Gå til sidens hovedinnhold

Russisk sirkus granskes etter forestilling med ape i naziuniform

Et statlig russisk sirkus granskes etter en juleforestilling der en ape var kledd i naziuniform og to geiter var utstyrt med hakekors.

Se video øverst: Vekker oppsikt - se hva dyrene har på seg

Påtalemyndigheten sier de har åpnet en undersøkelsessak mot sirkuset etter at bilder fra forestillingen dukket opp på sosiale medier. Bildene viser «dyr kledd i tepper med nazisymboler», opplyser statsadvokaten i regionen Udmurtia, rundt 900 kilometer øst for Moskva. I en video blir apen ført rundt i manesjen av en kvinne i sovjetisk militæruniform, fulgt av geitene, som var dekket med røde pledd med hakekors.

Les også: Erna Solberg svarer på lesernes koronaspørsmål

Forestillingen ble satt opp av den lokale kirken 8. januar, dagen etter den russisk-ortodokse julefeiringen. I videoen beskriver prest Roman Voskrensenskikh det hele som en «historisk reise til jul i ulike tidsaldre». Det lokale bispedømmet sier nazisymbolene ble brukt i en scene som handlet om Nazi-Tysklands militære tap utenfor Moskva i 1942.

– Underholdning er sentralt for sirkuset som kunstform, og det kommer ikke som noen overraskelse at det visuelle uttrykket kan være ironisk og noen ganger også grotesk, heter det i en uttalelse. Både sirkuset og bispedømmet sier de ikke har brutt loven. De viser til en lovendring som letter på det generelle forbudet mot bruk av nazisymboler.

Endringen ble innført i fjor og tillater bruk som ikke er ment å fremme fascistisk ideologi.

Rashid Khusnutdinov, styreformann for det offentlige kammeret i Udmurtia, mener den unaturlige og misantropiske naturen til nazismen på ingen måtte burde dysses ned.

- For disse formålene tillater loven bruk av nazistiske symboler. For eksempel ser vi dette i en rekke fantastiske sovjetiske filmer om den store patriotiske (andre verdens-) krigen, sier han.

Les også: Stjerneparets sønn suser nedover bakken: – Han begynner å skremme dritten ut av meg

Reklame

Siste sjanse i dag: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken