Russlands invasjon av Ukraina har ikke bare vakt internasjonal kritikk. Det har vært store demonstrasjoner i russiske storbyer og flere av Russlands mest fremtredende kjendiser tar til sosiale medier for å kritisere krigen Putin-regimet har dratt landet inn i.

Flere av dem har sagt klart ifra om at de ikke støtter krigen.

Nei til krig

Kjendisen og programlederen Ksenia Sobtsjak (40) er blant dem som protesterer mot krigen. I 2018 stilte hun også opp i det russiske presidentvalget, men Vladimir Putin (69) ble nok en gang gjenvalgt som president.

I likhet med mange andre kjente russiske profiler har Sobtsjak delt en svart post på Instagram.

«Vi russere vil håndtere konsekvensene av i dag i mange år fremover, skrev sosialist og den tidligere presidentkandidaten»

En av Russlands mest populære tv-stjerner og skuespiller Ivan Urgant (43) er også en av dem som delte et svart bilde forrige torsdag, og skrev følgende:

«Frykt og smerte. NEI TIL KRIG».


Uttalelsene til Urgant, som har sitt eget talkshow på den russiske statskontrollerte Kanal 1, fikk imidlertid konsekvenser. Dagen etter han sa nei til krig ble programmet tatt av sendeskjemaet, og har siden ikke blitt vist på russiske TV-kanaler.

Støttes ikke

Også den russiske supermodellen Irina Shayk (36), som blant annet har vært sammen med fotballproffen Cristiano Ronaldo (37), delte et innlegg på Instagram tirsdag kveld til sine 18 millioner følgere, hvor hun skriver at hun ikke støtter krig.

«Nei til krig. Jeg kommer til å donere penger til Unicef og Røde Kors Ukraina - Vær så snill og sjekk instagramhistorien min for lenker og informasjon. Gi det dere har mulighet til. Jeg ber for fred».

Den russiske YouTube-profilen Roman Albertovich Abalin (24) deler engelske videoer der han snakker om livet sitt og om det russiske samfunnet. Nylig delte han en video hvor han er overbevist om at det russiske folk ikke støtter krigføringen i Ukraina.

Abalin har også tidligere uttrykt seg kritisk til Putin, og har satt fokus på de mer uheldige sidene ved det russiske samfunnet.

Han understreker i videoen at vanlige russere sier nei til krig.

Vil ikke jobbe for en morder

Fjorårets fredsprisvinner Dmitrij Muratov (60), som er redaktør i den uavhengige avisen Novaja Gazeta, gikk forrige uke hardt ut mot Putin. Han la blant annet ut en video på avisens egne nettside hvor han forteller at redaksjonen sørger og skammer seg over den uprovoserte invasjonen.

Novaja Gazeta har blitt kalt den eneste maktkritiske avisen som har nasjonal betydning i Russland.

– Øverstkommanderende fikler med «atomknappen» som nøkkelringen til en kostbar bil. Hva blir det neste? Fyre av et atomvåpen? Jeg kan ikke tolke Vladimir Putin sine ord om gjengjeldelsesvåpen på noen annen måte, sier Muratov i videoen.

Videre forteller han at avisen kommer til å gi ut de neste utgavene på både russisk og ukrainsk.

Enkelte kulturprofiler som jobber innenfor statseide bedrifter, går så langt som å si opp jobbene sine som et tegn på protest.

Yelena Kovalskaya, direktør for det statseide Meyerhold Theatre Center, kunngjorde på sin Facebook-side torsdag forrige uke at hun ville trekke seg umiddelbart, ifølge Fortune.

«Det er umulig å jobbe for en morder og motta lønn fra ham. Jeg vil fullføre arbeidet jeg har startet, men uten lønn», skrev Kovalskaya.