Som Nettavisen skrev tidligere i mai, får man i seg over dobbelt så mye sukker om man drikker Fanta i Norge sammenlignet med andre europeiske land.

Mens den vanlige varianten i land som Storbritannia, Spania og Portugal inneholder elleve sukkerbiter, har den norske brusen hele 26 sukkerbiter per halvliter brus.

– Det er en voldsom forskjell som betyr at den norske Fantautgaven har en mye mer negativ effekt på helsen enn den som selges i en rekke andre land. Dette er bekymringsfullt, skriver de tre foreningene i brevet som er adressert til Coca-Cola Norge.

Les også: Ringnes tømmes for brus i butikkene: - Aldri vært så stor etterspørsel

– Negativ folkehelsetrend

– I Norge har vi en negativ folkehelsetrend, der flertallet av voksne i Norge har overvekt eller fedme, påpeker helsetrioen.

Selv om stadig flere bytter fra sukkerholdig brus til brus uten sukker, påpeker helsetrioen at brus med sukker fortsatt er en av de viktigste kildene til de usunne karbohydratene her i landet.

– Et høyt inntak av sukker øker risikoen for vektøkning, overvekt og fedme og dette gir igjen økt risiko for sykdom som diabetes type 2, heter det videre i brevet.

Tannlegeforeningen påpeker at brus med sukker har negativ effekt på tannhelsen. Av 18-åringene har mer enn 1 av 5 karieserfaring på flere enn ni tenner. Brus med sukker antas å være en av flere grunner til dette.

Les også: Alkoholfri vin, drink, cider, gin og øl: Sjekk dette utvalget

– Bransjen må ta ansvar

Videre påpeker trioen at Coca-Cola Norges selv har skrevet i bærekraftsrapporten sin «Vi skal tilby drikke til alle anledninger, med enda flere varianter uten sukker eller med redusert sukkerinnhold». Nå ber de aktøren komme med konkrete tiltak og følge opp eget uttrykt mål om å redusere sukkerinnholdet i egne produkter.

– Et minstekrav bør være at en Fanta i Norge ikke skal være mer skadelig for helsen vår enn en Fanta i Spania, står det skrevet i brevet.

Vil be om møte

Per Hynne, kommunikasjonsdirektør for Coca-Cola Norge, bekrefter til Nettavisen at de har mottatt et brev fra helsetrioen.

– Vi har takket for henvendelsen og sagt at vi vil be om et møte med aktørene for å diskutere problemstillingen, sier Hynne til Nettavisen.

Selskapet har tidligere begrunnet forskjellen i sukkerinnhold fra land til land slik:

– Sukkerinnholdet for enkelte produkter varierer fra marked til marked, fordi flere av Coca-Cola sine produkter har ulike smaksprofiler tilpasset lokale smakspreferanser, sa kommunikasjonssjef Susanne Klevar i Coca-Cola European Partners Norge til Nettavisen tidligere i måneden.

– Hvordan vet dere at nordmenn vil ha så mye sukker i brusen?

– Det er forbrukertester som ligger til grunn for den oppskriften som benyttes, sa Klevar.

Hun påpekte at det også er en sukkerfri variant av Fanta, og at nesten alle nylanseringer de siste tre årene har vært sukkerfrie eller med redusert sukkerinnhold.

Les også: Endrer smaken på Coca-Cola Zero - igjen