og under krevende forhold i Åndalsnes, uttrykte Kvammen sterk hjemlengsel kun dager før den avgjørende kampen. Derfor var det også noe fint med å måtte forlate kompaniet for 33-åringen.

– Oppholdet var intenst og langdrygt, så det var deilig å komme hjem til hjemmelaget mat, sene morgninger og uoppredde senger.

Livet utenfor militærleieren viste seg å sette sine spor for musikeren, som meldte oppvaskmaskinen klar for inspeksjon hjemme. Men det ga seg heldigvis etter noen uker.

Les også: TV 2-profilen tar avstand fra vold etter vond fortid: – Har brukt mange år på å angre

Det Kvammen savnet mest fra tiden inne på Setnesmoen leir var alle rutinene som fulgte med rekruttperioden, og at som soldat trengte han bare å lytte til beskjeder og ikke gjøre mye ut av seg.

I tillegg savnet han troppen, og i dagene etter var det uvant å stå opp uten å se meddeltakernes trøtte og varme fjes, ifølge Kvammen.

Les også: Blomstrende bromance på «Kompani Lauritzen»: – Eg elska han frå dag ein

Det var flere 33-åringen fikk et unikt bånd underveis. Han legger ikke skjul på at Espen PA Lervaag (44) ble hans hjertevenn, men han ble også være venner med Emilie Enger Mehl (28), Tone Damli (34) og Marius Skjelbæk (31) . Og etter programmet rullet på TV-skjermen har vennegjengen hatt ett mål:

– Vi håper å utklassere Siri Kristiansen og Mashadi-tvillingene i «verdens beste kompani-gjeng», sier Kvammen.