Den siste uken har overskriftene herjet rundt sjamanen Durek Verrett, etter at det ble kjent at han og prinsesse Märtha Louise hadde blitt et par.

Duoen, som for tiden er travelt opptatt med deres felles foredragsturné i Skandinavia, har motatt både lykkeønskninger og sterk motstand etter avsløringen.

Flere stiller seg nemlig svært kritisk til Verretts sjamanpraksis, og hans unike evner. Shaman Durek sier selv han er en bro mellom den fysiske og åndelige verden, men er også sitert på langt sprekere ting - som at han kan snu atomer, helbrede syke, er synsk og har stått opp fra de døde.

Sistnevnte påstand har også skapt overskrifter i internasjonal presse, deriblant Daily Mail, men Durek Verrett har i to intervju med TV 2 benektet at han har påstått disse tingene.

Märtha Louise kommenterer alle skriveriene rundt paret og praksisen slik:

- Det pressen gjør er at de tar noe som ikke er helt sant, spinner på det og så blir det sannheten. Det er faktisk slik den norske pressen fungerer.

- Erklært død i 2012

Durek Verrett har svart på de aller fleste spørsmål han har blitt stilt, foruten hva han og kongeparet snakket om.

Foruten kritikk fra norsk presse, later livet og kjærligheten til å smile for Verrett. Slik har det ikke alltid vært.

I 2012 startet ekskjæresten Hank Greenberg en innsamlingsaksjon for en nyretransplantasjon for Verrett.

- For syv år siden ble Durek Verrett diagnotisert med en uhelbredelig nyresvikt. Hjertet hans stoppet å slå. En lege erklærte ham død, men en annen nektet å gi opp og forsøkte gjenopplivning. Det var en suksess, i flere måneder etter operasjonen lå Durek i kunstig koma. Da han våknet, kunne han ikke gå på et år, skrev den daværende kjæresten på en innsamlingsnettside, der han beskrev historien til Durek.

Videre skriver ekskjæresten at Verrett siden den gang opplevde tre like alvorlige tilbakefall, mens han ventet på en nyredonor.

- Men det er gode nyheter. Angelina Verrett, Dureks søster, vil donere en nyre til ham. For at Durek og Angelina kan gjennomføre operasjonen ved UCLA (et sykehus i Los Angeles, journ. anm.), må vi skaffe nok midler. (...) Ydmykt spør vi om folk har lyst til å donere til denne saken, skrev Greenberg videre.

Samlet inn flere tusen

Ifølge innsamlingssiden donerte 214 personer penger til saken som gikk under navnet «Hjelp Durek Verrett med en nyretransplantasjon». Totalt kom det inn 25.225 dollar, noe som tilsvarer i underkant av 200.000 norske kroner.

I en video på Youtube, publisert 30. september 2012, takker både Verrett og søsteren hans for all støtte de hadde mottatt. I videoen snakker de også om hva de tenker før den store nyretransplantasjonen den 2. oktober 2012.

Den 2. oktober publiserte sjamanen en ny video på hans Youtube-kanal.

- Nå som Durek har fått sin fancy nye nyre, takket være hans søster, er det på tide å heale, feire, leve og spise, er beskrivelsen til filmen der han snakker om sine matvaner etter operasjonen.

Verrett sier ingenting om hvordan operasjonen gikk, eller hvordan helsetilstanden til han og søsteren var etter operasjonen.

Nettavisen har vært i kontakt med manageren til Märtha Louise og Durek Verrett, som ikke ønsker å kommentere saken. Hank Greenberg og Angelina Verrett har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser.