Familien til Jan-Runar Eliassen i NRKs «Demenskoret» har samlet inn 600.000 kroner til demensarbeid.

Jan-Runar Eliassens sønn Alexander Tur Eliassen og resten av familien overrakte onsdag pengene til Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid for demenssyke. Flere enn 2.000 givere fra hele landet har bidratt.

– Vi er kjempeimponert. I vår mer enn hundre år lange historie har vi aldri fått inn en slik sum fra en personlig innsamling. Dette er et stort og viktig bidrag til vårt arbeid for mennesker med demens og deres pårørende, sa generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen da hun mottok gaven.

– Lettere å snakke om etter serien

Jan-Runar Eliassen deltar selv i erfaringspanelet, et ekspertpanel som består av personer som selv har demens.

Gerhardsen trakk fram familiens og demenskorets betydning for åpenheten rundt demens.

Les også: Lange ventelister på «Demenskoret»: – Antallet stiger hver uke

– Noe av det fineste vi hører etter demenskor-serien, er at det nå er lettere å snakke om demens. Flere forstår at en er et helt menneske selv om en har demens – at en er så mye mer enn sykdommen, sa hun.

Får tilsendt gaver fra hele landet

Nettavisen tok en prat med Jan-Runar i mars, og den gang kunne han fortelle at han fikk tilsendt gaver fra hele landet.

– NRK sa at de var ganske sikre på at det ville bli godt mottatt. Men vi ble også forberedt på at det kanskje kunne komme noen troll som ville ødelegge gleden litt. Men så har det gått over all forventning. Det har tatt fullstendig av, det er jo helt rått å tenke på, sa Jan Runar, etterfulgt av kona:

– Responsen har vært voldsom, og utelukkende positiv.

Gjennom «Demenskoret» har seerne fått et innblikk i Jan-Runars liv, og sistnevntes kjærlighet for den engelske fotballklubben Liverpool kommer godt fram i serien.

49-åringen har blant annet fått tilsendt flere Liverpool-relaterte gaver.

Les også: Kim Wigaard i sorg: – Alt for tidlig

– Det var en som hadde et bilde av Jürgen Klopp med signatur som synes at jeg burde få den. Det var veldig hyggelig, sier Jan Runar – og viser fram flere av gavene sine.

– Det er litt overveldende, det er helt vilt, la han til den gang.