I november i fjor ble Sandra Lyng mamma for første gang da hun kunne ønske lille Sander velkommen. I etterkant av fødselen har hun vært ærlig om at det å bli mamma ikke alltid bare er kos og lykke.

På Instagram delte hun i mars et innlegg der hun åpnet opp om at hun hadde slitt med en mild form for fødselsdepresjon. Under VG-lista på Rådhusplassen i juni viste Lyng seg på den røde løperen for første gang etter fødselen og kunne fortelle Nettavisens journalist at hun i dag har det veldig bra.

Ville ikke snakke om keisersnitt

Men som mange nybakte mødre har hun også kjent på det at mange har en mening om hvordan en skal være mor, og at det å legge ut et instagram-innlegg kan føre til at man får mange pekefingre rettet mot seg. I et innlegg publisert hos VG søndag, skriver Lyng, som også har laget podkast-serien «Smelt på tjukka», om nettopp graviditet og fødsel, om sine møter med «mammapolitiet». Her røper hun også at hun på grunn av fødselsangst endte opp med å få innvilget planlagt keisersnitt - noe hun derimot ikke ønsket å være åpen om. I innlegget forteller Lyng at hun følte seg klar for fødselen frem til noen uker før, men at angsten tok kontroll og at fødselslegen fortalte hun hadde alvorlig fødselsangst.

«Saken er, og jeg skammer meg litt for å innrømme det, men jeg var redd for mammapolitiet. I denne sårbare situasjonen hadde jeg ikke vært sterk nok til å takle sånne kommentarer. Så jeg holdt kjeft om det. Mammapolitiet vant.»

Les også: Ensomheten tar overhånd for Hilde (49): – Noen ganger har jeg lyst til å rømme fra alt (+)

- Kommenterer, dømmer og retter på det mødre gjør

I VG-innlegget skriver Lyng at møtet med «mammapolitiet» startet med meldinger om magen da hun gikk gravid, og om det å bli både irritert, påvirket av tilbakemeldingene og om å føle seg som en dårlig mor, om ammepress og om det å få høre det når en er borte fra barnet.

«Jeg skulle ønske at jeg stolte litt mer på meg selv og hva som var riktig for meg og MITT barn, i stedet for å føye meg etter hva andre gjorde og sa jeg måtte og burde.»

Under et bilde på Instagram, med henvisning til innlegget i VG, skriver Lyng:

«Mammapolitiet kaller vi de, de liker å kommentere, dømme og rette på det mødre gjør. Dette har skjedd stortsett alle jeg har snakket med, om det er svigermor, en gammel tante, naboen eller noen på nett. De mener de vet den eneste rette måten å behandle barnet ditt på. Hvordan du skal bære, mate, kle og legge DITT barn.»