En forskergruppe har i regi av Det nasjonale helsesinstituttet i USA undersøkt hvor lenge koronaviruset overlever i lufta, på rustfritt stål, plast og papp, skriver forskning.no.

Oppdatert: Nytt studie: - Koronaviruset kan overleve 17 dager på overflater

Resultatene fra studien er publisert på nettstedet medRxiv, men det presiseres at forskningen ikke er fagfellevurdert ennå.

Dataene tyder på at viruset overlever lengst på plast og rustfritt stål – i opptil tre døgn. På papp fant forskerne levende virus i opp til 24 timer, mens i luften overlevde viruset i rundt tre timer.

Så lenge kan korona overleve på forskjellige overflater:

  • I lufta: Opptil 3 timer
  • På papp: Opptil 24 timer
  • På plast og rustfritt stål: Opptil 3 døgn

Se video: Lenger ned i artikkelen kan du se hvordan du vasker hendene riktig.

Koronavirus har gode forhold i Norge

Testene ble gjort i laboratorium og temperaturen i rommet var mellom 21 og 23 grader celsius. Forskning.no skriver at viruset kan overleve litt lenger i lavere temperaturer.

Således har viruset bedre forhold i kjølige Norge enn for eksempel i Wuhan i Kina.

Forsker Gunnveig Grødeland ved avdeling for immunologi ved Universitetet i Oslo sier imidlertid til NRK at det er andre faktorer som reduserer smittefaren her til lands:

– I utgangspunktet smitter det lettere i Norge enn i Wuhan. Men vi bor mer spredt og har større avstander mellom mennesker enn det du typisk finner i Wuhan. Så det er fullt mulig at de to effekten kansellerer hverandre ut, sier forskeren til NRK.

Les også: Lege Wasim Zahid slakter «korona-strategi» som kan gi immunitet

Vask hendene ofte – i minst 30 sekunder

Resultatene fra Det nasjonale helsesinstituttet i USA gir viktig informasjon om hvordan viruset kan smitte og hvilke tiltak som er relevante.

I Folkehelseinstituttets veileder er god hoste- og håndhygiene listet opp som de to viktigste tiltakene for å forebygge smitte:

Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.

Oppdatert: Nytt studie: - Koronaviruset kan overleve 17 dager på overflater

Det er fortsatt uvisst hvor lenge coronaviruset overlever på hender, men for lignende virus har vi gode data:

– Hvis man ikke vasker hendene, vil influensavirus overleve på hendene i én time, hepatittvirus i 240 minutter og rotavirus i 260 minutter, har førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, tidligere sagt til Nettavisen.

For folk flest anbefales det å vaske hendene i 30 sekunder – det er mye lenger enn de fleste vasker hendene:

Les også: Arild er smittet av korona. Nå vil han at folk skal vite hvor subtile symptomene er

Healthcare Infecton Society (HIS) har gjort en metastudie med utgangspunkt i 22 studier, hvor det er sett på hvordan andre virus som likner på koronaviruset overlever på ulike overflater.

Det er ikke sikkert at dataene vil være direkte overførbare til korona, men dataene tyder på at tilsvarende virus, som Sars-viruset, kan overlever i opp til fire dager på glass.

Slik ser oversikten fra HIS ut når det gjelder Sars-viruset:

  • På metall: Opptil 5 dager
  • På tre: Opptil 4 dager
  • På papir: 4 til 5 dager
  • På glass: Opptil 4 dager
  • På plast: Opptil 4 dager

Oppdatert: Nytt studie: - Koronaviruset kan overleve 17 dager på overflater

Direktør i WHO: – Dette er den eneste medisinen vi tror kan ha reell effekt mot koronaviruset

Lyst til å bry hodet med noe helt annet enn koronavirus? Prøv deg på denne gåten som lurte selv Albert Einstein: