Gå til sidens hovedinnhold

Røper detaljer om begravelsen: Dronningen separerer brødrene

– Dette er en begravelse, og vi vil ikke dra inn i disse oppfatningene om at det er drama, sier en talsperson for Buckingham Palace etter endringene.

Lørdag ettermiddag skal prins Philip begraves i St George's Chapel i Windsor, sju dager etter hans bortgang.

9. april døde det lengstlevende mannlige medlemmet av det britiske kongehuset i sitt eget hjem Windsor Castle, 99 år gammel.

Les også: Storbritannias prins Philip er død

I flere tiår var prinsen med på planlegging av sin egen begravelse, men på grunn av den pågående pandemien, har dronning Elizabeth måttet endre på noen av planene.

Splitter brødrene

Til tross for strenge smittevernregler har dronningen, etter ønske fra den avdøde prinsen, likevel klart å ha representanter fra alle sidene av familien til stede. Blant annet skal barnebarna prins Harry og William bære kisten under begravelsen, men med et lite unntak.

Ifølge Daily Mail har dronningen nå bestemt å splitte de to brødrene.

Hvorfor dronningen ønsker å splitte de to brødrene er ikke kjent. Flere spekulerer på om det kan ha noe med forholdet til de to brødrene som er blitt satt på prøve den siste tiden, og at dronningen ikke ønsker noe drama i ektemannens begravelse. Dette ønsker imidlertid ikke Buckingham Palace å svare på.

– Dette er en begravelse, og vi vil ikke dra inn i disse oppfatningene om at det er drama. Dronningens ønsker er blitt fulgt i arrangeringen, uttaler en talsperson for Buckingham Palace til Daily Mail.

Les også: Meghan uteblir fra begravelsen: Dette er den egentlige grunnen, ifølge britisk avis

– Bra for dem

Den kongelige biografen Hugo Vickers tror imidlertid at løsningen til dronning Elizabeth kan være bra for dem. Han hevder at det skal være Peter Philips, prins philip sitt eldste barnebarn, som er valgt til å gå mellom brødrene.

– Peter Philips var ekstremt snill med guttene da Diana døde, så jeg tror det vil være bra for dem. Noen ganger tror jeg at om man oppfører seg pent i offentligheten så vil dette også gjøre det lettere å oppføre seg når man er i en privat sammenkomst også. Prins Philip og dronningen var meklere hele livet, så jeg er sikker på at dette er det han ønsket, sier Vickers til avisen.

Sist gang de to brødrene ble sett i offentligheten sammen var i mars i fjor. At det vil bli en dag med inntrykk og mye følelser er Vicers overbevist om. Han mener at Peter Philips er blitt valgt ut bevisst til å gå mellom de to brødrene.

Les også: Meghan uteblir fra begravelsen: Dette er den egentlige grunnen, ifølge britisk avis

Kort gjesteliste

På grunn av strengt smittevern vil det stort sett være nær familie som deltar i begravelsen. Ifølge Daily Mail er det ventet 30 stykker, der alle må bruke munnbind.

Den eneste som er invitert uten å være et familiemedlem er Countess Mountbatten av Burma, tidligere kjent som Lady Romsey og senere Lady Brabourne. Hun var også en av hans nærmeste venner.

Ifølge Metro vil prins Philip bli gravlagt i Frogmore Gardens, på eiendommen til Windsor Castle. Frogmore Gardens er privat område, så det vil ikke være mulig å besøke prinsens siste hvilested.

Mesteparten av de tidligere regjerende monarkene er gravlagt i Westminster Abbey og ved St. George's Chapel. Dronning Victoria er på sin side begravet i Frogmore Gardens sammen med prins Albert.