Gå til sidens hovedinnhold

Salen i tårer under datterens opptreden i Jahn Teigens bisettelse

Jahn Teigens bisettelse:

Jahn Teigen ble hyllet av familie og venner.

TØNSBERG DOMKIRKE (Nettavisen): Tirsdag 25. februar kom den triste beskjeden om at den folkekjære artisten Jahn Teigen hadde sovnet stille inn på Ystad Sykehus i Sverige mandagen før, 70 år gammel.

De siste årene led Jahn Teigen av alvorlig leddgikt, og sykdommen ble stadig mer utfordrende å leve med.

Teigen etterlot seg datteren Sara Skorgan Teigen (35) som han fikk med sin tidligere ektefelle Anita Skorgan (61), men også et gigantisk musikkavtrykk til det norske folk.

Onsdag ble den folkekjære artisten bisatt i Tønsberg domkirke. Den offentlige bisettelsen ble ledet av biskop Per Arne Dahl.

Les også: Hvordan vil du huske Jahn Teigen? Send din siste hilsen her

– Det har vært en prosess hvor vi har forsøkt å sy sammen en verdig avskjed med en veldig fin og spennende og en dypt religiøs mann, ifølge datteren Sara. Det merker vi også på alt han har sunget, forteller biskop Per Arne Dahl til Nettavisen.

Mintes eksmannen til latter fra kirkesalen

Anita Skorgan deltok i bisettelsen ved å lese minneord om sin tidligere ektemann. Hun mintes blant annet hennes første møte med Jahn Teigen, og fikk hele kirken til å le med historier fra livet de to har levd sammen.

- Det er vidunderlig å se så mye kjærlighet rundt oss i disse dager. Den siste sms jeg fikk av deg lød: «Jeg var stor, men jeg følte meg liten». Og da tenkte jeg at nå er du klar, klar til å dra. Vi må alle til syvende og sist finne vår størrelse. Takk kjære venn, avsluttet Skorgan talen med.

Se hele talen til Anita Skorgan under:

Anita Skorgan sang også to av Teigens kanskje mest kjente sanger, «Min første kjærlighet» og «Mil etter mil».

Les også: Anita Skorgan minnes Teigen

- Vanskelig å forstå

Også bestekompis Herodes Falsk og manager Trond Lie holdt en sterk tale under bisettelsen til Jahn Teigen.

- Jeg tror det er vanskelig å forstå Jahn Teigens karriere hvis du ikke var med fra start, uttalte Herodes Falsk blant annet, og mintes også låten «Mil etter Mil» som var startskuddet på karrieren til Teigen og gruppa «Prima Vera» som de to var en del av.

- Vi var bestekamerater, men du hadde en bestekamerat til - nemlig publikum, fortsatte Falsk og referte til hvordan de opplevde den enorme fanskaren.

Trond Lie benyttet sin tale til å hedre Jahn Teigens store karrierehopp. Blant annet St. Olavs orden, flere gode anmeldelser og oppnåelser Teigen har gjort gjennom karrieren og livet.

Også Lie måtte nevne det sterke båndet Teigen fikk til fansen i løpet av livet sitt som artist.

- Jeg husker du sa til meg «virkeligheten overgikk drømmene mine». Og det er jeg så glad du sa, uttalte Lie blant annet.

Regjeringen takket Jahn Teigen

Kulturminister Abid Raja meddelte sin dypeste kondolanse på vegne av regjeringen, og uttrykte stor takknemlighet for livet Teigen viet til kunst- og kulturliv.

- Og ikke minst for kulturens tjeneste som traff en hel nasjon. Det første jeg tenkte da jeg fikk beskjeden om Jahn Teigens bortgang var at Norge har mistet en nasjonalskatt. Og det har vi. Samtidig må vi være takknemlige for skattene vi sitter igjen med. Jahn Teigen er et tydelig bevis på at musikk og kultur samler oss, uttalte han blant annet.

Helt til slutt avsluttet datteren Sara Skorgan Teigen bisettelsen til Jahn Teigen med en rørende solosang til en av Jahn Teigens aller mest kjente sanger, sangen «Adieu».

