Har du noen gang følt at du har kommet litt skjevt ut i en samtale? Da skal du være temmelig rask for å rette opp førsteinntrykket, viser forskning.

Lynrask avgjørelse

Det skal nemlig ikke mer til enn et tiendedels sekund fra vi ser et annet menneskes ansikt til vi tillegger det samme mennesket egenskaper.

Det er forsket bredt på hvordan førsteinntrykk former vårt syn på mennesker, spesielt innen arbeidslivet.

Forskerne Janine Willis og Alexander Todorov publiserte i 2006 en banebrytende forskningsartikkel om temaet. De fant at vi ikke bare bestemmer oss lynraskt. Vi bedømmer også personer ut fra dette aller første inntrykket, selv etter at vi får mer informasjon om dem.

I løpet av en tiendedels sekund vurderer vi hvor attraktive vi synes folk er, om de er aggressive, pålitelige, kompetente og om vi liker dem. Når testpersonene fikk mer tid, ble de bare enda sikrere i sin vurdering.

Om du skal på date

Om du nå blir nervøs, kan vi berolige deg med at forskerne faktisk fant at folk også fant flere trekk ved andre om de traff dem over tid.

Det kan jo være noe å tenke på om du for eksempel skal på en date.

En av verdens ledende samlivsforskere John Gottman sier at han i løpet av fem minutter vet om et par kommer til å skille seg eller ikke bare ved å observere dem.

Førsteinntrykket spiller også inn under for eksempel et jobbintervju, når du møter svigerforeldrene dine for første gang eller henvender deg til en ekspeditør i en butikk.

Det finnes mange gode tips på hvordan skape et godt førsteinntrykk, og hva du ikke bør gjøre.

Fire tips for førsteinntrykk

Psykologen Susan Whitbourne kommer med flere råd i Psychology Today.

1. Ikke snakk bare om deg selv. Det er ikke slik du vil bli husket

Det kan jo hende at du møter en interessant person i helgen. Men da bør du også la den andre personen fortelle om seg selv. De fleste av oss har vært borti de som understreker sine egne suksesser og som virker helt uimottakelige for andres innspill.

2. Ikke forsøk å fremstå som annerledes og spennende

Å strekke deg langt utover den personen du faktisk er, kan nesten virke motsatt av det du forsøker å oppnå. Gjør den enkle, men vanskelige «vær den du er».

3. Ikke vær for personlig med folk du ikke kjenner

Det er ikke slik at du gir et bedre inntrykk ved å avsløre mye om deg selv til personer som ikke helt vet hvem du er. Du trenger heller ikke relatere egne opplevelser til det de forteller hele tiden. Det kan oppfattes som slitsomt.

Eller gjør slik professor Ole Iversen ved BI foreslår:

4. Ta folk fast i hånden

Dette er faktisk det aller første du ofte gjør når du møter nye mennesker. Ha et fast håndtrykk, men ikke «ta en Trump».