Desember er i gang og juletiden nærmer seg med stormskritt. Men det som skal være en hyggelig tid for små og store, er i år ekstra utfordrende for mange.

Høye priser gjør at flere norske husholdninger går en usikker økonomisk tid i møte, og det er mange som gruer seg til jul i år.

Les også: Feirer sin første jul alene – inviterer fremmede til sitt eget hjem

Som følge av dette har flere kjendiser har valgt å strekke ut en hjelpende hånd, og nå slenger også TV-profil Mads Hansen (38) seg på.

Samlet inn over en halv million

Hansen har de siste årene i desember arrangert en julekalender i sine sosiale medier, og i år er intet unntak. I år har han derimot kombinert julekalenderen med å opprette en spleis hvor pengene går til familier som trenger hjelp nå før jul.

Etter stor suksess med fjorårets «nevemagnet»-kalender, forteller Hansen til Nettavisen at han ville kjøre samme kalender igjen, men med en liten vri.

– Den opprinnelige kalenderen, «nevemagnet-kalenderen», slo jo veldig an i fjor. Folk synes det var ordentlig gøy, så jeg tenkte jeg må jo kjøre samme i år. Men jeg ville ha en litt mer konstruktiv vri på den. Så da tenkte å slå det sammen med en organisasjonen som jeg vet jobber bra, sier Hansen.

Pengene som samles inn går direkte til den frivillige organisasjonen «Rett Fram Opplevelser», og deres arbeid med å arrangere jul for barnefamilier som ikke har råd. De arrangerer blant annet julaften hver dag i desember, og nærmere jul leverer de ut julegaver til foreldre som de kan gi videre til barna sine.

– Det er en liten organisasjon med lite midler, som er særlig aktuelle i år med familier som har dårlig råd. Jeg kjenner litt de som driver det, og vet på nært hold hvor bra de jobber, sier Hansen og fortsetter:

– Det er en liten organisasjon, så jeg vet hvor mye hver krone betyr. De er avhengig av donasjoner, og da blir det litt nærere når man ser at hver krone blir verdsatt.

Les også: Mads Hansen ble blokkert på Instagram av Durek Verrett etter dette

Hansen opprettet spleisen 1. desember, og satte i utgangspunktet et mål om å samle inn 100.000 kroner i dagene fram til julaften. Spleisen har imidlertid fått enorm respons i sosiale medier, og på under to døgn har Hansen samlet inn over en halv million kroner.


Det er en respons Hansen ikke i en gang hadde drømt om.

– Jeg tenkte først at jeg dro på litt med 100.000 kroner. Så satte jeg den opp til 500.000 og tenkte nå har vi et mål som vi ikke overskrider. Det er ett døgn siden, så det er veldig vanskelig å sette de målene, sier Hansen.

Hansen setter stor pris på at over 3000 mennesker har valgt å gi et bidrag, til tross for at det er trangt for mange nordmenn i disse dager.

– Jeg vet jo hvor mange som har det trangere nå, og mange har nok med seg selv. At det finnes så mange nå som faktisk klarer å likevel gi fra seg noen kroner til andre som har enda mer behov for det, det er rørende å se.

Fredag ettermiddag har målet blitt satt opp til én million kroner. 

– Knuser hjertet mitt

Hansen har ved flere anledninger tidligere opprettet spleiser, som har donert store pengesummer til flere organisasjoner. Julekalenderen i år er derimot litt ekstra spesiell for Hansen på grunn av den økonomiske situasjonen i samfunnet.

– Når man hører om fattigdom så tenker man jo kanskje mest på uteliggere og hjemløse som er på gata og tigger. Men fattigdom er så mye mer utbredt. Det gjelder jo familier. Og det som knuser hjertet mitt, er at det går utover barna.

– Jeg husker selv da jeg var liten hvor mye jeg gledet meg til jul. Men så er det mange barn i Norge som ikke gleder seg til jul. Fordi de ikke får gaver og må møte opp første skoledag etter nyttår og få spørsmålet: «hva fikk du til jul i år», og da må lyve eller si «ingenting». Det synes jeg er for ille.

Hvor mye Hansens spleis til slutt ender på vil tiden vise, men Hansen forklarer at den vil være oppe alle dager fram til jul og at han håper flere vil bidra gjennom hele desember.

– Jeg vet jo at det naturlig nok er flest bidrag i starten, men litt av målet med kalenderen er at man kan gi flere ganger og at det når ut til flere hele tiden, sier Hansen.

– Det ligger ingen egeninteresse bak. Jeg får bare vondt av å tenke på det. Når man får barn selv så gjør det litt ekstra vondt i hjertet når man tenker på andre barn som ikke har det like bra, legger han til.