Det hele ble svært følelsestungt for datteren som tydelig var preget under fremførelsen.

Se Sara Skorgan Teigens siste sang til pappa Teigen øverst i saken!

Også salen ble rørt av datterens fremførelse, og flere tok til tårene.

Bar kisten selv

Ut av kirken ble kisten med den folkekjære artisen båret av datteren Sara Skorgan Teigen og Anita Skorgan, sammen med blant andre Herodes Falsk og Trond Lie.

Bak kom resten av Teigens nære venner, med også pressen til stedet.

Korona-tiltak

Etter at Folkehelseinstituttet tirsdag anbefalte å avlyse eller utsette alle arrangementer med over 500 deltakere, har det blitt spekulert på om det vil iverksettes korona-tiltak i bisettelsen til Jahn Teigen.

I begravelsen er det nemlig ventet en rekke kjendiser og andre personer som ønsker å ta et siste farvel med artisten.

Overfor TV 2 tirsdag kunne kommuneoverlegen Sigmund Skei bekrefte at det vil bli iverksatt en rekke tiltak både i og utenfor kirken for å forhindre smittespredning.

– Det er to parallelle arrangementer i forbindelse med bisettelsen. Det er ett i kirken, og et utenfor med storskjerm. Nå har vi besluttet å sette en begrensning, slik at vi maksimalt slipper inn 500 personer på hvert arrangement, uttalte Skei til TV 2, og mener det blir feil å gå mot FHIs råd.

Tønsberg domkirke har i utganspunktet plass til 550 personer.

Ifølge Tønsberg Blad skal også bårebilen med den folkekjære artisten kjøre en siste æresrunde i hjembyen Tønsberg til tonene av «Adieu».

Les også: Jahn Teigen begraves ikke på statens regning

Flere melder avbud

I forkant av bisettelsen meldte flere kjendiser avbud på grunn av korona-frykt. Blant andre artist Benedicte Adrian, som ble kjent med Jahn Teigen allerede i 1979.

Til TV 2 har hun uttalt at hun selv ikke er redd for koronaviruset, men at hun har nære og kjære hun må tenke på.

– Jeg er ikke redd for å få koronaviruset selv, men jeg har folk i min omgangskrets, for eksempel mor på sykehjem og barn på skole, som jeg må tenke på, uttalte hun til kanalen mandag.

Ifølge Tønsberg Blad ble det delt ut antibac til alle de fremmøtte, i form av dispensere inne og utenfor kirken. Det ble også bli satt opp ekstra vaktmannskap og politi utenfor kirken i forbindelse med smittefaren.

Det var som nevnt kulturminister Abid Raja som var regjeringens representant i bisettelsen onsdag formiddag.

- Jeg tror det blir en varm og god avskjed. Selv om vi tar farvel i dag med en av de aller største, vår nasjonalskatt, så vil musikken fortsette å leve med oss, uttalte Abid Raja i forkant av bisettelsen til Tønsberg Blad.

Ifølge Nettavisens reporter på stedet virket det tilsynelatende til at flere valgte å trosse korona-frykten for å ta siste farvel med Jahn Teigen, og sto i kø utenfor kirken for å få plass.

- Det er cirka 60 meter med kø for å komme inn i kirken, fortalte Nettavisens reporter.

Ifølge politiet skal alle som sto i kø ha sluppet inn, og kirken er nå fullsatt. Utenfor står også flere å følger bisettelsen på storskjerm.

Ifølge Nettavisens reporter er det færre en antatt som har tatt turen foran storskjermen onsdag formiddag.

- Det er sol, men veldig kjølig utenfor kirken. Med tanke på været og korona-tiltak er det sikkert mange som følger med hjemme fra, sier Nettavisens reporter på stedet.

Les også: Sara Skorgan Teigen med hyllest til pappa: - Jeg mangler ord

Slik minnes vi Jahn Teigen

Etter en årelang musikkarriere med hits som blant annet «Mil etter mil», «Optimist» og «Det vakreste som fins», har Jahn Teingen de siste årene levd et tilbaketrukket liv på Klockargården i Ingelstorp utenfor Ystad.

