For et år siden kunne Sandra Lyng og forloveden Joachim Langerud ønske lille Sander velkommen. Lyng har vært åpen om livet som gravid gjennom podcasten «Smelt på tjukka», og nå har første episode i oppfølgeren, «Podepodden» kommet ut.

I første episode er det nettopp Langerud som er gjest, og Lyng forteller, ifølge Dagbladet, blant annet om hvordan det gikk til at hun, som i løpet av graviditeten hadde forberedt seg på naturlig fødsel, fikk innvilget keisersnitt.

- Gikk ikke

Det hele snudde nemlig brått da legen hennes stilte henne et spørsmål.

- «Har du opplevd overgrep»?

Ifølge Dagbladet forteller Lyng videre at hun reagerte på spørsmålet og at det var som om tidligere låste skuffer ble åpnet. Der lå det noe som var vanskelig å snakke om. Lyng ønsker ikke overfor Dagbladet å utdype hvorfor hun reagerte slik på spørsmålet.

Lyng begynte å tenke på hvordan fødselen ville bli og etter hvert at hun ikke ville klare det. Et par dager senere var hun hos legen etter å ha fått en blødning.

- Men da hun sa at vi måtte ta en innvendig ultralyd, da gikk det rett og slett ikke. Kroppen låste seg, og jeg begynte å skjelve. Gråt og svetta, og det var umulig. Da fikk vi ny time, og det var ikke noe galt med fosteret, noe de heldigvis kunne se på ytre ultralyd, men et par dager etterpå kom vi tilbake til fødselslegen, forteller hun.

Da fikk hun konstatert alvorlig fødselsangst, forteller Lyng, ifølge avisen.

- Jeg ville fortelle andre som har opplevd overgrep at det er mulig å be om keisersnitt og få tilrettelagt fødselen slik at man slipper å grue seg til den ekstra psykiske påkjenningen, i tillegg til den store oppgaven som ligger foran en.

- En opplevelse som satte en støkk i meg

På Instagram skriver Sandra Lyng om podcast-episoden at hun for første gang deler fødselsopplevelsen.

«En opplevelse som virkelig satte støkk i meg», skriver hun.

«Jeg hadde faktisk gledet meg til å føde. Jeg hadde tatt fødselsforberedende kurs, gått på gravidyoga og trent, jeg var klar. Så kommer jeg til fødselslegen i uke 36 og fikk et spørsmål som snudde opp-ned på alt. «Har du opplevd overgrep?» Dette resulterte i et planlagt keisersnitt, som ikke helt ble som det skulle», skriver hun.

Den lille gutten ble nemlig tatt med hastekeisersnitt etter en ny blødning, skriver Dagbladet.

Gikk ut mot mammapolitiet

Sandra Lyng har også tidligere vært åpen om både fødselsangsten og at hun har slitt med en mild form for fødselsdepresjon.

I sommer skrev hun også en kronikk i VG der hun gikk ut mot «mammapolitiet».

«Mammapolitiet kaller vi de, de liker å kommentere, dømme og rette på det mødre gjør. Dette har skjedd stort sett alle jeg har snakket med, om det er svigermor, en gammel tante, naboen eller noen på nett. De mener de vet den eneste rette måten å behandle barnet ditt på. Hvordan du skal bære, mate, kle og legge DITT barn», skrev hun blant annet.

Da Nettavisen møtte Lyng på hennes første opptreden på rød løper under VG-lista i sommer, kunne den blide artisten fortelle at hun hadde det veldig bra.

- Det går fint nå. Jeg har en veldig bra dag i dag, sa hun til Nettavisen.