- Jeg blir litt sjokkert når du ser det så visuelt som her. Da blir det ekkelt å ta seg en iskaffe, men jeg gjør det jo jeg også, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody.

Sammen med Nettavisen har hun sjekket sukkerinnholdet i ulike drikker mange lar seg friste av i hverdagen.

Vi har tatt utgangspunkt i tilsatt sukker og målt opp i poser for å illustrere hvor mye sukker du får i deg når du drikker for eksempel brus, iskaffe, iste, vann med tilsatt smak eller sjokolademelk.

SE HELE RESULTATET LENGER NED PÅ SIDEN.

- Vannet overrasket meg. Jeg hadde aldri sett for meg at det var så mye sukker i vann. Nå er det imidlertid her snakk om Imsdal Aktiv, så da blir det viktig å lese den tittelen helt ut og tenke: «Er jeg en person som er i aktivitet?» spør Andersen, og legger til:

- Det er klart at i aktivitet så er karbohydrater og sukker den viktigste energikilden og særlig hvis man trener utover en time så trenger man påfyll av nettopp sukker. Da har man begynt å bruke opp lagrene. Men i hverdagen kan du heller drikke rent vann.

Ikke helt sukkerfritt

Andersen understreker at hun mener at det ikke er noe mål å ha et sukkerfritt kosthold. Det kan være vanskelig å gjennomføre for mange. Somebody står for at det ikke finnes usunn mat, bare usunne mengder.

- Man må ta hensyn til at man har et liv å leve, og jeg synes det er viktig å spise det man har lyst på, men man kan ikke spise alt hele tiden. Når det gjelder sukker så kan man prøve å rydde det mest mulig unna i hverdagen også unne seg det med god samvittighet av og til, sier hun og legger til:

- For eksempel skal man unne seg bakevarer. Men de er blitt så store, så det går an å dele en kanelbolle. Man skal ikke nødvendigvis droppe slikt, men dele eller bake selv i passe størrelse.

Daglig dose

Andersen opplyser at når det gjelder sukkerinntaket for voksne, så bør ikke det overskride 50 gram om dagen.

- Hvis vi går ut ifra en gjennomsnittlig voksen person, basert på 2000 kalorier om dagen, så bør maks 10 prosent komme fra tilsatt sukker. Det tilsvarer 50 gram tilsatt sukker for en voksen person. Det betyr ikke at vi skal etterstrebe og få i oss de 50 grammene, men at det er en maksgrense.

- Det som er skummelt å se, er at det er 50 gram tilsatt sukker og vel så det i en halvliter brus. Drikker man en brus om dagen har man fått i seg over 50 gram, og mange drikker kanskje mer brus enn det. Det handler ikke bare om at sukker fører til hull i tennene og svingning i blodsukkeret, men det handler om at du kaster bort kaloriene dine på sukkervann, istedenfor å spise annen mat med næring.

Her kan du se hvor mye sukker det er i ulike drikkevarer:

Imsdal Aktiv 0,5 liter

27, 3 gram tilsatt sukker

- Hjelp, dette skal jo egentlig bare være vann! Jeg ser også at imsdalflasken nå heter Imsdal Aktiv - det kan være en måte de forsvarer at vannet er tilsatt sukker, sier Andersen og legger til:

- Når vi har funnet sukkerinnholdet her, så har vi tatt utgangspunkt i sukkerarter. Det er fordi det ikke finnes naturlig i vann. Derfor mener jeg vi kan kalle dette tilsatt sukker.

- Mange opplever fruktose som sunnere enn sukker, men det er ikke det. Jeg må si at dette produktet overrasket meg. Drikken bør i så fall brukes når man er aktiv.

Coca Cola 0,5 liter

53 gram tilsatt sukker

- Dette kan kalles rent sukkervann. En person som har som vane å drikke brus, har kanskje også for vane å spise annen såkalt usunn mat.

- For en voksen gjennomsnittsperson anbefales det ikke å få i seg mer enn 50 gram tilsatt sukker per dag. En Cola inneholder 53 gram tilsatt sukker.

Iste, Grønn Lime fra Tine, 0,5 liter:

44 gram tilsatt sukker

- Denne er ikke så langt unna brus. Produktet høres og ser sunn ut, i tillegg er problemet at det er en stor flaske og man drikker gjerne hele. Jeg er ikke tilhenger av at det finnes usunn mat, men at det finnes usunne mengder. Når det er sagt så er et tips å lage ordentlig iste hjemme, det hadde vært noe.

Red Bull, 0,25 liter

27,5 gram tilsatt sukker

- Dette er bare sukker det også. Produktet er hårfint verre enn brus til og med, men størrelsen gjør at den totalsett havner bedre ut av det enn brus med tanke på sukkerinnhold.

Iskaffe, Cappuccino fra Tine, 0,33 liter

16, 5 gram tilsatt sukker

- Hvis du hadde gått for en vanlig cappuccino så ville den ikke hatt alt det sukkeret som her. Det er mange som mener det er enkelt å lage en hjemmelaget iskaffe, så hvis man drikker dette ofte er det mye sukker å spare på å lage den selv.

Frappuccino Starbucks, 0,25 liter:

25,5 gram tilsatt sukker

- Dette er mye sukker, det er halve «maksgrensen» for en voksen person. Her er vi også inne på det med å drikke kalorier, istedenfor å spise dem. Jeg tror ikke folk tenker over hvor mye kalorier de får i seg gjennom drikke.

Solrik, 0,25 liter

29,7 gram tilsatt sukker

- Denne er rett og slett forferdelig. Produktet står også ofte tilgjengelig på kafeer, og da er det ikke noe særlig å ta en slik juice og en bolle for eksempel. Da ville jeg valgt bolle og gått for vann som drikke. Solrik inneholder hele maksgrensen for hva barn på 5 år skal få i seg. Produsenten bør komme med en lik type drikk, men med fornuftig innhold.

Litago med jordbærsmak, Tine, 0,5 liter:

20 gram tilsatt sukker

- For barn så bidrar denne til mye sukker. Dette er også et jafs i sukkerinntaket, 20 gram av den daglige «maksgrensen» på 50 gram er en del.

Vitamin Boost, 0,5 liter:

20 gram tilsatt sukker

- Her er innholdet fruktose og vann. Fruktose er tilsatt så vi tenker at dette er som tilsatt sukker. Man skal ikke tro at man bare drikker vann tilsatt vitaminer, det finnes langt sunnere måter å få i seg vitaminer på enn dette alternativet.

Lerum ett glass saft:

24,5 gram tilsatt sukker

- Her tar vi utgangspunkt i ferdig blandet drikk. I ett glass saft er det faktisk mye sukker. Mange gir barnet saft når det er tørst, og da er det lett også å gi to glass. Da har barnet fått i seg mye sukker. Mødre sier ofte «men de løper det jo av seg», og det er greit når de er små. Men å etablere en vane med å drikke mye saft kan bety at det vedvarer ved eldre alder også.

Sjokolademelk, Tine, 0,25 liter:

12, 5 gram tilsatt sukker

- Denne er rettet mot barn, og barn i alderen 2-5 år bør ikke få i seg mer enn 30 gram tilsatt sukker. Men det er en grense som man ikke behøver å fylle hver dag. Størrelsen på dette produktet er derimot ikke avskrekkende. Dette er bedre enn for eksempel brus da melk inneholder næringsstoffer - så du gir kroppen i hvert fall noe. Men produsenten burde funnet en måte å redusere sukkeret på, det ville vært fint.