Teigen er kjent som sanger og låtskriver med en lang rekke album og opptredener bak seg. Han var med i progrock-bandet Popol Vuh, senere Popol Ace, i 1970-årene.

Første gang han deltok i Melodi Grand Prix var i 1974, og i 1976 vakte han stor oppsikt da han framførte «Voodoo» i skjelettdrakt i duett med Inger Lise Rypdal.

Teigen fikk også stor oppmerksomhet i 1978 da han fikk null poeng i Eurovision Song Contest med sangen «Mil etter mil».

Mange husker han også som en del av humorgruppen Prima Vera, som ble startet i 1976. Ikledd den velkjente, grønne tightsen sammen med Tom Mathiesen og Herodes Falsk trimmet Teigen det norske folks lattermuskler helt til trioen ble oppløst i 1984. I 2014 fikk Prima Vera hedersprisen under Humorprisen.

Jahn Teigen mottok hedersprisen under Spellemannprisen i 1983 og 2009. I 2010 ble Jahn Teigen utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden, for hans innsats som musiker og artist. I sin vurdering ble det særlig lagt vekt på Teigens betydningsfulle innsats innen norsk populærmusikk og hans sjenerøsitet overfor andre artister og medmennesker.

Ble hedret til 70-årsdagen

I september 2019 fylte Teigen 70 år.

I forbindelse med dette fortalte han om sorgen han opplevde da flere av hans nærmeste døde.

Da karrieren var på høyden døde nemlig moren Esther, storebroren Viggo og fetteren Ove med få års mellomrom. Jahn opplevde dermed å føle seg veldig alene. Moren var 91 år da hun døde.

– Siden pappa døde allerede i 1993, var det plutselig bare meg igjen av den lille familien vår. Det ble voldsomt. Og da Lage plutselig døde - jeg visste ikke at han ble syk en gang - gikk jeg rett og slett i kjelleren. Da jeg kom ut av tunnelen var det like mørkt, fortalte Teigen til bladet Se og hør den gangen.

Tilbake i 2006 valgte Teigen å trekke seg markant tilbake, og vekk fra rampelyset. Likevel mistet han aldri musikkinteressen. I høst uttalte han nemlig til Se og hør at han jobbet med ny musikk.

Høsten 2016 var Teigen hovedperson for programserien En hyllest til Jahn Teigen på TVNorge. I programserien besøkte artistene Alexander Rybak, Carola og Didrik Solli-Tangen ham på gården i Skåne og sang sine versjoner av Teigens låter.

Les også: Norske kjendiser hyller Jahn Teigen: – En epoke er over

- En epoke i showbiz er over

Etter Jahn Teigens dødsfall flere norske artister delt sine kondolanser og hyllet den folkekjære artisen.

– En epoke i showbiz er over. Det er en trist dag, uttalte blant andre Kim Bård Hansen, bedre kjent som Herodes Falsk, til Drammens Tidende.

Sammen skapte de historie i norsk kulturliv i trioen Prima Vera, sammen med Tom Mathiesen.

– Jeg visste han var dårlig. Tom Mathisen og jeg besøkte ham, og da var han veldig dårlig. I går hørte jeg at han var innlagt på intensiven, og da visste jeg det ikke var bra, uttalte han til avisa.

Tom Mathisen og kona var på ferie på Kanariøyene da de fikk den tunge beskjeden tirsdag.

– Det er en veldig trist beskjed å få og det er jo en veldig trist dag. Vi er litt i sjokk. Han var en stor personlighet og en stor artist. Det er en dag med mye minner og man tenker veldig mye tilbake, sa Mathisen til Nettavisen.

Les også

Sigrun har startet Spleis for Jahn Teigens bisettelse: – Når staten ikke vil hedre han, så kan folket gjøre det

Les også

Sara Skorgan Teigen med hyllest til pappa: - Jeg mangler ord

Les også

Anita Skorgan minnes Teigen

Kommentarer til denne saken